Proč nevyvěšuji tibetskou vlajku.

  Při zakládání mého blogu jsem se rozhodl, že se nebudu vyjadřovat k politice. Mé zamyšlení nevnímám jako politické, ale společenské.  

Tohle téma zpolitizovali "politici", ne my občané. Vím, že se opět pouštím na tenký led, ale je úkolem blogera přinášet jiné pohledy na danou věc, a jak se říká, jít s kůží na trh. V dnešní IT době na blog. Tak jsem tady.

 

Na začátek si dovolím upozornit na to, že nejsem občanem Tibetu. Nejsem tibetolog, ani sinolog. Oficiálně jsem občanem České republiky, ale považuji se za Světoobčana.

 

Od počátku devadesátých let se stalo politickým (ne společenským) folklorem vyvěšování tibetských vlajek na státních, nebo úředních budovách. Různí "politici" na "svých" radnicích, úřadech vyvěsí v určitý den tibetskou vlajku. Sláva, hurá. Ukažme celému národu, ba i světu jací jsme demokraté, jací jsme zastánci lidských práv, jak nám na nich záleží. OPRAVDU?

 

Za pár dní se vlajka sundá a opět si pojedou své politické kšefty. Po Tibetu ani pes (politik) neštěkne.

 

 

Nic proti tomu, ale lidská práva jsou, respektive mají být nezcizitelná, nepromlčitelná, nezrušitelná, nezadatelná každé lidské bytosti na této planetě. Nejen v Tibetu.

 

Bylo by čestnější připomínat všem lidem:

 

Den lidských práv .

Který se slaví každoročně na celém světě dne10. prosince, na počest přijetí Všeobecné deklarace lidských práv Valným shromážděním OSN v roce 1948. Den lidských práv byl ustaven dne 4. prosince 1950 na 317. plenárním zasedáním Valného shromáždění OSN (viz.Wikipedia).

 

Známe tento mezinárodní svátek? Pořádáme různá setkání, diskuse, pochody? Vyvěšují různí "politici" vlajky?Připomínají nám ho politici a sdělovací prostředky??? Nepamatuji si.

 

Možná proto, že tento svátek nemá svoji vlajku, svůj symbol, který by vyvěsili na radnici a je hotovo, splněno. Na rok mají klid. Nám by ale přece mělo jít o víc než o vlajku a symbol.

Pokud tak nečiníme, tak tomu říkám alibismus a pokrytectví.

 

Z myšlenek sepsal: Chalupský Pavel

 

Autor: Pavel Chalupský | úterý 14.3.2017 5:05 | karma článku: 25,78 | přečteno: 658x
  • Další články autora

Pavel Chalupský

Jsou lidé, jsou věty...

18.3.2024 v 7:24 | Karma: 8,88

Pavel Chalupský

Nestěžujme si.

14.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,65

Pavel Chalupský

I tohle je radost.

12.3.2024 v 7:20 | Karma: 8,97

Pavel Chalupský

Ach, ta naše očekávání.

11.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,60