Vystavili občané Velké Británie Putinovi pozvánku do Evropy?

Rusko - Evropa 2:0. Projekt spojené Evropy začíná dostávat na frak. Dá se očekávat, že po vzoru VB budou následovat obdobná referenda i v dalších členských zemích. Dá se i očekávat, že z Velké Británie se stane podstatně menší... 

Mír i bezpečnost velká většina lidí v Evropě začala chápat jako naprostou samozřejmost. To, že by se Evropa mohla opět stát bojištěm snad ještě strašnějším nežli ve 40. letech min. století, si připouští málo kdo z nás. Ti co si to dokáží připustit, si jen těžko dokáží představit skutečné hrůzy a dopady takové války. Pamětníci těch hrůz už dnes téměř neexistují. Osudy obětí i těch kteří ty hrůzy přežili tak končí v archivech, stávají se pro většinu lidí nepodstatnou, propagandu mnohdy zkreslenou historií.

Dnes se v souvislosti s BREXITEM hovoří zejména o ekonomických aspektech. I v této oblasti jsme si zvykli na neustálý růst ekonomiky a blahobytu, když se mírně zadrhne, považujeme to za krizi. Největší krizí pak pro nás je, když nám někdo nedejbože sáhne třeba na plat, tj. dotkne-li se nás to osobně. Naopak když ekonomika roste všichni přirozeně automaticky chtějí, aby jim rostly i příjmy, bez ohledu na to, že ekonomika je aktuálně v deflaci, tj. zboží, služby, energie... ve skutečnosti zlevňují.

Velice se zdráháme rozdělit se o kousek toho našeho bohatství s těmi, co to skutečně potřebují. Ať jsou již nějak hendikepovaní, nebo jsou třeba na útěku před válkou. Vůbec si nepřipouštíme, že za pár let možná budeme ve stejné situaci jako oni dnes a i my se jich pak budeme dožadovat pomoci. Ta doba se přitom bohužel začíná rychle přibližovat. Bezpečností situace v Evropě se bude postupně úměrně zhoršovat s tím, jak EU bude slábnout přicházením o další své členy. 

Rusko, Putin již ví, že zabere-li kus území suverénního státu, zatím v sousedství EU, dostane max. "vyhubováno" a tím to celé skončí. Moc dobře ví, že díky neuvěřitelně silné a propracované propagandě disponuje silou svého oddaného národa. Čím disponuje, co může nabídnout stejnou propagandou nahlodaná a rozhádaná EU? Co můžeme nabídnout my? Co je pro nás alternativou k Evropské unii? Rusko, Čína, Turecko? Nebo snad dokážeme přežít za každé situace s tím momentálně silnějším? 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Holub | pondělí 27.6.2016 11:01 | karma článku: 26,75 | přečteno: 1142x