Dluhová spirála postupně požírá nejen EU

Po zkrachovalém Řecku je zdá se na řadě Itálie. Španělsko, Portugalsko a další extrémně předlužené země eurozóny ji mohou velmi rychle následovat. Máme tu zároveň nový dluhový paradox a to navzdory neustále se ředícím měnám.

http://ekonomika.idnes.cz/italie-dluhy-nova-bankovni-krize-d4j-/eko_euro.aspx?c=A160710_210308_eko_euro_rych#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ekonomikah&utm_content=main

https://www.novinky.cz/ekonomika/408914-evropa-je-nemocna-banky-potrebuji-biliony-varuje-ekonom-deutsche-bank.html

Itálie je ve velkém problému a s ní pochopitelně i zbylé země eurozóny. Ještě nebyl zcela sanován Řecký problém a už je tu další umocněný Brexitem. Extrémně předlužená Itálie a její bankovní sektor, který je hlavním věřitelem předluženého státu.

Pokud si článek v odkazu přečtete pozorně a až dokonce, dozvíte se, že jedním z reálně uvažovaných řešení dluhové krize Itálie, resp. jejího bankovního sektoru, má být nalití 40 mld. EUR předluženým státem do oněch předlužených bank, které jsou ve skutečnosti tím hlavním věřitelem státu.

Protože těch 40 mld. EUR stát samozřejmě nemá, bude si je muset jak jinak buď půjčit a nebo ještě lépe vytisknout. Kam asi podobná inovativní dluhová řešení dnešní doby mohou vést? Další těžká zkouška pro EU po krachu Řecka a Brexitu je zdá se přímo za dveřmi. Kolik podobných problémů nás asi dělí od totálního kolapsu ekonomiky? Jak dlouho může ještě trvat současné vytloukání klínu klínem? 

Autor: Pavel Holub | pondělí 11.7.2016 10:01 | karma článku: 30,76 | přečteno: 1396x