Proč jsem černý pasažér a co mě na tom baví

Jsem černým pasažérem a jsem jím rád. Zvesela se nechávám nahánět od revizorů, lovících své malé procento k platu. Vesele jim i předám část své výplaty oplátkou za jejich omluvné pohledy. Práce je práce, jako by chtěli říci. A věru je. To musím potvrdit. I když pokud pražská MHD bude i nadále tak předražená a nespolehlivá jako doposud, tak si na chleba moc nevydělám. A to je i důvod proč jezdím zásadně načerno.

Sice chápu argumenty, že pokud neplatím doplácí na mě jiní a mnohem více. Tak vlastně já mohu za to šílené zdražování. Ne managment MHD, ale  pasažér to je je ta stvůra a ta černá ta je nejhorší.

Ale půjdeme dál, zahoďme falešnou morálku plnou socialistických proklamací o poctivosti, solidarite a sladkých zítřků plných luxusních a levných kupéček, dostupných všem. Otázka je jiná.

Vyplácí se cesty načerno?

Co přivádí lidi k tomu aby jezdili bez platné jízdenky? Je to truc nebo vzdor? Nebo jen již zmiňovaná ekonomická stránka věci?

Z obojího asi něco, ale jeden příklad za všechny.

Dnes jsem pln nadšení vyrazil ráno do práce. Zvesela hupkám z tramvaje 18 na metro B a čekám až mě krtek vykopne na Butovicích, ale už další zastávku mi škodolibě skřípavý hlas oznámí že na Smíchovkém nádraží mám čekat přestup na náhradní dopravu S.

Už mi to bylo jasné a nejen mě. Vyplašené pohledy spolucestujících mluvily za vše. To zas bude zpoždění!!! No a bylo. Nekoordinovaný dav se vyhrnul z metra. Zaujala mě duchapřítomná, hezká, ale i prsatá žena středního věku. Proč duchapřítomná? Jako jediná věděla co přijde a zběsile běžela k neznačenému východu očima hledajíc náhradní dopravu S. Kdo někdy viděl běžet nepřepásanou prsatou ženu sprintem jistě chápe. Takže mužská složka davu na slabý zlomek sekundy zkoprněla.

"Kde je to doprava?": Volala paní.  Dav intuitivně zamířil před vchod do nádraží, velký dav tam již nervózně podupával. Konečně mi to došlo když jsem viděl zadejchanou prsatici. Tady jen tak něco nepojede. Sice stojíme správně, ale MHD nás bude ignorovat, jen potřebovala vyprazdnit vagóny metra.¨

Taky, že ano. Za  dobu 70 min projel jeden bus ktery byl narvaný ještě než pořádně zastavil. Pak přišla prťavá slečna od MHD s vysokým hlasem."Metro už jede": zaječela."Neřvěte na nás, já už mám být hodinu u doktora": Odtušila plátěná kyprá babča.

A teď mi řekněte, kdo koho vlastně okrádá? Jestli já MHD nebo MHD ty nevinné platící lidi. A argument, že kdybych jim přihodil tu svou dvacku, že by bylo lépe vážně neberu.

Autor: Ales Pavel | středa 5.10.2011 21:30 | karma článku: 18,02 | přečteno: 1640x
  • Další články autora

Ales Pavel

Československo 1945

14.1.2024 v 16:21 | Karma: 23,82

Ales Pavel

Pochovejme Evropana

11.4.2022 v 16:30 | Karma: 6,63

Ales Pavel

Šli jste taky na Gotta?

13.10.2019 v 9:57 | Karma: 17,37

Ales Pavel

Když draka bolí hlava - recenze

9.11.2018 v 23:05 | Karma: 10,69