Zvyšování daní aneb ekonomická sebevražda

Premiér Petr Nečas prohlásil, že jeho vláda od zvýšení daní neustoupí. Nebudu tady dlouhosáhle rozebírat, proč je z ekonomického hlediska zvyšování daní absolutní hloupost, to jistě učinili již nespočetněkrát jiní a mnozí s ekonomickým vzděláním. Já jen uvedu tři odkazy a to na dva články ekonoma Petra Macha „Ekonom varuje před tlakem na další zadlužování a před loutkovými ministry“ a „Keynesiánec Nečas“ a jeden na tzv. „Lafferovu křivku“, která zcela jednoznačně ukazuje, že při rostoucí míře zdanění roste výběr daní stále pomaleji, až začne klesat; to je případ současného stavu v ČR.

Rád bych se zde spíše krátce zamyslel nad tím, co vede premiéra Nečase a celou ODS, kteří se prezentovali jako pravicová strana, k těmto levičáckým socialistickým nesmyslům, popírajícím veškeré ekonomické zákony. Petr Nečas prý dokonce prohlásil o možnosti ustoupení od zvýšení daní, cituji: „To by byl krok za hranicí politické a ekonomické hlouposti, to už je na hranici politické a ekonomické debility.“ To jsou velmi ostrá, a řekl bych až hysterická, slova. Premiér svým zarputilým postojem ke zvyšování daní vyvolává odpor i v řadách svých spolustraníků. Pokud v ODS ještě nějaký pravicově smýšlející člověk zůstal, není se co divit. Petr Nečas je prý dokonce připraven spojit vyšší daně s další existencí své vlády - tímto prohlášením pravděpodobně vzkazuje nespokojencům z vlastních řad, že pokud ho nepodpoří, vláda padne a s ní i mnozí z nich.

Otázkou tedy stále zůstává, proč tandem Nečas - Kalousek tak zarputile trvá na zvyšování daní, přestože se zcela evidentně jedná o naprostou ekonomickou katastrofu; mnozí spekulují, že je to prostě tím, že ani premiér ani ministr financí ekonomice jednoduše nerozumí. Já si toto dokážu představit jen ztěží - i kdyby tomu tak bylo, tak snad mají spoustu poradců a další obrovské množství různých úředníků, kteří snad nejsou všichni úplně negramotní - a někdo by se snad ozval a vysvětlil jim, že jejich postup je naprosto chybný. Dále jsem četl různé spekulace, že se jedná v podstatě o sabotáž, kdy EU a evropské instituce tlačí na vládní představitele, aby prohlubovali zadlužení země a oni nás mohli následně držet v šachu a zamezit tak našim občasným euroskeptickým postojům; to se mi zdá již na hraně s fikcí, ale pro úplnost jsem to také uvedl.

Podle mého názoru je vysvětlení jednodušší - ministr financí Miroslav Kalousek skutečně ekonomice nerozumí, ale protože díky své dlouholeté politické kariéře má spousty konexí a „známostí“, nikdo si na „jeho“ ministerstvu nedovolí proti němu vystoupit. Navíc se většina jeho kolegů pravděpodobně obává jeho cholerických „fackovacích“ výstupů. Co se týče Petra Nečase, zde je věc podle mě složitější. Vždyť zpočátku i mně se zdál jako poměrně schopný a slušný politik a jeho nástup do čela ODS jsem vítal. Dnes je z něj člověk stojící v čele další socialistické strany prosazující sebevražedné ekonomické návrhy. Důvod vidím ve velkém vlivu pana Kalouska a jeho strany na ODS a její představitele, ale hlavně v myšlenkovém a ideovém vyhoření ODS a tedy i jejích představitelů. Z dob Václava Klause nezbylo nic - z pravicové občanské strany se stala strana bez ideí a myšlenek, namátkově, bez jakéhokoliv jednoznačného programu provádějící neprovázané, nekoncepční a mnohdy extrémně škodlivé „reformy“. ODS (včetně jejích představitelů) již není pravicovou stranou, nýbrž stranou kompromisů a zákulisních dohod.

Jediným řešením současné ekonomické a společenské situace je snažit se realizovat následující body: vyrovnaný rozpočet na všech úrovních veřejné správy, štíhlý stát, co nejnižší úroveň přerozdělování a byrokracie, omezení státních regulací a dotací, omezení a snížení daní a distancování se od eurozóny a současné EU, klidně i formou vystoupení z EU.

Hezký den a nevzdávejte se.

Pavel Dostál

 

Autor je členem Plzeňského krajského sdružení Strany svobodných občanů, členem ReVu Strany svobodných občanů a lídrem Svobodných v krajských volbách v Plzeňském kraji

Autor: Pavel Dostál | středa 22.8.2012 11:05 | karma článku: 30,06 | přečteno: 1654x
  • Další články autora

Pavel Dostál

Nevědomostí k nesvobodě

15.10.2012 v 15:57 | Karma: 21,63

Pavel Dostál

Prezident Václav Klaus

27.5.2012 v 15:54 | Karma: 27,15