Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vážení radní městského obvodu Ostrava-Jih,

pro většinu z vás jsem jako osina v zadku, jak by řekl můj děda, ale je to jen vaše chyba, že tomu tak je, protože jste zapomněli na vámi hlásané heslo o TRANSPARENTNOSTI a OTEVŘENOSTI RADNICE.

Začali jste krátce po vašem nástupu na radnici, kdy jste nezvládli, zřejmě z neznalosti a možná i naivity, zajistit včasný a rychlý pokokos zeleně v obvodu. Bohužel navzdory slibům o otevřenosti radnice, jste postupně občany, kteří vás žádali o nápravu, začali mazat a později i blokovat na sociálních sítích a starosta Bednář posléze přestal reagovat i na emaily, aby po roce prohlásil, že "kauzu tráva" má za uzavřenou. Smutné pro občany bylo, že další jaro se vše opakovalo, s tím rozdílem, že radnice již nereagovala na občany vůbec.

Dalším rozhodnutím bylo ukončení pronájmu hlídaného parkoviště v části Dubina, které bylo hojně využíváno a radnice měla zisk z pronájmu plochy. Ze dne na den jste se rozhodli a hlasy občanů, kteří varovali, před unáhleným rozhodnutím, které nepřinese vámi slibované uvolnění přilehlých ulic, protože je nepravděpodobné přesunutí vozidel na toto parkoviště z přilehlých ulic, když zde nebude hlídač. Prostě jste občanům oznámili, že se můžete rozhodnou a tak jste učinili a nic vás nezajíma. Bohužel realita je taková, že nejenže radnice přišla o peníze z pronájmu předmětné plochy, velká část nájemců se přesunula do parkovacích garáží v majetku magistrátu a bezplatné parkoviště je poloprázdné a přilehlé ulice stále plné aut.

Transparentnost a otevřenost radnice však utrpěla smrtelnou ránu v souvislosti se zrušením ZŠ Mitušova 8 v Ostravě-Hrabůvce, o kterém věděl ředitel vedlejší základní školy několik měsíců, ale ředitelka a rodiče rušené školy se o tom dozvěděli až několik dní před jednáním zastupitelstva, jenž to mělo potvrdit. Ti, kterých se to týkalo, se o všem dozvěděli až ve chvíli, kdy bylo o všem rozhodnuto a na jednání zastupitelstva, se pak radní rodičům a učitelům vysmívali a lhali, když tvrdili, že školu je třeba zrušit v rámci optimalizace, kterou však do dnešního dne nemají hotovou. Sami se mimoděk přiznali, že úmyslně vše tajili, protože se báli reakce rodičů a učitelů, místo aby v souladu s deklarovanou otevřeností a transparentností s občany diskutovali a vysvětlovali své kroky. Už tenkrát, v listopadu 2015, radnice jasně dokázala, jak prázdná jsou tato dvě slova.

Mezi tím z radnice postupně v rámci údajné optimalizace chodu úřadu, byli odejiti zkušení zaměstanci a nahrazeni "kamarády", kteří však po roce neschopnosti, respektive u některých všehoschopnosti, odcházejí také. Místo údajného zeštíhlení počtu zaměstanců se jejich počet postupně navyšuje.

Dalším poškození otevřenosti a transparentnosti nastalo ve chvíli, kdy radní Langrová veřejně napsala do Jižních listů, že tato radnice chce v rámci zvelebení prostoru kolem "Železňáku" v Hrabůvce, zrušit podchod s přístupem na tramvajové zastávky. Když se občan dotazoval, kdo a proč to vymyslel, dostal odpověď, že je to věc magistrátu nikoliv radnice městského obvodu. Ovšem magistrát tvrdí, že k tomuto kroku přistoupil až po žádosti městského obvodu, který to zdůvodňoval zhoršenou bezpečnostní situací v daném podchodu. Radnice městského obvodu, však nebyla schopna doložit proč a kdy o to žádala, dokonce ani městská policie neměla zvýšený počet hlášených událostí v souvislosti s podchodem.

Vyhození opozičních zastupitelů a občanů doporučených opozicí z komisí radnice, lži radnice v souvislosti s referendem konaným původně na záchranu ZŠ Mitušova 8 a posléze navíc jako hlas nespokojených občanů, právě s arogancí radních vůči občanům, kteří se dovolí ptát a bránit se, nemá cenu ani zmiňovat.

Vrcholem arogance a pošlapání otevřenosti radnice, bylo zavedení pravidel cenzury na fcb profilu městského obvodu Ostrava-Jih, které správcům daly možnost mazat nepohodlné příspěvky a tím si z tohoto profilu udělat vitrínu úspěchů, což ale s otevřeností a transparentností v demokratické společnosti má pramálo společného.

