Zkusme myslet ve prospěch celku.

Tak jsem přišel na oběd do mé oblíbené vegetky. Vaří tu dobře, je zde velký výběr různých zeleninových příloh a dalších pochutin. Vzal jsem si objednané jídlo a usedl ke stolu...  

na němž jsem si všiml upoutávky na nový bylinkový nápoj. Zaručeně eko, bio, přírodní, zdravý, osvěžující a ještě nevím co. Vlastně vím. Zaručeně český výrobek.

 

No, proč ne. Rád podpořím domácí výrobce v té záplavě, přímo bych řekl nadbytku různých potravin. Ano, tohle bude spíš potravina než travina, řekl jsem si a už už jsem si ho chtěl koupit. Najednou mi něco došlo.

 

Všiml jsem si, že ten zaručeně bylinkový, eko, bio, přírodní, zdravý, osvěžující a já ještě nevím co, ano, zaručeně český výrobek je prodáván v hliníkové plechovce.

 

V plechovce na JEDNO použití. Otevřít, vypít, zmuchlat a zahodit.

 

Nějak mi to nepasovalo a nepasuje s jejich sloganem. Já budu pít bylinkový, přírodní, zdravý, osvěžující... nápoj na úkor životního prostředí? Zdravý životní styl mi nejde, ale opravdu nejde dohromady s obaly - plastovými, igelitovými, hliníkovými - na jedno použití. Jsem ještě z generace vratných lahví. Nejen od piva, ale od všeho. OD VŠEHO.

 

Proběhl mi hlavou zkrácený proces, než vznikne hliníková plechovka. Jakou cestou musí projít, než si koupíme zaručeně přírodní nápoj? To je PROCES. Vyrubat z Matky Země, odvézt do továren na zpracování rudy, pak do továren na výrobu plechů, pak do továren na výrobu obalů, pak do výroben, kde to naplní bio, eko...obsahem. TO JE ENERGIE.

 

MY pak tu prázdnou plechovku bez rozmyslu zmuchláme a šup s ní do odpadkového koše. Tomu říkám zhýralost, rozmařilost, neúcta, farizejství.

 

Co pro to můžeme dělat MY spotřebitelé? Hlasujme. Hlasuji tím, že tyhle výrobky nekupuji. Ano, jsem kapkou v moři, ale moře se skládá z kapek.

 

Snažme se myslet ve prospěch celku.

Z myšlenek při jednom obědě sepsal: Chalupský Pavel

Autor: Pavel Chalupský | středa 21.2.2018 6:22 | karma článku: 15,06 | přečteno: 359x
  • Další články autora

Pavel Chalupský

Jsou lidé, jsou věty...

18.3.2024 v 7:24 | Karma: 8,88

Pavel Chalupský

Nestěžujme si.

14.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,65

Pavel Chalupský

I tohle je radost.

12.3.2024 v 7:20 | Karma: 8,97

Pavel Chalupský

Ach, ta naše očekávání.

11.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,59