Zajímají nás všechny názory a komentáře - ale pouze ty chválící :-(

Myslel jsem si, že doba cenzury je již dávno za námi a pod pojmem otevřená a transparentní radnice jsem si představoval radnici komunikující občany. Bohužel to co se děje v městském obvodě Ostrava-Jih má k tomu daleko.

Když jsem se po posledních komunálních volbách v našem obvodu začal více zajímat o dění, věřil jsem, že otevřenost radnice bude spočívat zejména v komunikaci  občany. Chvíli to tak dokonce vypadalo, pan starosta na fcb se všemi diskutoval a vysvětloval, jak bude vše super. Bohužel do prvního problému, protože pak nastolil tvrdé represe a nejprve začal mazat jen komentáře a nakonec rovnou blokovat jejich autory s výmluvou, že na to jako správce profilu má právo. Má, to mu nikdo nebere, jen zapomněl na fakt, že jedná-li se o politický profil, na kterém se prezentuje jako starosta, měl by mít tolik morální síly snést i kritiku. To on bohužel neumí. A tak nejprve zablokoval všechny občany, kteří nemají růžové brýle, aby nakonec svůj politický profil smazal s komentářem, že tak činí, protože mnozí lidé údajně nepochopili význam demokracie. Pro něj je totiž jednodušší občany, jenž se nebojí říci svůj názor, označit za podplacené věčné kritiky, místo toho, aby diskutoval. On vlastně ani dost často dikutovat nemůže, protože nejčatější jeho argument zní: " My si myslíme, že tak je to správně a tak to bude, a vy se s tim smiřte. Proto nyní komentuje pouze ze svého soukromého profilu, skrytého těm největším kritikům, aby nemohli jeho slova rozporovat.

Stejný postup zvolila většina radních městského obvodu Ostrava-Jih. Místostarostka Tichánková šla tak daleko, že jednu dobu dokonce různě na fcb komentovala, aby vše raději nakonec smazala, protože zjistila, že má argumentační krizi. Radní Hřivňák dokonce ve své samolibosti šel ještě dál, zablokoval všechny "kritiky", aby je následně mohl veřejně urážet a oni se nemohli bránit. Je to jen vizitka jejich otevřenosti a hlavně morální vyspělosti.  Naše radní pak následovala stránka původně ČSSD pro Ostravu-Jih nyní z názvem Jižan, která postupně vyblokovala všechny občany s jiným názorem, než je ten stranicky-radnicky správný.

Ke zděšení všech, však ke stejnému kroku dne 18.5.2016 přitoupil i oficiální fcb profil Mětkého úřadu Ostrava-Jih, když v tento den zveřejnil PRAVIDLA DISKUSE NA FACEBOOKOVÉ STRÁNCE Městský obvod Ostrava-Jih, ve kterých se hned na úvod píše:
Zajímají nás všechny názory a komentáře. A vítáme i upozornění na chyby. Aby však byla diskuse pro všechny zúčastněné přínosná, musí všichni dodržovat základní pravidla. Žádáme proto diskutující, aby byli tolerantní k ostatním názorům a vedli debatu věcně a slušně.
Bohužel v dalších řádcích vše z tohoto odstavce popřeli, protože kromě pravidla slušnosti, což je pochopitelné si vymysleli i pravidlo věcnosti. Čímž umožnili sami sobě smazat vše, co kritičtí občané vůči radnici napíší. Protože pod vkládané příspěvky městským obvodem nelze napsat nic z toho, co občany trápí. A ikdyby náhodou občana napadl "oslí" můstek, není problém pro úředníka napsat: Dobrý den, příspěvky byly v souladu s pravidly diskuse odstraněny. (nesouvisí s tématem) Radnice totiž chytře nedala možnost, tak jak je tomu u jiných profilů a stránek, vkládat příspěvky občanů na boční lištu.

Toto je jen další krok radnice, jak zvýšit své PR v očích občanů. Stačí totiž jen důsledně mazat kritiku a nechávat komentáře sympatizantů a hned je pohled na práci radnice růžový.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Janík | pondělí 23.5.2016 22:11 | karma článku: 17,28 | přečteno: 520x