Změkčovat to tvrdé.

Tak to je zajímavé téma k zamyšlení. Kdysi jeden moudrý člověk řekl, že bychom měli změkčovat to tvrdé. Intenzivně jsem přemýšlel co tím je myšleno. Byl jsem překvapen.  

Změkčovat to tvrdé v nás.

To už je jiná. Mnozí sice řeknou co tvrdého mám v sobě změkčovat? Mnozí  zřejmě řeknou, to je blbost, nad tím se zamýšlet nebudu. Mnozí si zřejmě začnou něco uvědomovat, zamýšlet se nad významem a podstatou.

Každý z nás má v sobě, ve svém nitru, ve svém srdci, ve svých myšlenkách, ve svém charakteru, v jeho nastavení, vlastnosti, které mohou být při svém projevu k druhým tvrdé. A nejen k druhým, ale i k sobě. Třeba nekompromisnost, agresivita... Tvrdostí je nepřeberné množství.

Určitě se shodneme na tom, že v určité situaci je nekompromisnost potřebná, ba přímo žádoucí. Souhlasím.

Určitě se shodneme na tom, že v určité situaci je i agresivita potřebná, ba přímo žádoucí. K přežití určitě.

Jsou to však mezní situace, kdy jsou obě naše vlastnosti aktivovány. Není přece potřebné a žádoucí být většinově nekompromisní či agresivní. To by s námi, jako s jedincem nikdo nevydržel. Časem ani MY sami se SEBOU.

Právě proto, abychom se nedostali do stavu, kdy naše vnitřní tvrdost přesáhne  přijatelné meze, je v našem zájmu potřebné změkčovat v sobě to tvrdé.

Obzvlášť někteří muži mají v sobě zakódován vzorec, musím být na sebe tvrdý, drsný, nekompromisní. Jak chováním, vzhledem, mluvou. Jsem přece chlap. A pak to vyžadují od druhých. To je jen hra na chlapa. Změkčování, zjemňování, to není zženštilost pánové, tohle je vlastnost pravého Muže. Chápu, že v určitých profesích, zejména vojensky organizovaných, je to nutnost a  potřebná vlastnost k tomu předurčující. 

Jen si dovolím požádat tyto muže, aby neslučovali profesní, rodinný a všední život. Jsou to rozdílné kategorie. Mám s tím osobní, dlouholetou zkušenost.

Z myšlenek nad tvrdostí v nás sepsal: Chalupský Pavel

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Chalupský | úterý 20.10.2020 7:21 | karma článku: 7,74 | přečteno: 195x
  • Další články autora

Pavel Chalupský

Jsou lidé, jsou věty...

18.3.2024 v 7:24 | Karma: 8,88

Pavel Chalupský

Nestěžujme si.

14.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,65

Pavel Chalupský

I tohle je radost.

12.3.2024 v 7:20 | Karma: 8,97

Pavel Chalupský

Ach, ta naše očekávání.

11.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,61