Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Duchovní reset souvisí s vírou, církev je instituce na víře postavená. Každá. A také se tak chovají. Všechny. Používají prostředky, které nevěřící část populace dobře zná a vidí kolem sebe každý den. A ne zrovna čistoskvoucí. Mně se například nelíbil způsob, jakým byly církevní restituce v parlamentu odhlasované. A nevěřím, že si to církev takto nepomohly zařídit. Přesně zde platilo, že účel světil prostředky. Heslo, které mě celou totalitu štvalo, protože ve jménu lepších zítřků (Boha atd.) se děly v historii hrozné věci. A s vírou to nemělo nic společného. Reset by byl potřeba jako sůl pro nás všechny. To, co se odehrává ve společenstvích, platí i pro jednotlivce. Nikdo není bez viny. Vidíte, jak víra probublává v úvahách o životě i u ateisty. Víra, to není totéž, co církev. Zdravím pane Chalupský.

0 0
možnosti
PC

Zdravím a děkuji za názor. Ch. Plně sdílím celý Váš příspěvek paní Šumová. Reset a zpátky ke kořenům.

0 0
možnosti
Foto

V roce 2007 byla tehdejší sněmovní komisí zadána studie Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické k porovnání státních výdajů na církve a výnosů, o které církve přišly. Podle této studie výdaje vynaložené v letech 1948 – 2007 na církve ze státního rozpočtu činily 60,6 mld. Kč. Nerealizované výnosy církví z jejich původního majetku a z patronátů, které přešly na stát, pak činily ve stejném období 229,2 mld. Kč. Z toho roční výnos ze zabraného církevního majetku je cca 3 mld. Kč ročně. Celkem činí saldo ve prospěch státu 168,6 mld. Kč.

3 0
možnosti
PC

Zdravím a děkuji za názor. Ano, to jsou technikálie, restitucí. Mám na mysli i tu restituci duchovní. Tam vidím propad ještě mnooooohem hlubší:. Ch.

0 0
možnosti
Foto

Církví byl vrácen majetek, který jim byl ukraden.s k otázce církevního vlastnictví vyjádřila komunistický stát dne 20. 5. 1954 (Č.T. 208/54-ZO-33) takto: "Majetek církví a náboženských společností není socialistickým vlastnictvím ani vlastnictvím osobním. Církevní majetek nebyl zestátněn. Vlastnictví církví, popřípadě církevních institutů trvá a stát na majetek toliko dozírá. Nemůže proto jít o žádnou z forem socialistického vlastnictví. Osobním vlastnictvím nemůže být rovněž, poněvadž je to povahou tohoto druhu vlastnictví vyloučeno. Jde tedy o vlastnictví soukromé. Toto vlastnictví se však vyznačuje některými zvláštnostmi, které je odlišují od jiného soukromého vlastnictví zejména tím, že církevní majetek je nejen pod dozorem, ale i pod zvláštní ochranou státu, který svým dozorem jej chrání před odnětím kultovým účelům.".

1 0
možnosti
RP

Máte pravdu v mnoha věcech a tak jak píšete na konci článku: potřebujeme čisté ryzí pokání (reset) každý z nás. Otočit se k Bohu v pokoře a začít dělat to, co nechal zapsat do Bible prostřednictvím Svých proroků a apoštolů.

Změna ale musí začít v každém z nás, jak u duchovních otylých hodnostářů tak u obyčejných lidí.

Ono to totiž nepůjde do nekonečna i s tou zkorumpovanou církví, na kterou se musíte dívat, jak bere od obyčejných lidí to, co ji nikdy nepatřilo a nepatří. Lidem se totiž líbí žít ve lži, pokud se mají dobře a jen tak ten reset nezapnou. To by se museli dostat opravdu do velice závažné životní situace, ve které půjde o jejich kůži na 1. místě.

Žijeme v systému, který je namířen proti Bohu a ještě navíc jsme svědky morálního rozkladu celé společnosti včetně zesvětštělé církve, kde vládne mammon a všeliká neřest.

Přesto, kdokoliv se odváží k tomuto kroku, zjistí, že je lepší žít s čistou košilí než s ušpiněným svědomím. Bůh stejně v poslední den jednomu každému podle jeho skutků v těle tady na Zemi mu dá spravedlivou odplatu.

1 1
možnosti
PC

Zdravím a děkuji za názor. Plně souhlasím. Nemám co dodat. Ch.

0 0
možnosti
PK

Je dobojováno, restituce podepsány a v realizaci, zdanění nebude, tak nyní bych to viděl spíše na diskusi jak s majetkem nakládat a na oddělení církve od státu z hlediska financování. Bohužel kritika využívání církevního majetku se tahne dlouho a asi je i v mnoha případech oprávněná. Tedy že církevní majetek má být určen ke krytí duchovních potřeb a sociálních, vzdělávacích a charitativních iniciativ, nikoli k tomu, aby církev třeba obchodovala na burze.8-o

1 2
možnosti
MB

Typický nesmysl uvažování ! Stále převažují chutě vlastníkovi určovat - jak má se svým majetkem nakládat ! Církev je v podstatě firma, která logicky za 2.000 let cosi nashromáždila. (Nemusí se to líbit, prostě histo vývoj). Druhá, nejbohatší firma v ČR je KSČ + m. Nemovitosti, konta, stálé příjmy a kupodivu i zdravé účetnictví. To bylo nashromážděno za rekordních 41 let ! Jak, to dnes slouží zájmům dělníků - rolníků a pracující inteligence - to pravda nevím ! Přitom jsme se na to seskládali všichni ! ... :-)

3 0
možnosti
MB

Skutečně nechápu, k čemu jsou podobné úvahy dobré. Zřejmě pořád o tom, že On má - já nemám. Základem rozumného hospodaření - Je konkrétně vyrýsovaný vlastník ! Všelidovost k ničermu nevede. Je sice hezké, že např. já osobně jsem vlastník asi 1 cm3 zdiva na různých hradech a zámcích - přesto mne více zajímá stav chodníku před vlastním RD. Kdo nic nemá - má starosti. A ten - kdo má - má ještě větší ! ... Vlastnit má vlastník, probíjet se útrpností správy. Stát z toho má mít svůj užitek - Daně. Mj., i kdyby tyto nepobíral - pořád je to výhodnější - Nemá výdaj ! To už vůbec nemluvím o tom, jak si stát lebedil, když dříve inkasoval své miliardy Kč - Kde jsou ? Jo, jo Reálný socialismus ... :-)

0 0
možnosti
PC

Zdraví pánové. Nezapomínejte při svých úvahách o platech duchovních a dalších finančních požitcích z majetku plynoucí, na hlavní myšlenku. Odklon církve od duchovní úlohy a věnování své duchovní - či spíše hmotné energie majetku.. Proto ten reset:). Ch.

0 0
možnosti
  • Počet článků 706
  • Celková karma 11,49
  • Průměrná čtenost 369x
Zápisník vnitřního zpravodaje.

Pracoval jsem 31 let jako policista. Tuto práci jsem vnímal jako službu pro občany. Po odchodu od policie jsem se začal hlouběji zamýšlet nad podstatou lidského bytí a života na Zemi, vztahu k přírodě, vztahům mezilidským a partnerským. Nechci kohokoliv poučovat, jenom nabízím jiný, trochu neotřelý pohled na daná témata.

Seznam rubrik