Toaleťák.

Proč se chci zamýšlet nad tak běžnou záležitostí, nad kterou se pozastavíme pouze při vykonání potřeby? Odpověď je zřejmá. Strom.  

V jednom pořadu jsem zaslechl informaci o spotřebě toaletního papíru v Evropě. Jednalo se o údaje z roku 2005. V té době Francouzi spočítali, že kvůli výrobě nerecyklovaného toaletního papíru se denně musí vykácet 270 000 stromů. Takže strom, toaletní papír, kanalizace. Naše civilizace vyrábí více a více výrobků na jedno použití. Použít a zahodit. To je k zamyšlení. Hlubokému zamyšlení.

 

K zamyšlení je i to, když procházíme v obchodních centrech mezi nekonečnými regály s toaletními papíry. Zde na nás výrobci, marketink, prodejci útočí ze všech stran. Chcete značkový toaletní papír? Chcete mít provoněnou toaletu? Aby bělejší byla ještě bělejší? Chcete jakýkoliv motiv, barvu na svém oblíbeném toaletním papíru? Až oči přechází nad tou krásou a vůní!

 

Opravdu nad tou krásou a vůní? Dřív jsem si ani neuvědomoval, čím je ta "krása a vůně" vykoupena. Krása bělením chlorem v určitých sloučeninách (jinak velice účinná bojová otravná látka), čímž zamořujeme odpadní vody (i když máme čističky). Krása vůně. Je přírodní? Ne. Opět chemická. A my tento chemií naplněný papír používáme na OČISTU svých intimních partií. Ženy ještě víc. Pak se divíme, kde se ty určité civilizační choroby berou.

 

Existují výzkumy negativního vlivu takto chemicky barveného, provoněného toaletního papíru na naše zdraví. Vždyť jej každodenně používáme. Toaletní papír je největší zakázkou pro papírenský průmysl. Ale nerecyklovaný papír se dá přece několikrát recyklovat.

 

Stále si myslíme, že takovýto toaletní papír prospívá našemu konečníku a nejen jemu? Co na to ženy? Milujme naše tělo. Celé tělo!

Je to k zamyšlení. Hlubokému zamyšlení.

 

Od jisté doby používám z těch i z těch důvodů recyklovaný. Šetřím lesy i své zdraví.

 

Z myšlenek a poslechu sepsal: Chalupský Pavel

 

 

Autor: Pavel Chalupský | pondělí 13.2.2017 5:15 | karma článku: 11,57 | přečteno: 305x
  • Další články autora

Pavel Chalupský

Jsou lidé, jsou věty...

18.3.2024 v 7:24 | Karma: 8,88

Pavel Chalupský

Nestěžujme si.

14.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,65

Pavel Chalupský

I tohle je radost.

12.3.2024 v 7:20 | Karma: 8,97

Pavel Chalupský

Ach, ta naše očekávání.

11.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,61