Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vánoční Ostrava zářící i temná

Večer jsem se byl projet Ostravou, abych si prohlédl vánoční výzdobu v různých obvodech. Nesporně nejkrásnější je výzdoba kolem Nové radnice, ale i ul.28.října v Mariánských horách krásně září, za to Jih ...

Jsem si vědom, že nelze ozdobit veškeré lampy v obvodě, zvláště tak velkém jakým je Ostrava-Jih. Přesto bych očekával, že tak jak je ozdobena ul.28.října v obvodě Mariánské hory a Hulváky po obou sranách celé její délky, mohla by alespoň jedna ulice našeho obvodu vypadat podobně. Bohužel jsem asi jediný, kdo by to tak chtěl.

Máme krásně ozdobenou radnici, zářící vodopádem jiskřivých světel, stejně jako vánoční strom před ní, to musím uznat. Ale ač by bylo logické, že ve stejném duchu bude výzdoba pokračovat ulicí Horní ke kruhovému objezdu, není tomu tak. Na první ozdoby na lampách veřejného osvětlení narazíme až na samotném kruhovém objezdu a pak ještě kousek dál na ul.Dr.Martínka, ale pouze v úseku před Poliklinikou. Přitom jak ul. Dr.Martínka, tak ul.Horní jsou velmi vytíženými kumunikacemi v obvodu. Stejně tak ulice Výškovická, která je však na svých 4,5km délky ozdobena pouze několika ozdobami v úseku před bývalou ODROU a poté kolem KOTVY a kina LUNA a to vždy pouze po jedné straně čtyřproudé komunikace s tramvajovým pásem. Jedinou opravdu ozdobenou ulicí je ul.Čujkovova od křižovatky s ul.Výškovickou po náměstí SNP s nádherným vánočním stromečkem. Nějak tak bych si dokázal představit výzdobu hlavních ulic obvodu. Vím, že by to stálo zřejmě nemalé finanční prostředky, ale bylo by to krásné. Nyní mi těch pár ozdobených lamp, příjde jako minimálně úsměvné, ale spíše smutné. Naštěstí lidé na sídlišti zdobí svá okna a balkóny rok od roku krásněji a tak ikdyž nemáme Vánoce bílé, máme je na Jihu alespoň barevné.

A když jsem u těch barev, komu z Vás, kdo jste jej viděli, se líbí Vánoční "dvojstrom" na kruhovém objezdu v Hrabůvce? Přiznám se, že já s tím mám problém, protože si pořád ještě pamatuji roky, kdy byl na opačné straně každoročně umístěn a nasvícen vánočně nasvícen strom, místo něhož stojí jen nápis PF 2017, vytvořen ze svítící hadice od pračky(jak někdo vtipně pozamenal na internetu) tak otřesným způsobem, že to není ani k smíchu ale rovnou k pláči. Nejenže strom má dvě špičky, kdy na nižší z nich je umístěna hvězda, ale barvy jsou rozmístěny tak zvláštně, že mu doma říkáme "diskostrom". Asi jsem staromódní, nebo jen divný, ale příjde mi takový styl nazdobení již příliš uvolněný. Ostatní stromy, které jsem měl možnost v obodě najít mi příjdou krásné, třebaže ten ve Výškovicích je takový nějaký divný, přesto vánoční. Jen ten na kruhovém objezdu je tak barevný, až je pro mne ošklivý. Je sice pravdou, že mi ještě schází prohlédnou si tři vánoční stromky v obvodě, neboť podle oficiálního vyjádření městský obvod zaplatil nazdobení sedmi stromků. Já zatím viděl jen ve Výškovicích, nám.SNP, u radnice a na kruhovém objezdu. Vím o jednom, který je u K-Tria v Hrabůvce, a ikdyž je prý také barevný, není to údajně tak hrozné jako náš diskostrom. Ale kam se schovaly ty dva zbývající, na to jsem ještě nepřišel.