O chování starosty Bednáře a zastupitele Mařáka, kteří jsou zřejmě osobami, které manipulovaly s bannerem před radnicí a poté jej povalily na zem, je již zbytečné taktéž hovořit, ikdyž kromě oněch záběrů z kamer, zejména neochota jmenovaných se vyjádřit a případně popřít, že by se tohoto činu dopustlili, je více než jasným důkazem, že občany zastupují lidé bez mravního kreditu hodného této funkce. Stejně tak urážky a vulgarity některých radních.

Posledním, čím mne radnice utvrzuje o konci otevřenosti a transparentnosti, bylo ukončení zveřejňování smluv a objednávek na webu radnice, o kterých jsem čirou náhodou zjistil, že od července jsou zveřejňovány v registru smluv, kde ovšem jsou tak nepřehledně a zmatečně zobrazovány, že málokdo najde, co hledá. No a když po mně radnice žádala za vyhledání jedné kopie smlouvy, o kterou jsem žádal dle zákona o svobodném přístupu k informacím a měl ji zdarma dostat, poplatek 163 Kč s vysvětlením, že onu smlouvu úředník hledal více než hodinu, aby následně po mém odvolání, ze strachu z rozhodnutí magistrátu, poskytli bezplatně a i při tom se dopustili lži vůči samotnému nadřízenému orgánu, jsem přesvědčen, že transparentnost a otevřenost radncie jsou již prázdnými pojmy.

Toto je jen pár aspektů, které pohřbily OTEVŘENOST a TRANSPARENTNOST RADNICE, kterou jste hlásali, když jste potřebovali hlasy občanů při cestě k moci. A toto jsou právě ony důvody, které mne utvrzují v tom, že je třeba důsledněji a razantněji postupovat proti radnici, která nemá úctu k občanům, která porušuje základní pravidla slušnosti a zejména, která nedodržuje sliby dané občanům. Již mnohokrát jsem si říkal, že tento boj mne zbytečně unavuje a ubírá mi čas, který bych chtěl věnovat rodině, ale vždy uděláte další a další podraz vůči občanům a já jsem znovu vracen zpět a utvrzen v tom, že nesmím přestat, protože arogance a hloupost nesmí vyhrát nad slušností a rozumem. Né kvůli mně, ale zejména právě kvůli našim dětem.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Janík | sobota 17.12.2016 0:05 | karma článku: 18,86 | přečteno: 275x
  • Další články autora

Pavel Janík

Proč jen se historie musí stále opakovat :-(

Jeden by řekl, že se lidé ze svých chyb poučí. Většinou se to tak děje, ale zrovna u nás na Jihu je to jen nesplnitelné přání,alespoň co se radních týká.

7.1.2019 v 22:03 | Karma: 8,72 | Přečteno: 387x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

Víra ve změnu a následná realita

Je smutné, že se starosta městského obvodu Ostrava-Jih pravidelně chvástá jak s občany diskutuje a jak jim pomáhá při řešení problémů. Bohužel já jsem měl opakovaně smůlu.

16.7.2018 v 10:40 | Karma: 6,91 | Přečteno: 268x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

A zase ten starosta...

Dlouho jsem nepsal, protože jsem nejprve musel vyřešit potřebu některých lidí dokázat mi, jak to chodí se svobodou slova, když má člověk vlivné přátelé a moc. Dnes jsem však už nevydržel a zase se pokusím vypsat svůj názor.

8.6.2018 v 0:16 | Karma: 12,60 | Přečteno: 516x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

Omluva řediteli ZŠ a MŠ B.Dvorského panu Mgr. M.Kosíkovi a pedagogům

Každý má právo na svobodu slova, ale vždy se může stát, že psaná forma nemusí být vždy pochopena tak jak je myšlena.

25.4.2018 v 20:31 | Karma: 12,69 | Přečteno: 1247x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

Zásady - k čemu? Zbytečnost!

Nedávno jsem zde přemýšlel, k čemu je starosta, který neví o důležitých věcech v obvodu. Dnes nechápu, proč radnice schvaluje Zásady, když se jimi neřídí :-(

28.11.2017 v 12:27 | Karma: 9,48 | Přečteno: 395x | Diskuse| Ostrava
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 503x
Jsem fyzioterapeut a mám dvě malé dcery. Zajímá mne dění ve městě, ve kterém žiji a není mi lhostejné, jak vedení obvodu nakládá se svěřenou mocí a poukazuji a budu poukazovat i dále na polopravdy a lži, kterými radnice "krmí" věřejnost pomocí  médií placených z peněz občanů.
Zároveň poukazuji na chyby, kterých se dopouští. Ne proto, abych je špinil, ale proto, aby MĚLI ZPĚTNOU VAZBU a mohli se z ní poučit.

Seznam rubrik