Očista - Turecký rok, scénář a režie Recep Tayyip Erdogan

Tak by se klidně mohlo jmenovat pokračování zatím filmové sci-fi trilogoie o svátku očisty země odehrávající se v blízké budoucnosti. Asi není pochyb o tom, že min. o přípravách převratu byl Erdogan informován a byl na něj proto 

velmi dobře připraven. Osobně se domnívám, že celý pokus o převrat byl zosnován samotným Erdoganem. Vždyť právě jemu otevřel cestu k naprostému ovládnutí Turecka a vytvoření velké, silné muslimské diktatury v přímém sousedství s Evropou. Zejména pro téměř 15 mil. tureckých kurdů začínají opravdu krušné časy. Přitom ztráty na lidských životech, ze strategického pohledu, zatím zanedbatelné, do budoucna to bude pravděpodobně mnohem horší, ale to již do světa v přímém přenosu nejspíš vysíláno nebude.

Armáda, která měla být ústavní pojistkou sekularity Turecka, je dnes již zcela v Erdoganově moci. Nyní už může a také dokoná všechny kroky k dotvoření svého diktátorského kultu. Díky plánovanému nezdařenému pokusu o převrat je tak na řadě ovládnutí zbytku armády a soudní moci. Policii i parlament již ovládá. 

Zůstane Turecko v budoucnu ve struktuře NATO? Na Tureckém území jsou rozmístěny vojenské základny USA disponující jadernými zbraněmi. V sousední Sýrii zas má svoje dnes již i jaderné základny Rusko. Jaký bude asi další vývoj v oblasti ve vztahu právě ke spojencům v NATO. Nemůže se Turecko stát jakýmsi trójským koněm NATO?

Oteplení vztahů mezi Tureckem a Ruskem by za normálních okolností mohlo být vnímáno jak jinak než pozitivně. V celkovém kontextu událostí posledních dní však pro Evropu i svět může toto zdánlivě náhlé zlepšení vztahů s Ruskem znamenat i další velmi nepříjemný bezpečnostní problém. Vznikne-li z Turecka skutečně silná muslimská diktatura, s hypotetickou podporou ISIS a k tomu s nadstandardními vztahy s Ruskem, jedná se o kombinaci řekněme dosti třaskavou, nejen pro Evropu.

Na druhou stranu, po zkušenostech co způsobilo i námi podporované svržení diktatur v arabských muslimských zemích a pokus o import demokracie do nich, těžko říci, co je vlastně pro Evropu větší riziko...

 

Pokus o vojenský převrat v Turecku byl vládními silami potlačen, sčítají se oběti

http://pavelholub.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=536729

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Holub | pondělí 18.7.2016 13:13 | karma článku: 26,85 | přečteno: 564x