Ale ikdyž není výzdoba obvodu dle mých představ a musím jezdit načerpat tu Vánoční atmosféru do jiných obvodů, jsou Vánoce, čás lásky, klidu a pohody. Nyní dokonce už Štědrý den, kdy se večer dětem rozzáří oči, až pod stromečkem naleznou kupu dárků. A tak přeji všem, kteří jste dočetli až sem, ať pod stromečkem najdete to co si přejete, ať všichni kolem Vás jsou šťastní a ať se nám všem v dalším roce žije zase alespoň o kousíče lépe.

Já si krom jiného přeji, ať za rok je výzdoba zase o chloupek blíže k ideálu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Janík | sobota 24.12.2016 1:00 | karma článku: 9,73 | přečteno: 241x
  • Další články autora

Pavel Janík

Proč jen se historie musí stále opakovat :-(

Jeden by řekl, že se lidé ze svých chyb poučí. Většinou se to tak děje, ale zrovna u nás na Jihu je to jen nesplnitelné přání,alespoň co se radních týká.

7.1.2019 v 22:03 | Karma: 8,72 | Přečteno: 387x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

Víra ve změnu a následná realita

Je smutné, že se starosta městského obvodu Ostrava-Jih pravidelně chvástá jak s občany diskutuje a jak jim pomáhá při řešení problémů. Bohužel já jsem měl opakovaně smůlu.

16.7.2018 v 10:40 | Karma: 6,91 | Přečteno: 268x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

A zase ten starosta...

Dlouho jsem nepsal, protože jsem nejprve musel vyřešit potřebu některých lidí dokázat mi, jak to chodí se svobodou slova, když má člověk vlivné přátelé a moc. Dnes jsem však už nevydržel a zase se pokusím vypsat svůj názor.

8.6.2018 v 0:16 | Karma: 12,60 | Přečteno: 516x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

Omluva řediteli ZŠ a MŠ B.Dvorského panu Mgr. M.Kosíkovi a pedagogům

Každý má právo na svobodu slova, ale vždy se může stát, že psaná forma nemusí být vždy pochopena tak jak je myšlena.

25.4.2018 v 20:31 | Karma: 12,69 | Přečteno: 1247x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

Zásady - k čemu? Zbytečnost!

Nedávno jsem zde přemýšlel, k čemu je starosta, který neví o důležitých věcech v obvodu. Dnes nechápu, proč radnice schvaluje Zásady, když se jimi neřídí :-(

28.11.2017 v 12:27 | Karma: 9,48 | Přečteno: 395x | Diskuse| Ostrava
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Afghánistán zasáhly přívalové deště. Záplavy si vyžádaly nejméně 300 obětí

11. května 2024  10:53,  aktualizováno  13:34

Záplavy na severu Afghánistánu, způsobené přívalovým dešti, si vyžádaly nejméně 300 obětí....

Poprvé promluvil. Kellner byl po havárii vrtulníku naživu, tvrdí přeživší Čech

11. května 2024  12:50

Jediným přeživším havárie vrtulníku na Aljašce, který v roce 2021 převážel miliardáře Petra...

Pražským Klementinem lze brouzdat i mimo otevírací dobu. Virtuálně a z domova

11. května 2024  10:36

Tam, kde končí prohlídková trasa, teď začíná virtuální prohlídka. Díky moderním metodám mohou lidé...

Léky na cukrovku či ředění krve od praktika? Ministerstvo chce změnit podmínky

11. května 2024  10:29

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) chce zmírnit pravidla pro předepisování léků praktickými lékaři....

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 503x
Jsem fyzioterapeut a mám dvě malé dcery. Zajímá mne dění ve městě, ve kterém žiji a není mi lhostejné, jak vedení obvodu nakládá se svěřenou mocí a poukazuji a budu poukazovat i dále na polopravdy a lži, kterými radnice "krmí" věřejnost pomocí  médií placených z peněz občanů.
Zároveň poukazuji na chyby, kterých se dopouští. Ne proto, abych je špinil, ale proto, aby MĚLI ZPĚTNOU VAZBU a mohli se z ní poučit.

Seznam rubrik