Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pracovní skupina pro koncepci a optimalizaci školství v obvodě Ostrava-Jih

Již třikrát se sešla pracovní skupina, která byla vytvořena poté, co byla zrušena základní škola, jejíž zrušení radní obhajovali vypracovanou koncepcí optimalizace školství.

Dnes jsem si našel čas, abych nafotil a zveřejnil zápisy ze tří jednání pracovní skupiny pro vznik koncepce školství a optimalizace v obvodě Ostrava-Jih.

Již první zápis je vcelku humorný, protože ač je pan Ing. Stoch vedoucí OSR, zaměstannec městského obvodu Ostrava-Jih, pouze HOSTEM na tomto jednáíní, celý zápis je jeho jménem podepsán. Navíc na první jednání se hned čtyři členové komise omluvili, včetně radního Rykaly odpovědného za celý problém, který tato skupina má pomoci řešit. No a to že hostů bylo jen o dva méně než kolik bylo přítomných členů komise a všichni zaměstnanci radnice, bylo jen vtipnou třešničkou.

Výsledkem tohoto prvního setkání bylo kromě seznámení se, zejména navržení přehodnocení kapacit škol v souvislosti s nastavením optimálního počtu žáků v třídách, včetně důležitého faktoru kmenových učeben, včetně jejich půdorysu. Termín vytvoření koncepce byl stanoven na září 2016.

Druhý zápis byl také veselý hned od počátku. Ani na druhou schůzku si totiž nenašli čas pánové Mgr.Navrátil a Ing.Slovák, kteří si čas nenašli ani na třetí jednání, ale to předbíhám.
Hned prvním bodem bylo oznámení, že Ing.Rykala se nebude účastnit jednání pravidelně, protože údajně přípravný výbor referenda nedoporučil jeho účast v pracovní skupině. Nějak mi tato skutečnost, jakožto zmocněnci onoho výboru unikla, ale po těch měsících si na lži a polopravdy radních zvykám.
Pracovní skupina byla seznámena se svým posláním a to, že má být odborným poradcem a garantem konečného zpracování koncepce, což lze pochopit také tak, že ať skupina rozhodne jakkoliv, pro vedení radnice to nebude nic závazného. Stejný stav jsem kometoval včera v souvislosti s nejmenováním vítěze konkurzu na ředitele základní školy a následné jmenovaní radnici loajálního člověka na toto místo. Zároveň Rada městského obvodu Ostrava-Jih požaduje začlenění dvou ekonomů do pracovní skupiny.

Hlavním výsledkem celé setkání bylo upozornění opravit předloženou tabulku, která neodpovídá skutečnosti. Do kmenových tříd nelze započítávat tělocvičnu, kuchyňku, družinu apod. Zároveň doporučili zaměstanncům úřadu navštívit školy. Tabulky specifikovat a doplnit o týdení vytíženost učeben a jednotlivé typy odborných učeben. Počítat s MAX.průměrným počtem žáků na kmenovou třídu 25.

Třetího setkání pracovní skupiny v červnu se z 11ti členů komise účastnili pouze tři lidé a šest hostů. Jaké překvapení, že mezi hosty byl i radní Ing.Rykala. Neúčastnit se mu vydrželo pouze jednou.

Výsledkem tohoto setkání bylo prohlášení, že cílem koncepce není redukování počtu škol v městském obvodu s ohledem na probíhající změny ve školství, jak ve vzdělávání dětí a žáků (inkluze), tak ve financování regionálního školství. Skupina doporučila zvážit snížení kapacit základních škol ve školském rejstříku.

Uvidíme, co přinese čas a zda se bude radnice řídit rozhodnutím této komise, ale smutné je, že ZŠ Mitušova 8 byla zrušena bez ohledu na připomínky přesně takové, jaké nyní veřejně hlásá tato komise. Již před zrušením školy občané upozorňovali, že "papírová" kapacita škol neodpovídá skutečnosti, že menší kolektivy jsou lepší než 30 dětí ve třídě a mnoho dalších argumentů. Bohužel radnice evidentně potřebovala uvolnit budovu pro jiné účely a tak jednoduše rozhodla. Vlna nevole, která se zvedla, však donutila radní svolat tuto skupinu, aby uklidnila vášně. Nezbývá než doufat, že další školy v obvodu již nepotká takový osud a věřit v zázrak, že ZŠ Mitušova 8 bude obnovena.

Autor: Pavel Janík | úterý 5.7.2016 19:55 | karma článku: 18,81 | přečteno: 406x
  • Další články autora

Pavel Janík

Proč jen se historie musí stále opakovat :-(

Jeden by řekl, že se lidé ze svých chyb poučí. Většinou se to tak děje, ale zrovna u nás na Jihu je to jen nesplnitelné přání,alespoň co se radních týká.

7.1.2019 v 22:03 | Karma: 8,72 | Přečteno: 387x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

Víra ve změnu a následná realita

Je smutné, že se starosta městského obvodu Ostrava-Jih pravidelně chvástá jak s občany diskutuje a jak jim pomáhá při řešení problémů. Bohužel já jsem měl opakovaně smůlu.

16.7.2018 v 10:40 | Karma: 6,91 | Přečteno: 268x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

A zase ten starosta...

Dlouho jsem nepsal, protože jsem nejprve musel vyřešit potřebu některých lidí dokázat mi, jak to chodí se svobodou slova, když má člověk vlivné přátelé a moc. Dnes jsem však už nevydržel a zase se pokusím vypsat svůj názor.

8.6.2018 v 0:16 | Karma: 12,60 | Přečteno: 516x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

Omluva řediteli ZŠ a MŠ B.Dvorského panu Mgr. M.Kosíkovi a pedagogům

Každý má právo na svobodu slova, ale vždy se může stát, že psaná forma nemusí být vždy pochopena tak jak je myšlena.

25.4.2018 v 20:31 | Karma: 12,69 | Přečteno: 1247x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

Zásady - k čemu? Zbytečnost!

Nedávno jsem zde přemýšlel, k čemu je starosta, který neví o důležitých věcech v obvodu. Dnes nechápu, proč radnice schvaluje Zásady, když se jimi neřídí :-(

28.11.2017 v 12:27 | Karma: 9,48 | Přečteno: 395x | Diskuse| Ostrava
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 503x
Jsem fyzioterapeut a mám dvě malé dcery. Zajímá mne dění ve městě, ve kterém žiji a není mi lhostejné, jak vedení obvodu nakládá se svěřenou mocí a poukazuji a budu poukazovat i dále na polopravdy a lži, kterými radnice "krmí" věřejnost pomocí  médií placených z peněz občanů.
Zároveň poukazuji na chyby, kterých se dopouští. Ne proto, abych je špinil, ale proto, aby MĚLI ZPĚTNOU VAZBU a mohli se z ní poučit.

Seznam rubrik