Fenomén Šlachta nově u Celní správy ČR

Po jistě zasloužených, téměř dvou měsíčních, prázdninách Robert Šlachta přijal nabídku ministerstva financí. Bude náměstkem celní správy pro pátrání. Andrej Babiš tak splnil slib, že se o odcházejícího elitního policistu postará. 

http://zpravy.idnes.cz/slachta-nastoupi-k-celni-sprave-d39-/domaci.aspx?c=A160808_093418_domaci_cen

http://ekonomicky-denik.cz/slachta-se-nestane-namestkem-celniku-hned/

Není asi pochyb o tom, že je dobře, že Robert Šlachta nakonec zůstává ve státních službách. Osobně mám ale trochu obavu z toho, zda si na celní správě nevytvoří takový malý konkurenční ÚOOZ. Vnitřní válka v rámci policie by se pak mohla rychle přenést do otevřeného meziresortního konfliktu. 

Asi od nepaměti je tu doba, kdy politické strany v boji o moc v zemi stále častěji využívají, nebo spíše zneužívají informací z prostředí bezpečnostních složek státu. V minulém režimu to měli soudruzi jednodušší, informace používali v boji nejen s vnějším, ale i "vnitřním" nepřítelem.

Dnes, v době kdy nám již nevládne jen jedna strana, je šaráda o to zajímavější.  V tomto ohledu jsou klíčová ministerstva vnitra, obrany, spravedlnosti a financí. Je až s podivem, že tři ze čtyř těchto "silových" ministerstev v současné vládě přenechala ČSSD svému koaličnímu partnerovi, spíše vládnímu rivalovi, Babišovu ANO. Premiér má pak do jisté míry pod palcem bezpečnostní a zpravodajské služby, což asi trochu vyvažuje ty tři silové resorty kontra jeden. 

Pokud by samozřejmě byli všichni neposkvrnění, čestní, respektující právní řád, pak by nebyl žádný problém. To je ovšem v pravidelném opakujícím se boji o korýtka naprosté sci-fi. Nemohou přeci jen do nekonečna ta korýtka přidělávat, občas také musí někdo z kola ven. A tak donekonečna střídá jedna krize druhou... Mimochodem i s těmi milióny korýtek přímo souvisí celospolečenská i finanční krize. 

Autor: Pavel Holub | pondělí 8.8.2016 11:01 | karma článku: 31,80 | přečteno: 3855x