Vnučka se ptá a já vlastně taky.

Už jsem se jednou nad tímto tématem zamýšlel, ale vnučka a les mě k němu opět přivedli. Je to neustálé téma bio produktů a neustálého převážení potravin po světě.  

Zamyšlení první. 

Vnučka je vedena k přírodnímu stylu života, minimalizace odpadů a plastů. Když jsem k ní přijel, přivezl jsem ji banány které má ráda. Protože ještě neumí číst, hrdě jí říkám, že ji vezu bio banány. První otázka vnučky zněla. 

Dědo, proč jsou bio banány zabalené v igelitu když jsou bio? 

Pětiletá vnučka mě postavila před otázku, kterou jsem ji nedokázal vysvětlit. Hledal jsem na internetu, ptal se v obchodě. Nic. Takže nevím, třeba mi někdo z čtenářů odpoví.

Zamyšlení druhé.

Šel jsem si zaběhat do lesa. Po chvilce vidím na lesní pěšině prázdnou plastovou krabičku. Zastavím se a čtu. Bio borůvky. Země původu Španělsko.

Tak to už mi opravdu hlava nebere. Opět bio, opět v plastu a najdu to v našem českém lese, které je plné borůvčí. Za pár týdnů budu mít bio borůvek kolik chci. Proto nekupuji to, co si u nás dokážeme vypěstovat sami. Prostě si počkám až to dozraje. 

Jenže MY jsme zpohodlněli, chceme všechno hned. Jaký vzorec vysíláme dětem? Chceš? Tak to jedeme koupit. Ne, počkáme si a půjdeme do lesa.

Jasně. Nepojedu do hypermarketu, ale budu muset jít do lesa, ohnout záda a vydržet trhat třeba hodinu. Pak neskončí v plastové krabičce, ale ve džbánku a nepojedou tisíce kilometrů, Ten borůvkový koláč za to stojí.

Bio potravinám rozumím. Stále věřím, že jsou pěstovány, či vyráběny šetrněji k přírodě i lidem. Ale těm plastovým obalům a tisícikilometrovým transportům potravin, které rostou u nás doma neeeee. A vy?

Z myšlenek a prožitku sepsal: Chalupský Pavel

Autor: Pavel Chalupský | čtvrtek 28.5.2020 7:56 | karma článku: 16,94 | přečteno: 347x
  • Další články autora

Pavel Chalupský

Jsou lidé, jsou věty...

18.3.2024 v 7:24 | Karma: 8,88

Pavel Chalupský

Nestěžujme si.

14.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,65

Pavel Chalupský

I tohle je radost.

12.3.2024 v 7:20 | Karma: 8,97

Pavel Chalupský

Ach, ta naše očekávání.

11.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,60