Podobnost jistě náhodná

Ve dne 11. září 2001 došlo k letadlovým útokům na Světové obchodní centrum v New Yorku, na tzv. „Dvě věže“. Mezi hlavní podezřelé patřila organizace Al-Kajda, o které se tvrdí, že její vznik USA financovaly. Hlavním důsledkem této katastrofy byla skutečnost, že se ze Spojených států pomalu formoval policejní stát. Obdobně tomu bylo v Německu kolem roku 1933, kdy došlo k požáru v Reichstagu, ze kterého byli podezřelí také samotní Nacisté. Není podstatné, kdo tento požár způsobil, ale to, že tato událost dovedla obyvatele ke strachu z domnělého terorismu a spiknutí. Poté se Německo stalo centrálně kontrolovaným totalitním režimem.

G. Bush a A. Hitler: Najdi deset souvislostí

Teroristický útok na WTC v září 2001, ať již byl zorganizován a uskutečněn kýmkoliv, poskytl tehdejšímu vedení USA záminku k přijetí řady restriktivních a ve své podstatě protidemokratických opatření a také důvod k vedení válek ve světě, vesměs pod falešnými záminkami. Irák  údajně vlastní zbraně hromadného ničení; Afghánistán, že podporuje Al-Kajdu; Libye prý není demokratickou zemí. Další státy zařadil americký prezident mezi zlé, nedemokratické a nepřátelské státy. 

Četní komentátoři si povšimli shodných prvků v jednání politické elity nacistického Německa po požáru Říšského sněmu. Uveďme některé:

Budova Reichstagu vyhořela do základu. Ještě ten den se tak stalo se zdůvodněním, že požár založil bývalý holandský komunista van der Lubben (který se v předvečer požáru ještě nacházel v německém vězení). Hitlerem bylo posléze vyhlášeno: To je lstivé spiknutí. Všichni komunističtí funkcionáři musí být zastřeleni. Velitel pruské policie Goring nechal zavřít stovku komunistických poslanců. Členové levicových stran začali být bez rozsudku zavíráni do vězení a provizorních koncentračních táborů.

Prezidentským dekretem obdržel Hitler plnou moc a vydal Dekret na ochranu národa a státu. Následovalo nevídané pronásledování všech levicových, zejména komunistických a sociálně demokratických občanů. Zanedlouho následovala válka v Polsku, Francii, Belgii, Holandsku, Norsku, Jugoslávii, Řecku a nakonec Sovětském svazu.

Celý případ teroristického útoku na WTC byl obratem označen za produkt islámského fundamentalistického terorismu. Opět byla přijata řada opatření vážně omezující demokratické svobody v zemi. Uveďme některé:

Protiteroristický zákon v Oregonu obsahoval návrh přísného postihu demonstrantů včetně mírových aktivistů. Jednalo se o bezdůvodné prohlídky či zadržení lidí. V nejhorším případě hrozba až doživotním vězením. Devítinásobná wimbledonská vítězka Martina Navrátilová upozornila na cenzuru, protože rozhlasové stanice přestávali hrát skladby protiválečných skupin.

Americká armáda vtrhla bez souhlasu Rady bezpečnosti do Iráku, okupovala zemi a zřídila v ní řadu vězení, mezi nimiž Abú Gharab proslulo mučením a ponižováním vězňů.

Minimálně dvacet utajovaných věznic (včetně v Polsku) používala CIA k výslechu podezřelých vězňů, přičemž používala fyzického a duševního mučení. Organizace na ochranu lidských práv pravidelně informovali, že podobně se s vězni zachází například v komunistických diktaturách v Severní Koreji a Číně.

Až deset roků vězní USA na Guantanámu podezřelé z terorismu, aniž by u většiny z nich bylo sestaveno obvinění, zahájeno soudní řízení a umožněn styk s obhájci. A takto bychom mohli dále pokračovat...

 

Zdroje:

Christopher, A.: Třetí říše: Den po dni, Praha, Naše vojsko 2005, str. 41,

ISBN: 80-206-0752-8

V Oregonu chtějí potrestat demonstranty až doživotním vězením

http://www.novinky.cz/zahranicni/5360-v-oregonu-chteji-potrestat-demonstranty-az-dozivotnim-vezenim.html (on-line text, 3. 4. 2003)

Soud: protiteroristický zákon je v rozporu s ústavou USA

http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/123501-soud-protiteroristicky-zakon-je-v-rozporu-s-ustavou-usa.html (on-line text, 27. 9. 2007)

Martina Navrátilová znovu vystoupila proti cenzuře ve Spojených státech

http://www.osud.cz/martina-navratilova-znovu-vystoupila-proti-cenzure-ve-spojenych-statech

(on-line text, 18. 6. 2004)

Lékaři ve vězení Abu Ghraib věděli o mučení vězňů

http://blisty.cz/art/19420.html (on-line text, 20. 8. 2004)

Právníci: USA mají dvě desítky tajných věznic

http://www.novinky.cz/zahranicni/34464-pravnici-usa-maji-dve-desitky-tajnych-veznic.html

(on-line text, 18. 6. 2004)

Guantanámo svírá podezřelé z teroru 10 let. Budeme tu navždy? Ptá se vězeň

http://zpravy.idnes.cz/guantanamo-svira-podezrele-z-teroru-10-let-budeme-tu-navzdy-pta-se-vezen-13u-/zahranicni.aspx?c=A120111_130309_zahranicni_ipl (on-line text, 11. ledna 2012)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Herman | sobota 20.7.2013 9:51 | karma článku: 20,44 | přečteno: 1365x