Tatíčkovský syndrom, aneb volba Velkého Vonta.

Tak tady čtu paní Mullerová, že to za pár dní vypukne. Ale nestrašte pane Švejk, to zasejc bude nějaká vojna? Ale ne paní Mullerová, píšou tady v novinách, že se bude volit Velký Vont, tedy přesněji řečeno tatíček president.

A co Vy na to pane Švejk?

Když já si myslím paní Mullerová, že ty lidi, teda to naše občanstvo, je jako stádo ovcí, co má velevážený pan statkář Kulihrach v Senohrabech. Kam pískne, tam jdou.

 

Jak to myslej pane Švejk? Lidi přec nejsou jako ovce.

Jooo, to se právě mejlej paní Mullerová. Řekl bych, že jsou někdy ještě tupější, zrovna tak, jako ta vaše sekera, kterou jsem chtěl včera naštípat dříví do kamen.

Oni ty lidi si pořád myslej paní Mullerová, že věkem je někdo moudřejší, a tak ho zvolej Velkým Vontem. Pořád maj v hlavě ten tatíčkovský syndrom.

 

Znají paní Mullerová toho našeho současnýho Velkýho Vonta?

To ví pane Švejk, že znám, jakpak by ne. To je ten, co chodí stále se svojí špacírkou a stále si plete levou a pravou stranu, takže neví, zda má jít doleva, či doprava. Ale ta jeho špacírka je fakt fajnová, taková nóbl a na to kolik mu je let, tak je pořád štramák.

 

Jo jo paní Mullerová. Špacírka je nóbl, štramák, to nevím, ale vím, že si plete levou stranu s pravou vždy, když si dá na nějaké té návštěvě pár panáků navíc. A to se mu stává často. Jeho milostpaní mu sama pořád říká, aby už nepil, i pání doktoři mu to říkaj, ale on si stále mele svou, že jen koštuje a ještě k tomu kouří cigárko za cigárkem.

 

A tak si říkám paní Mullerová, já koštuju jen poctivý český pivko, cigaretky nekouřím, a proto nejsem mdlého rozumu a nepletu si levou s pravou. Koukám jen dopředu. To dá přece rozum paní Mullerová. Proto říkám, že Velký Vont v tom svým úřadu už nemá co dělat. Dopřejme mu zasloužený odpočinek. I sluníčko ví kdy má vypadnout, tedy zapadnout, Jinak řečeno paní Mullerová, i moudrý pastevec ví, kdy má od stáda odejít. a já bych ty mladý, neokoukaný, nepodceňoval, oni mají takový ten fištron, co leckterému tatíčkovi chybí.

 

Podobnost s určitými osobami je čistě náhodná, jen pan Švejk ví o kom mluví.

 

Z myšlenek ctěného p. Švejka citoval: Chalupský Pavel

 

Autor: Pavel Chalupský | úterý 12.12.2017 5:02 | karma článku: 17,38 | přečteno: 438x
  • Další články autora

Pavel Chalupský

Jsou lidé, jsou věty...

18.3.2024 v 7:24 | Karma: 8,88

Pavel Chalupský

Nestěžujme si.

14.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,65

Pavel Chalupský

I tohle je radost.

12.3.2024 v 7:20 | Karma: 8,97

Pavel Chalupský

Ach, ta naše očekávání.

11.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,59