Občane, co ty na to?

Tak jsem si v regionálním tisku přečetl, že magistrát jednoho města schválil finanční dar pro Policii ČR ve výši 1 milionu korun. Jednomyslně. Sláva politikům, nebo hanba. Je to skrytá korupce, či otevřená? Budování klientelismu?

Dovolím si jako bývalý policista, i když řadový, ale dlouholetý, říci k tomuto, z mého pohledu skrytému problému svůj názor. Proč problému? Je to problém a je to systémová chyba. Chceme opravdu politicky nezávislou policii již od základních struktur?

 

Finanční dary ze strany samosprávy pro Policii ČR jsou zcela legální a zcela běžné. Příslušný policejní ředitel napíše žádost příslušnému politickému vedení svého regionu a věřte tomu, že politici neodmítnou policii dar poskytnout. Je přece dobré býti zadobře s vedením policie ve svém regionu. A také je dobré se s policejními řediteli při předávání darů vyfotit, prezentovat. Je to oboustranné. I příslušný ředitel policie potřebuje (bohužel) býti s politiky zadobře.

 

Proč? Protože mnozí policejní ředitelé mají pochopitelné ambice státi se ještě vyššími policejními řediteli, či policejním prezidentem, a to už záleží na politicích, zda si právě jeho vyberou.

 

Takže vše začíná odspodu. Takhle se vytváří možné korupční prostředí, ať přímé, či nepřímé, takhle mohou vznikat klientelistické vazby mezi politiky a policií. Policie ČR je státní orgán, silový orgán, který je primárně financován ze státního rozpočtu a tak to mám být. Každá politická strana chce mít ministerstvo vnitra ve své gesci. Policejní ředitelé nemají "škemrat" u regionálních politiků o dary. Mají dlouhodobě plánovat své potřeby, oslovovat své nadřízené, policejní prezidium, ministerstvo, a tak mají naplňovat materiální zabezpečení svých podřízených.

 

Dokážete si představit, že by Armáda ČR "škemrala" u regionálních politiků s tím, že potřebují nové padáky, či samopaly? Dokážete si představit, že okresní, či krajské státní zastupitelství, či soudy, požádají regionální politiky o fianční dary? To je nemyslitelné. To by bylo proti nezávislosti státních zástupců a soudců. Proč to ale u Policie ČR nám občanům nevadí a je to běžné a legální? Vždyť Policie ČR je také součástí trestního řízení.

 

U Policie ČR přece vše začíná. Je na policistovi, aby vypátral trestnou činnost, státní zástupce podal žalobu a soudce soudil. Pokud si ale regionální politici svými dary podchytí policii už v zárodku, nebude koho žalovat a koho soudit. 

 

Politici se brání tím, že Policie ČR je součástí IZS a že dary dávají i hasičům a zdravotní záchranné službě. To je pravda. Ale má to malý, spíše velký háček. Přímo hák. Lékaři, ani hasiči nevyšetřují případnou trestnou činnost politiků, či jejich kmotrů.

 

Někde se stala chyba. Podle mě úmyslně.

Kdo dává dary, a ještě ne ze svého, očekává ...

 

Z myšlenek a služební praxe sepsal: Chalupský Pavel kpt.v.v.

 

Autor: Pavel Chalupský | čtvrtek 15.3.2018 6:06 | karma článku: 19,27 | přečteno: 591x
  • Další články autora

Pavel Chalupský

Jsou lidé, jsou věty...

18.3.2024 v 7:24 | Karma: 8,88

Pavel Chalupský

Nestěžujme si.

14.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,65

Pavel Chalupský

I tohle je radost.

12.3.2024 v 7:20 | Karma: 8,97

Pavel Chalupský

Ach, ta naše očekávání.

11.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,60