Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Věčná škoda, že Vám Fischer ten flek už obsadil. Tam byste se hodil. Tak snad někdy příště.

0 0
možnosti
KL

žádné daně neplatit, čím prázdnější koryto, tím méně sviní.

0 0
možnosti
AJ

vy toho ale opravdu moc o daních nevíte. Ta Kofola zde platí na daních dost, jelikož existuje spousta různých daní a nejen ta "ze zisku". Také tu žíví stovky lidí, neboli platí jejich soc a zdrav.pojištění, dává jim plat ... . Pokud té kofole zakážeš u nás podnikat, tak výrobu přesune a ....

1 1
možnosti
VN

Já Vám pane blogere položím otázku. Co je lepší ? Pokud firma nebude fungovat , oficiální sídlo sice bude mít v ČR , ale daně bude platit minimálně , protože se horko těžko bude držet nad vodou. Nebo pokud firma bude zaměstnávat tisíce zaměstnanců , každý rok bude  najímat další a další zaměstnance , které bude solidně platit...ale bude registrována na Kypru ? Já si myslím , že i pro tento stát je  lepší  varianta č.2

Považovat někoho , kdo si zřídí sídlo firmy v daňovém ráji za zmetka , je absurdní. Každý podnikatel se chová dle toho , co mu legislativa umožní. Na druhou stranu souhlas v tom , že zisk by měl být daněn tam , co byl vytvořen...proto se přikláním k jednotné evropské daňové politice.....

1 1
možnosti
KS

Už je tu zase ten obyčejný občan. Pan blogger by měl dělat něco pro to, aby tím obyčejným nebyl.

1 0
možnosti
MV

Pro mě jsou firmy využívající daňové ráje prostě zloději. Pokud firma nechce platit v daném státě daně ať táhne pryč. Peníze daňových poplatníků jdou na důchody, zdravotnictví, školství, zajištění infrastruktury, policii a plno dalších služeb, které je výhodné zajišťovat veřejným sektorem z důvodu úspor z rozsahu. A tyto služby využívají i firmy, které se vyhýbají placení daní - zaplatí to "blbci", kteří platí daně. Je to podobné jako s veřejnou dopravou a černými pasažéry - jakmile se jízda na černo stane masovou, dřív nebo později se bude muset veřejná doprava srušit.

2 1
možnosti
Foto

To je jako byste řekl, že ti co jezdí za nákupy jinam, kvůli tomu že nakoupí levněji, jsou zloději. Není v tom rozdíl.

4 2
možnosti
JD

Ingvar Kamprad, co vlastni IKEA plati dane ve Svycarsku proto, ze tam bydli... Jezdi ve starem Volvu a nijak si na prepych nepotrpi.

1 0
možnosti
BD

Již mnoho let se ví, že cesta financování státu zvyšováním množství různých typů daní je nesmysl.Jediný způsob financování provozu i rozvoje státu je nepřímá daň typu DPH v takové výši, která vyrovná rozdíl mezi zdaněním práce a nezdaněním automatické výroby.Základní myšlenkou je názor, že práci není možno zdaňovat.Tím se odsraní jakákoliv "černá" práce, příplatky zkreslující odvody atd.,V současnosti se promýšlí systém jednotného zaručeného příjmu pro každého člověka bez ohledu na jeho pracovní výkon a zavedení jednotné DPH ve výši cca 100 %.Jakékoliv další odvody z mezd jsou vyloučeny- jsou nulové. A ono to funguje.Jen není odvaha na zavedení tohoto systému, který zavání komunismem. Ale jiná cesta  z našeho postkomunistického kapitalismu není.V

2 1
možnosti
AK

To je ale hodně nesprávná cesta - na ni jsme se ale už vydali.

