Panečku, tomu říkám dovolená.

Není dovolená jako dovolená. Každý hned myslí móře. Jó, ale mateřská, to je panečku dovolená. Jako u jihočeských rybníků. Možná by řekl pan Homolka ve stejnojmenném filmu.

Změnili jsme lecos. Společenský systém. Název republiky. Názvy ulic i města. Sámošku za centra konzumu. Balaton za Kanáry. Je toho mnohem víc a nehodnotím. Jen ta mateřská dovolená nám zůstala.

 

Tady jsme kupodivu změnu neprovedli. Kupodivu. Nevím, jak se tohle mateřské období ve světě označuje, ale mám pocit, že to vymysleli muži.

 

PROČ?

 

Protože muži neví o čem to mateřství je. Možná ještě šestinedělí. Respektive jsem přesvědčen, že žádná z žen, která prošla mateřstvím, by tohle období nenazvala dovolenou. Je stále mnoho mužů, kteří to tak vnímají. I možná proto nikoho zatím nenapadlo provést změnu.

 

Může se to mnoha lidem zdát jako formalita. Ano. Pro mnohé to tak bude. Zkusme si ale pánové takovou dovolenou prožít. Máme teď přece možnost být určitý (velice krátký) čas na této dovolené. Mám ale za to, že během prvního roku dítěte je matčina neustálá přítomnost nenahraditelná, i když se otec bude snažit sebevíce.

 

Matka nosila dítě 9 měsíců, ne otec. Jeho role přichází poté. Uvědomuji si, že teprve v roli dědy vnímám nenahraditelnost, zodpovědnost, stálou bdělost matky během té dovolené. Má 24 hodinovou pohotovost, minimum odpočinku, musí zvládat x rolí. Mateřské a manželské nepočítaje.

 

A tomu pánové říkáme mateřská dovolená. Já už ne. Navrhuji tento zcela zcestný terminus technicus změnit na prosté PÉČE O DÍTĚ.

 

Jednoduché a plně výstižné. Co vy na to?

 

Z myšlenek sepsal: Chalupský Pavel

 

 

Autor: Pavel Chalupský | pátek 27.7.2018 6:21 | karma článku: 13,12 | přečteno: 467x
  • Další články autora

Pavel Chalupský

Jsou lidé, jsou věty...

18.3.2024 v 7:24 | Karma: 8,88

Pavel Chalupský

Nestěžujme si.

14.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,65

Pavel Chalupský

I tohle je radost.

12.3.2024 v 7:20 | Karma: 8,97

Pavel Chalupský

Ach, ta naše očekávání.

11.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,61