Dotace z Evropské unie

Na tyto dotace se skládáte nejdříve tím, že si kupujete dovezené potraviny, protože do rozpočtu EU se započítávají cla z importu výrobků. Dále ji zaplatíte, když nakupujete cokoliv, protože do rozpočtu EU putuje část daně z přidané hodnoty a jakékoliv další daně. Nikde totiž nenaleznete na zboží nápis: „částí peněz zaplacených za toto zboží financujete rozpočet EU.“

Z dotace EU mělo vzniknout centrum na zlepšení životního standartu psůProfimedia.cz

Podle toho, jak je naše vláda úspěšná se nám potom tyto peníze z EU vracejí v podobě dotace na cyklostezky, hotely, sjezdovky a cedule s eurovlajkou. Jenomže základní cíl těchto eurofondů se nenaplnil. Původně totiž dotace měli snižovat rozdíly životní úrovně mezi regiony států Unie. Místo toho se dotace z fondů přidělují velkým firmám a korporacím nebo na nesmyslné projekty.

Časopis Reflex (51-52/2012) uvedl kolik čerpaly hospodářské kolosy s miliardovými zisky. Jedním z nich je energetický gigant ČEZ - čerpal celkem 80 milionů na vzdělávání a rekonstrukci centralizovaného zásobování teplem ve Dvoře Králové. Škoda čerpala 160 milionů na kombinovanou výrobu tepla a elektřiny v Kvasinách. Heineken čerpal 10 milionů na zvýšení věkové komplementace zaměstnanců. Pivovar Svijany získal 70 milionů, což je celkem 248násobek jeho zisku po zdanění. Z eurofondů ovšem byly mimo jiné financovány i projekty jako psí fitness, hip-hop, sjezdovka na rovině nebo kvanta golfových hřišť.

Jako příklad mohou posloužit dotace na vzdělávání, kde se různým firmám poskytovaly finanční prostředky mezi cca 2,5 miliony až cca 26,5 miliony. Některé firmy dokonce svá školení prováděly v Itálii na Maltě nebo v Řecku. Psycholog Jaroslav Simon uvedl, že vzdělávací projekt pro 25 zaměstnanců, který stál 8,8 milionů korun by on sám jako lektor společně se svými kolegy provedl za 200 tisíc korun. Pokud jde o dotace na vzdělávání, tak ty jsou na rozdíl od jiných dotací nevratnou dotací EU ve výši 100%.

Tento „socialismus naruby“ funguje tak, že peněžní prostředky v EU od živnostníků a drobných podnikatelů, dělníků a úředníků putují směrem do velkých podniků, které k tomu ještě mnohdy neplatí daně u nás, ale v daňových rájích. Místo toho, aby tedy byly tyto dotace poskytovány pro veřejný sektor na stavbu čističek odpadních vod, opravu nemocnic a nákupu přístrojů či jiným veřejným aktivitám, tak jsou tyto dotace zneužívaný ve prospěch soukromých firem na stavbu golfových hřišť nebo jako investice do velkých podniků. Tyto prostředky potom jednotlivé velké podniky mohou využít jako konkurenční výhodu, a přebírat tak malým firmám zákazníky. Takto potom zvyšují svůj monopol z peněz evropských poplatníků.

Zdroje:

Šílené Eurodotace

http://www.reflex.cz/galerie/placena-zona-archiv-hlavni-clanky/31966/silene-eurodotace?foto=0 (on-line text, 3. 7. 2013)

http://www.reflex.cz/ (on-line text, 20. 12. 2013)

Reference

http://www.europroject.cz/ (on-line text, 3. 7. 2013)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Herman | čtvrtek 4.7.2013 7:55 | karma článku: 24,09 | přečteno: 936x