Robert Šlachta, nepoddajný exšéf ÚOOZ, mediální hvězda nebo policejní drbna?

Je přípustné, aby v demokratické zemi s rádoby nezávislým policejním sborem, se šéf jednoho z jejích elitních útvarů choval jako samozvaný nadřízené nerespektující vůdce? Divíte se, že nakonec musel uvolnit místo Mazánkovi?

Jen asi málokdo v naší zemi vidí pod pokličku stále velmi živé kauzy kolem reorganizace dvou elitních útvarů policie a s ní souvisejícím odchodem elitního detektiva a ředitele jednoho z nich. Pokud je ovšem pravda a vzhledem k tomu, že to tvrdí sám Šlachta, není důvod tomu nevěřit, že nerespektoval stanovená pravidla a odmítal podávat informace o řešených kauzách, není divu, že vedení došla trpělivost. 

Chápu, že mohl mít strach z úniků informací i když podívám-li se na Šlachtu, kterého celý národ zná prostřednictvím médií a kterého považuji daleko více za mediální hvězdu a drbnu než seriózního detektiva, který by měl daleko více nežli vytvářet svůj mediální obraz dělat vše proto, aby s médii do styku nepřišel pokud možno vůbec. I policie, případně její útvary mají pro tyto účely nikoliv svoje ředitele, ale mluvčí. Možná se tedy jen minul povoláním.

Zkuste zapátrat v hlavě, jestli z obrazovek, nebo novinových stránek znáte tváře jiných elitních detektivů policie. Šlachtovo chování jakési nikým neřízené mediální hvězdy nerespektující standardní pravidla uvnitř velké organizace, dospělo do svého konce. On tvrdí, že reorganizace jej měla odstranit a já si myslím, že pokud nerespektoval své nadřízené a pravidla organizace, bylo to nakonec jediné možné řešení. On si byl evidentně svojí pozicí a "nesestřelitelností" natolik jistý, že konal tak, jak konal. Stoprocentně věřil, že mocní např. v podobě Babiše, jej ochrání. Proto ten neskrývaný šok a hysterie, když se tak nestalo. Podotýkám šok a hysterie na straně Šlachty a Babiše. 

Já nechci říci, že Šlachta je nějaký ďábel a ti co jej měli řídit vč. policejního prezidenta, nebo zprostředkovaně i ministra vnitra, jsou neposkvrnění andílci. Celá tato kauza zdá se hodně zapáchá na obě strany. V celé kauze, ale také jak je nejen v naší zemi zvykem, půjde hodně o drby a především o moc. Ta moc se po Šachtově odchodu možná trochu překlopila na druhou stranu. Jedno rameno chobotnice tedy na okamžik přišlo o pár článků, nedomnívám se, že nadlouho. Mazánek to ve funkci nebude mít jednoduché už jenom proto, že je mu nikdo neodpáře přívlastek "Chovancův a Tuhého" Mazánek.

Další již asi čtvrtý pokus o pád stávající Sobotkovy vlády je tak zdá se opět zažehnán. Nevýrazný Sobotka má evidentně mnohem ostřejší lokty, nežli by se komukoli mohlo zdát. Jeho klid a racionalita s jakou přistupuje k řešení problémů země i pokusům o jeho odstranění by mu mohli závidět jak "buldozer" Zeman, tak "hysterka" Babiš, nebo "usvědčený lhář" Hašek. Mě osobně je Sobotkův klidný a rozvážný přístup v politice, ve srovnání s těmi dalšími jmenovanými, určitě mnohem přijatelnější a to nejen v kauze "Šlachgate". 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Holub | sobota 9.7.2016 12:32 | karma článku: 26,85 | přečteno: 1551x