tajemník versus realita - náhoda nebo úmysl?

Tajemník úřadu tvrdí A a úředníci úřadu činí B .... nevědí, co mají dělat, nebo tajemník neříká pravdu?

Opět se vrátím k 11.zasedání Zastupitelstva městského obvodu Ostrava-Jih konaného 3.11.2016. Nyní však k jednomu bodu z diskuse s občany.

Paní se ptala radních zda jsou zpoplatňovány odpovědi na dotazy občanů dle zákona č.106/1999 Sb., O svobodném přístupu k informacím. Cituji ze zápisu jednání: "Mgr. Mentlík odpověděl, a to,  že ke zpoplatnění informací je vydán ceník, kolikse účtuje za jednotlivou kopii, kolik za nosič, kolik za hodinu vyhledávání informací, pokud ta doba vyhledávání překročí jednu hodinu. Obecně přístup městského obvodu je takový, že ty informace nezpoplatňuje, pokud nejde o opravdu rozsáhlou záležitost, tzn.pokud si někdo nevyžádá stovky kopií dokumentů." Z videozáznamu zaznívá, že pokud si občan vyžádá jeden či dva, ale i deset kopií, úřad nepožaduje poplatek.

V rozporu s tím, jsem však dne 4.11.2016 dostal Oznámení o výši úhrady při poskytnutí informací jako reakci na mou žádost, ve které jsem žádal:
1. Kopii objednávky na tzv."chytrou" lavičku se solárními panely.
2. Kopii objednávky případně smlouvy na údržbu této lavičky s plánovanými ročními náklady na její údržbu. Případně jak bude údržba a oprava zajištěna.
Ve vyrozumění mi radnice sděluje, že abych dostal tyto dvě kopie, musím zaplatit 163 Kč, protože vyhledávání shora uvedených materiálů trvalo 1 hodinu, což je však v rozporu s tvrzením tajemníka Mgr.Mentlíka, který tvrdil, že sazba je za každou hodinu, pokud doba vyhledávání překročí jednu hodinu. Navíc je to v rozporu s tvrzením, že městský obvod nezpoplatňuje materiály, pokud jich je cca 10ks.

Opravdu neví úředníci jak mají postupovat, nebo je to jen způsob jak odradit zvídavé se ptát a vyjádření tajemníka jen dalším divadlem pro občany?

Autor: Pavel Janík | středa 16.11.2016 22:44 | karma článku: 13,77 | přečteno: 274x