Sedmnáct let.

Mohlo by se i říci podle jednoho filmového seriálu 17 zastavení jara. Co je to 17 let v životě Země, 17 let v životě Vesmíru. Ani ne mrknutí oka. Něco jiného je 17 let v životě…  

lidském.

Byl jsem s partou kamarádů na turistickém pochodu. Společně s námi šel i 17 letý kluk, který, jak mi řekl, se učí na opraváře zemědělských strojů. Ani jsem netušil, že tenhle dříve hojně navštěvovaný obor v dnešní době existuje. Vždyť zaniklo tolik oborů. 

Drobný, na pohled šikovný kluk. Během 24km trasy jsme se dali do řeči. Nechal jsem ho hovořit a jen jsem naslouchal…. a nestačil jsem se divit. 

Jeho vztah k přírodě, jeho vztah k životnímu prostředí, jeho vztah k lidem, jeho přehled o společenském dění, jeho pohled na nesmyslnou nadvýrobu všeho možného i nemožného, jeho filozofické úvahy o životě, rodině, výchově dětí, jeho otevřené a přijímající duchovní vědomí, jeho...

opět jsem se nestačil divit. To jeho 17 leté přemýšlení nad společenským děním, životem, přírodou... Kde se tohle vše v tak mladém muži bere.

Přesmyčka. Zapojil jsem se v našem městě do sběru podpisů občanů za vyhlášení místního referenda o stavbě velké továrny. Nejsem iniciátor, byl jsem osloven místními aktivními občany. Řekl jsem si, že dobré věci rád pomůžu. Tak stojím u stánku a sbírám podpisy, vysvětluji smysl.

Tu přišel 17 letý student místního gymnazia. Nejdříve si přečetl o co jde, a pak zahájil rozhovor ze kterého jasně pochopil, že nám nejde primárně sbírat podpisy proti výstavbě, ale pro vyhlášení referenda. Jeho přímá citace:

AŤ OBČANÉ MĚSTA SAMI ROZHODNOU, NE POLITICI.

Jasně a zřetelně pochopil, že referendum je jedním ze znaků přímé demokracie. Na téma demokracie a její uplatňování v životě občanů jsme vedli opravdu zasvěcenou diskusi. Dovolím si říci, na úrovni předčící mnohé studenty politologie. Jeho vhled a cit pro hledání odpovědí na společenské problémy, jeho snaha o nestranný a vyvážený pohled na vývoj naši společnosti, jeho pohled...Škoda, že mi ještě není 18 let, řekl a vzal si prázdný formulář s tím, že to vše probere se staršími spolužáky ve škole.

No, opět jem se nestačil divit. To 17 leté přemýšlení nad demokracií, referendem... Kde se tohle vše v tak mladém muži bere.

A tak jsem si vzpomněl na mnohé naše experty vystupující v médiích.

No a nestačím se divit. 

Z myšlenek a rozhovorů sepsal: Chalupský Pavel

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Chalupský | úterý 24.10.2023 7:19 | karma článku: 9,33 | přečteno: 167x
  • Další články autora

Pavel Chalupský

Jsou lidé, jsou věty...

18.3.2024 v 7:24 | Karma: 8,88

Pavel Chalupský

Nestěžujme si.

14.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,65

Pavel Chalupský

I tohle je radost.

12.3.2024 v 7:20 | Karma: 8,97

Pavel Chalupský

Ach, ta naše očekávání.

11.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,61