Holešovská výzva podruhé

Tak jsem si dnes přečetl opět několik článků o „Holešovské výzvě“; v jednom se dokonce psalo, že prý již bylo připraveno programové prohlášení „Holešovské výzvy“. Abych byl objektivní, tak jsem si internetové stránky „Holešovské výzvy“ dnes večer otevřel a dané programové prohlášení našel - viz zde.

Bohužel mou představu programového prohlášení, tj. alespoň trochu reálné nástiny řešení nejpalčivějších problémů, které „Holešovská výzva“ má tendenci řešit, jsem nenalezl. Níže uvádím několik příkladů z „Programového prohlášení Holešovské výzvy“ s mými komentáři.

„Po demisi zmiňovaných orgánů bude ustavena krizová vláda složená z veřejně známých a uznávaných odborníků.“ - jak jsem již několikrát psal, stále nevím to nejzásadnějsí - kdo tyto odborníky určí/jmenuje? kdo je ten garant „veřejné známosti a uznávanosti“?

„Tato vláda bude mít omezený mandát na omezenou dobu.“ - jak omezený a na jakou dobu? kdo to určí?

„V této době se připraví novela ústavy, ve které bude zakotven i jednokomorový parlament a nová struktura voleb.“ - kdo sestaví novelu nové ústavy? prosím, uvědomme si, že napsat ústavu není totéž, jako napsat na internetu pár hezky znějících vět!

„Krizová vláda bude stát řídit prostřednictvím závazných usnesení, která musí být parafována Ústavním soudem, Nejvyšším státním zastupitelským a také Nejvyšším správním soudem. Tímto bude garantováno, že jakékoliv usnesení vlády bude ústavní a spravedlivé.“ - nerozumím, tady si protiřečí - jak může být garantováno, že „jakékoliv usnesení vlády bude ústavní…“, když novelu ústavy bude „vláda“ teprve dávat dohromady?

Když pominu nepromyšlenou změnu dvoukomorového parlamentu na jednokomorový a některé minimálně zvláštní podmínky pro kandidáty do parlamentu, nemůžu se než pousmát nad návrhem psychotestů pro novodobé poslance; navíc, což se ostatně táhne jako taková pomyslná nit celým prohlášením, jsem zvědav, kdo stanoví onu hranici „psychické způsobilosti pro výkon poslanecké funkce“ - dokážete si představit tu obrovskou a nebezpečnou moc „posuzovatelů“?!

Dále k vyjmenovaným oblastem (nebudu vypisovat, co se píše v prohlášení „Holešovské výzvy“ - odkaz na toto prohlášení je např. na začátku tohoto mého článku):

Ad 1. transparentnost politiky

Obecně souhlasím - což ostatně každý soudný občan

Ad 2. hloubková reforma policie a justice

Obecně souhlasím - jen moc nerozumím větě „Ministerstvo vnitra a ministerstvo spravedlnosti budou mimo přímou působnost vlády.“ - vždyť ministři jsou součástí vlády!

Ad 3. zjednodušená daňová správa

Souhlasím se zjednodušením daňové správy, nikoliv již s progresivními daněmi - já jsem zastáncem spravedlivých daní = rovných

Ad 4. masivní podpora vzdělávání

Nesouhlasím s touto podobou - jsem přesvědčen, že vzdělání je kapitál a za ten se platí = školné (rozumně a tak, aby vzdělání opravdu za splnění jistých podmínek - rozum, píle, snaha, … - bylo umožněno každému, kdo k němu má předpoklady [myšleny právě "rozum, píle, snaha, …"]) - pokud ke vzdělání občané nebudou takto přistupovat, tak bude pokračovat současný negativní trend úpadku úrovně vzdělání, kdy kvantita jde na úkor kvality, kdy sice každý chce mít maturitu či dokonce vysokoškolský titul (a při tomto trendu brzy téměř každý mít bude), ale zároveň je zde alarmující nedostatek např. kvalitních řemeslníků; nikomu neupírám nárok na vzdělání, jen nechápu, k čemu šikovný řemeslník potřebuje maturitu

Ad 5. oblast sociální

Zde není obsaženo nic nového, žádné řešení sociálních problémů apod.

Pod odstavcem „V oblasti zemědělství a výroby potravin chceme dosáhnout soběstačnosti zásobování vnitřního trhu kvalitními českými zemědělskými produkty. Obnova zemědělských statků musí proběhnout s výraznou podporou státu soukromému sektoru…“ vidím skryté státní dotace a říkám rozhodné NE!

Kategoricky nesouhlasím s „Všichni občané by měli být pokryti stejným balíčkem standardní péče a také stejným způsobem stanoveného  pojištění.“ - můj názor na to viz můj článek zde.

Abych nebyl jen kritický, mohu napsat, že obecně souhlasím s redukcí ministerstev, snížením počtu úředníků, jasným stanovením platů ústavních a vládních činitelů, s decentralizací státní moci a s posílením pravomocí obecních samospráv či se zachováním svobody a nezávislosti tisku a elektronických médií - jenže to je vzhledem k převládajícím negativům uvedeným výše bohužel žalostně málo.

Účelem článku není jen poukázat na četné rozpory a nedostatky v prohlášeních "Holešovské výzvy", ale především varovat před neuváženými kroky, které by mohly vést k nastartování směřování naší společnosti ke společnosti nesvobodné a nedemokratické - a takovou by se naše společnost po neuvážené likvidaci struktur zastupitelské demokracie s vysokou pravděpodobností stala.

Hezký večer a nevzdávejte se.

Pavel Dostál

 

Autor je členem Plzeňského krajského sdružení Strany svobodných občanů (Svobodní) a členem ReVu Strany svobodných občanů (Svobodní)

Autor: Pavel Dostál | pondělí 2.4.2012 21:25 | karma článku: 20,38 | přečteno: 1148x
  • Další články autora

Pavel Dostál

Nevědomostí k nesvobodě

15.10.2012 v 15:57 | Karma: 21,63