Nepřímé daně, především DPH, jsou daněmi se silně regresivním dopadem, tedy daněmi, které nejvíce postihují ty nejchudší, protože zdaňují spotřebu, která v jejich výdajích zaujímá největší část (relativně s tím, že tyto skupiny nemají z čeho vytvářet úspory). Firem, které platí saldo a bohatých, u kterých je spotřeba zlomkem jejich výdajů, se příliš nedotknou. I naši pravici, která si dělá takové dojemné starosti o výši našeho zadlužení, by měl znepokojovat fakt, že současné problémy v eurozóně nemají země, které mají vysoké (nekonkurenceschopné, řekl by Kalousek) progresivní daně, ale právě naopak. I pravicový tisk už přiznal, že za řeckými problémy není jen nevhodná ekonomická struktura, podvody režírované Goldman Sachs, ale dlouhodobě nízký výběr daní. Česká republika má extrémně regresivně vychýlený daňový mix – ať již v nepřímých daních, nebo v konceptu tzv. rovné daně. Na rozdíl např. od Dánska, které používá jednotnou vysokou sazbu DPH v kombinaci se silně progresivními složkami daňového mixu pro financování širokého státu blahobytu, ČR sociální stát úspěšně destruuje. Česká vláda nejvíce bere těm nejchudším (příjmová složka), přičemž zároveň snižuje, respektive ruší sociální zajištění těchto skupin. Sdírá je tedy z obou stran. Jako vláda jim NIC neposkytuje, naopak ohrožuje jejich další existenci – a to ve prospěch těch nejbohatších. Jaké jsou typické znaky málo vyspělých a rozvojových zemí:

extrémně nízké zdanění velmi vysokých příjmů

důraz na financování prostřednictvím nepřímých daní (snazší výběr)

odliv kapitálu do zahraničí (v ČR – vysoce záporná výnosová bilance, která strhává do záporu celý běžný účet)

vysoká míra korupce, klientelismus špatná vymahatelnost práva špatné fungování státní správy, neefektivita Dalšími znaky rozvojových zemí jsou nízká akceptace politických institucí občany, tendence k nepokojům, převratům a revolucím. To chceme? Pokud ano, jsme na správné cestě...

3 1
možnosti
PC

já si myslím, že není možné se dívat na placení daní jen z jednoho úhlu pohledu - tedy na výdaj. Ano z pohledu každé firmy je nutné výdaje minimalizovat, pochopitelně v rámci platné legislativy. Ta přesun do daňových rájů umožňuje, a pokud se to neděje pochybným způsobem (např. fakturami na fiktivní poradenské služby, půjčky, pokuty apod.) je to v pořádku.

Co už v pořádku dle mého není, pokud firma, která takto postupuje čerpá službu od státu, ne niž svými daněmi nepřispívá.

Daníš v daňoémý ráji ano v pořádku, ale pak zapomeň na státní zakázky, dotace, podpůrné programy. Vykradli / shořel ti sklad - koukej vyšetřování policie/zásah hasičů zaplatit. Dáváš k soudu obchodního partnera, který ti nezaplatil za zboží nebo služby - zaplať za úkony soudu. Příkladů je dost.

Můžeme se bavit o tom, jestli jsou služby státu kvalitní, přiměřené ceně zaplacené na daních. Ale pokud tu daně neplatíš, zaplať si jednotlivé úkony dle sazebníků.

1 1
možnosti
JK

Státní zakázky, dotace, či podpůrné programy by neměly existovat vůbec. To jen na okraj.

Jinak doufám, že jste do své rovnice započítal odvody za zaměstnance a přínos pro stát z vytvořených pracovních míst, plus DPH a spotřební daň.

1 1
možnosti
MJ

Vážený pane Hermane,

vynechám, že nemáte ponětí o funkčnosti tržní ekonomiky, což je pravděpodobně i jeden z činitelů Vašeho přiklánění ke komunistické straně a pokusím se alespoň uvést na pravou míru scestné informace, jež zde udáváte.

Společnost Kofola je ve skutečnosti vlastněna firmou Kofola, spolka akcyjna, jež má sídlo v Polsku. Tuto vlastní pan Janis Samaras, tedy generální ředitel Kofoly.

zdroj.: Bisnode, 2.7.2013

Společnost IKEA, respektive její ,,matka," sídlí v Nizozemí. Podotýkám ovšem, že dceřiné společnosti jsou po celém světě a mají pro každý stát firmu, jež je řízena švédským vedením.

zdroj.: D&B, 4.7.2013 Společnost Seznam má skutečně zahraniční kapitál, kdy 70% této společnosti drží firma Helifreak Limited, jejímž vlastníkem je Lukačovič Ivo. Nicméně Seznam, a.s. je firma se sídlem v ČR a jako taková zde i platí daně. zdroj.: HN, 12.2.2013 Společnost Škoda a.s. je vlastněna více firmami, největší, nikoli však majoritní podíl drží společnost Clean stream banking SA, jež sídlí a je původem z Lucemburska. Nutno podotknout, že část Škody vlastní i ministerstvo financí ČR. zdroj.: Bisnode 4.7.2013

3 0
možnosti