Chcete u nás podnikat? Plaťte v ČR daně!!!

Neustále jsme zasypáváni informacemi o výši zadluženosti našeho státu. Představitelé ODS a TOP09 mají tu drzost požadovat, aby tyto prostředky stát získal pomocí „škrtů“ od obyčejných občanů. Na co bychom ovšem neměli zapomenout je skutečnost, že tyto chybějící prostředky se dají získat i z jiných zdrojů. Ptáte se z jakých?

Daňové ráje

V naší republice podniká řada firem, které neplatí daně u nás, ale v zahraničí. Ano, za takový daňový ráj se obecně považují země, které nevybírají téměř žádné daně, nebo jen symbolické paušální poplatky. Patří sem hlavně země jako Bahamy, Panenské ostrovy nebo Karibik. V Evropě jsou nejatraktivnější daňové ráje v Nizozemí, na Kypru a v Lucembursku. Ale nejpopulárnějším daňovým rájem je zatím Lichtenštejnsko - jen pro zajímavost v tomto státě sídlí dvakrát tolik firem, než vlastních obyvatel.

Například český klenot Kofola má sídlo holdingu v Lucembursku. IKEA, jejíž image je založeno na „švédskosti“, má centrálu ve Švýcarsku, aby majitel Ingvar Kamprad nemusel platit daně doma. Pokud jde čistě o Českou republiku, tak daňové ráje registrují více než jedenáct tisíc českých firem. Mezi ně patří například Seznam.cz, Investiční skupina J&T nebo holding KKCG podnikatele Karla Komárka. Výpis z kyperského obchodního rejstříku dokládá, že se Škoda Plzeň přestěhovala do Tichomoří.

Pokud chce tedy Kalousek „škrtat“, měl by kromě bank začít právě i u těchto firem, které u nás neodvádějí daně, ale v zahraničí. Kdo za to může? Evropská unie, legislativa nebo obojí dohromady? Evropská unie sice prohlašuje, že chce daně v členských státech harmonizovat - zařídit, aby daňová zátěž ve všech zemích byla takřka stejná. Mnozí z nás by chtěli, aby firmy, které zde mají v plánu podnikat, využívat naši pracovní sílu a prodávat své výrobky, platily daně v ČR.

Zdroj:

Mapa daňových rájů. Podívejte se kam utíkají české firmy

http://aktualne.centrum.cz/finance/grafika/2013/04/28/danove-raje-prehled-sidla-ceskych-firem/ (on-line text, 3. 7. 2013)

Jaké jsou nejoblíbenější daňové ráje, kde mizejí české firmy

http://ekonom.ihned.cz/c1-54903190-pryc-z-ceska-kdo-muzes (on-line text, 3. 3. 2012)

Informační zdroje:

Kofola má sídlo holdingu v Lucembursku

http://firma.kofola.cz/index.php?menu=39&zobrazdetail=1&idclankunovinka=215&vybranyrok=2007 (on-line text, 30. 10. 2007)

Lichtenštejnsko

http://www.postemoderne.net/ondre/centrum/skola_soubory/Prirodoveda/lichtenstejnsko.htm (on-line text, 3. 7. 2013)

Reference:

Stíny šedé ekonomiky

http://news.e-republika.cz/tiki-read_article.php?articleId=1839 (on-line text, 23. 5. 2013)

Daňové ráje

http://cs.wikipedia.org/wiki/Da%C5%88ov%C3%BD_r%C3%A1j (on-line text 3. 7. 2013)

Autor: Pavel Herman | středa 3.7.2013 16:10 | karma článku: 44,26 | přečteno: 12028x