Nevědomostí k nesvobodě

Na popud kamarádky jsem se rozhodl napsat malé zamyšlení k výsledku letošních krajských a senátních voleb.

Jedním z důvodu relativního úspěchu komunistů v letošních krajských a senátních volbách je podle mě kromě malé voličské účasti i velká neznalost novodobé historie ze strany mladých voličů. Je totiž jasné, že hlasy pro komunisty navíc ve srovnání s posledními volbami reprezentují voliči noví, mnohdy i mladšího věku.

Myslím, že jedním z důvodů je špatné vzdělávání mladých lidí co se týče naší novodobé historie. Sám ze své zkušenosti musím říci, že výuka této části naší historie byla naprosto nedostatečná. Obrovské množství času je věnováno historii, která nemá přímou důležitost na občana ČR. Je hezké se dozvědět hodně o římských válkách či o hunských nájezdech, ale koho proboha zajímá (a hlavně komu to k čemu je), že ta a ta bitva se uskutečnila v roce xy před naším letopočtem?! Přeci bohatě stačí znát rámcově (staletí), kdy dané války probíhaly apod. Místo toho jsou školáci a studenti nuceni se biflovat nesmyslná data zpaměti a na důležité novodobé dějiny prostě „nezbyde čas“. My jsme na naší střední škole ve výuce historie v podstatě skončili koncem 2. světové války - to je podle mě absolutně špatně. Když se dneska zeptáte mnohých mladých lidí, co se stalo v roce 1918, co v roce 1948, co v roce 1968, co byla Varšavská smlouva apod, tak mnohdy prostě neví... Jednou jsme byl svědkem toho, jak si jedna slečna pletla Horákovou s bratry Mašíny. Za takovéhoto stavu je pak jasné, že mladí často nemají povědomí o hrůznostech komunistického režimu. Oni v podstatě leckdy neví, že komunistický režim v realitě znamenal justiční vraždy, politické procesy končící popravami, mučení, zavíraní do kriminálu, nucené práce v uranových dolech, vyhazovy ze zaměstnání, zákazy vzdělávání, ničení rodin... - tedy to, že komunismus byl a je demagogií, založenou na lži, násilí, krádeži...

Myslím si tedy, že je nutné změnit výuku historie na základních a středních školách ve smyslu většího zaměření na výuku novodobých dějin našeho státu a regionu, v němž žijeme. Protože takovéto znalosti mají přímý vliv na naše životy. Je potřeba žákům a studentům objektivně ukázat, že totalitní režim před rokem 1989 neznamenal „jen“ „fronty na banány, spartakiády či vyvěšování rudých praporků“. Ale že také znamenal vraždy, mučení a zavírání nevinných. A že současní zástupci komunistů nejsou jen neškodní strejcové, ale naopak následníci a sympatizanti zločinců (mnohdy se dokonce jedná o „původní“ skalní komunisty). Že nejde o ochránce jistot, ale o šílence, jejichž program je založen na potlačování demokratických principů a občanských svobod.

Hezký den a nevzdávejte se.

Pavel Dostál

 

Autor je členem Plzeňského krajského sdružení Strany svobodných občanů a členem ReVu Strany svobodných občanů

Autor: Pavel Dostál | pondělí 15.10.2012 15:57 | karma článku: 21,63 | přečteno: 1125x
  • Další články autora

Pavel Dostál

Prezident Václav Klaus

27.5.2012 v 15:54 | Karma: 27,15