Jak to bylo se slučováním/rušením ZŠ Mitušova 8 den za dnem - část druhá

Zlom v mém přístupu k vnímání slučování ZŠ Mitušova 8 nastal dne 12.11.2015 na jednání zastupitelstva městského obvodu Ostrava-Jih

Dne 12.11.2015 proběhlo jednání zastupitelstva kam dorazila stovka rodičů a dětí ze ZŠ Mitušova 8, kteří chtěli před rozhodnutím zastupitelů ještě bojovat za svou školu, která má 50ti letou tradici a mnoho úspěšných žáků a absolventů. Přiznám se, že v té době jsem ještě byl na straně radnice, protože jsem měl za to, že pokud jsou opravdu školy poloprázdné, jak radnice prezentovala, asi opravdu nemá cenu je za každou cenu udržovat, ikdyž dle mého by se školství a veškeré služby občanům neměly přepočítávat na peníze.

Byť byla jednací místnost přeplněna občany, kteří evidentně přišli kvůli "Optimalizaci školství" radní nenapadlo přesunout tento bod na začátek, tak aby zde rodiče nemuseli čekat. Když o to žádal zastupitele občan během diskuse k prvnímu bodu, bylo mu starostou odebráno slovo, protože nehovořil k projednávanému bodu. Již v té chvíli mi začalo docházet, že něco není v pořádku. Proto nezbývalo rodičům i dětem vydržet. Když se po hodině začal tento bod řešit očekávali přítomní diskusi. Bohužel se nedočkali. Radní Rykala přednesl sliby o tom, že POKUD bude platit "Optimalizace" jak to navrhli, dětí ani pedagogů se to nedotkne. Když však začaly padat dotazy: Proč zrovna tato škola? Proč s rodiči nikdo předem nejednal? Jak chtějí zajistit provoz, když v posledních letech slučování bude jen několik málo tříd?  .... Odpovědi se nikdo nedočkal. Po necelé hodině byla vyhlášena 15ti  minutová přestávka a od tří hodin následovala hodinová diskuse občanů na témata, která nejsou v programu schůze. To byl pro rodiče další šok, protože nebyli schopni pochopit proč najednou je vložena nějaká hodinová diskuse o něčem jiném, když oni chtějí diskutovat o bodu, který se jich týká. Po hodinovém přerušení se jednání vrátilo opět k bodu "Optimalizace" a opět padaly dotazy a odpovědi buďto mlžící nebo necháno bez odpovědi. Stále dokola se radní Rykala hájil optimalizací, která dodnes bohužel vůbec neexistuje. I přes několikrát opakované návrhy jak z řad občanů, zastupitelů a dokonce i primátora, přerušit jednání o sloučení škol a rozhodnout až poté, kdy bude odborem školství vše řádně vysvětleno, nestalo se tak. A po skoro šesti hodinách emotivné "diskuse" nakonec došlo k hlasování, které dopadlo tak jak bylo předem domluveno. 

Bohužel po takové době to již mnozí rodiče psychicky nevydrželi a uchýlili se k vulgaritám, které nejsou správné, ale v této situaci pochopitelné.

Pro silné povahy doporučuji shlédnout záznam z jednání či si přečíst zápis jednáni.

https://www.youtube.com/watch?v=zNvKj-INqPQ&index=15&list=PLNAe1TTmbKs5LpoJLPXQqVMSIITuMinaz

https://ovajih.ostrava.cz/cs/radnice/organy-samospravy/usneseni-zastupitelstva/volebni-obdobi-2014-2018/volebni-obdobi-2014-2018/zapis_6_zastupitelstvo.pdf

 

Autor: Pavel Janík | pondělí 15.2.2016 13:49 | karma článku: 9,26 | přečteno: 294x