Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dotazování na jeden materiál,

aneb jak lehce se jedná se zaměstnanci radnice Ostravy-Jihu, když žádáte jednu jedinou kopii zápisu.  

Dne 21.7.2016 jsem požádal, ve světle událostí se jmenováním ředitelem ZŠ a MŠ Ostrava-Bělský les B.Dvorského 1, příspěvkové organizace, radnici městského obvodu Ostrava-Jih o zápis z jednání konkurzní komise, abych si udělal představu, co vedlo radní městského obvodu k tomu nerespekovat rozhodnutí odborníků.

K mému překvapení mi pan Ing. Milan Stoch Ph.D., MBA, vedoucí odboru strategického rozvoje, vztahů s veřejností, školství a kultury, sdělil, že nic takového nedostanu, protože jednání komise bylo neveřejné a jednotliví uchazeči nedali souhlas se zveřejnením svých koncepcí. Toto vysvětlení bylo velmi zvláštní, protože když jsem ve stejné věci žádal městský úřad o kopie materiálů pro jednání Rady v daném bodě týkajícím se jmenování ředitele, byly všechny tři koncepce součástí, dokonce všechna jména uchazečů byla uvedena a přitom jednání Rady bylo také neveřejné.

Proto jsem se na pana Stocha obrátil podruhé s žádostí o zaslání oné kopie zápisu, případně o vysvětlení z jakého paragrafu zákona vchází, když mi tyto informace ve formě kopie záznamu odmítá podat. Jaké překvapení bylo, když mi onen zápis z jednání pan Stoch odeslal do čtyř dní, ovšem bez koncepcí oněch uchazečů s odkazem na § 11 odst.2), písm.c) zákona č.106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím, prý kvůli ohrožení autorských práv, což je podle mne velmi zvláštní, když ony koncepce se jednak týkaly onoho konkurzu, ale hlavně radnice mi je bez okolků poskytla, tudíž evidentně porušila zákon o autorských právech. Co však bylo na celé odpovědi vtipné byla ona samotná kopie zápisu. Pan Stoch totiž zapomněl přidat přílohy.

A tak následoval třetí email s žádostí o VEŠKERÉ PŘÍLOHY zápisu z jednání konkurzní komise. Po patnácti dnech mi přišlo vyrozumění o prodloužení zákonné 15ti denní lhůty s odůvodněním, že chtějí předejít porušení zákona a proto požádali Legislativní a právní odbor Magistrátu o stanovisko k postupu při poskytování informací k mé žádosti a zatím nedostali odpověď. Proto lhůtu posunuli  do 17.9.2016. Dne 20.9.2016 odeslali na mou adresu odpověď, jejíž přílohou byly kopie příloh onoho zápisu. Co však bylo velmi zvláštní byl počet příloh. V zápise byly zaznamenány přílohy: - inzerát, - časový rozpis pohovoru, - hlasovací lístek o vhodnosti uchazeče(7x), - záznam o výsledku hlasování - vhodnost uchazeče, - pořadí uchazečů u jednotlivých členů komise(7x), - výsledné pořadí uchazečů konkurzu. Bohužel pan Stoch mi poslal pouze poslední čtyři přílohy, inzerát a zejména pro mne důležitý časový rozpis pohovoru nějakou záhadou opomněl. Přitom zrovna tento mne velmi zajímá, protože bych moc rád věděl, kolik času věnovali členové konkurzní komise práci, která byla "zbytečná" neb ačkoliv pořadí uchazečů bylo komisí jasně určeno, radním to bylo úplně jedno a zvolili za ředitele "svého koně". Uchazeče, který jako jediný ze všech, byl jedním ze členů komise označen za nevhodného pro tuto činnost.

Proto jsem dnes poslal snad již poslední email v této věci s žádostí o zaslání všech příloh a snad napočtvrté se panu ing.Milanu Stochovi Ph.D., MBA již podaří dodržet literu zákona a informace, na které mám jako občan nárok, mi poskytne.

Někdo možná namítne, že jsem věčný šťoura a měl jsem se na to v půlce vykašlat a nechat to být a možná, že by to tak bylo i lepší pro mne, ale já to neudělám. Kdyby pro nic jiného, tak z pouhého principu práva na odpověď. Pokud totiž mám právo dostat celou odpověď, budu ji žádat tak dlouho, dokud ji nedostanu a neuhnu snaze zamlčet nebo mne přechytračit. Ale protože se nyní jedná o školu, kterou navštěvují i mé děti, není mi lhostejné jaký ředitel a jakým způsobem byl na svůj post dosazen. A o to více budu dění kolem ní sledovat a zveřejňovat.

zde kopie celé korespondence: https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.1773227956278186&type=1

Autor: Pavel Janík | středa 21.9.2016 22:53 | karma článku: 16,45 | přečteno: 457x
  • Další články autora

Pavel Janík

Proč jen se historie musí stále opakovat :-(

Jeden by řekl, že se lidé ze svých chyb poučí. Většinou se to tak děje, ale zrovna u nás na Jihu je to jen nesplnitelné přání,alespoň co se radních týká.

7.1.2019 v 22:03 | Karma: 8,72 | Přečteno: 387x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

Víra ve změnu a následná realita

Je smutné, že se starosta městského obvodu Ostrava-Jih pravidelně chvástá jak s občany diskutuje a jak jim pomáhá při řešení problémů. Bohužel já jsem měl opakovaně smůlu.

16.7.2018 v 10:40 | Karma: 6,91 | Přečteno: 268x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

A zase ten starosta...

Dlouho jsem nepsal, protože jsem nejprve musel vyřešit potřebu některých lidí dokázat mi, jak to chodí se svobodou slova, když má člověk vlivné přátelé a moc. Dnes jsem však už nevydržel a zase se pokusím vypsat svůj názor.

8.6.2018 v 0:16 | Karma: 12,60 | Přečteno: 516x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

Omluva řediteli ZŠ a MŠ B.Dvorského panu Mgr. M.Kosíkovi a pedagogům

Každý má právo na svobodu slova, ale vždy se může stát, že psaná forma nemusí být vždy pochopena tak jak je myšlena.

25.4.2018 v 20:31 | Karma: 12,69 | Přečteno: 1247x | Diskuse| Ostrava

Pavel Janík

Zásady - k čemu? Zbytečnost!

Nedávno jsem zde přemýšlel, k čemu je starosta, který neví o důležitých věcech v obvodu. Dnes nechápu, proč radnice schvaluje Zásady, když se jimi neřídí :-(

28.11.2017 v 12:27 | Karma: 9,48 | Přečteno: 395x | Diskuse| Ostrava
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Humor na sociálních sítích. Na vtipálky vznikla past, za níž může stát armáda

17. května 2024  20:07

Česká armáda zřejmě nemá pochopení pro humor. Jinak si nejde vysvětlit past, kterou patrně...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 503x
Jsem fyzioterapeut a mám dvě malé dcery. Zajímá mne dění ve městě, ve kterém žiji a není mi lhostejné, jak vedení obvodu nakládá se svěřenou mocí a poukazuji a budu poukazovat i dále na polopravdy a lži, kterými radnice "krmí" věřejnost pomocí  médií placených z peněz občanů.
Zároveň poukazuji na chyby, kterých se dopouští. Ne proto, abych je špinil, ale proto, aby MĚLI ZPĚTNOU VAZBU a mohli se z ní poučit.

Seznam rubrik