Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Duchovní reset souvisí s vírou, církev je instituce na víře postavená. Každá. A také se tak chovají. Všechny. Používají prostředky, které nevěřící část populace dobře zná a vidí kolem sebe každý den. A ne zrovna čistoskvoucí. Mně se například nelíbil způsob, jakým byly církevní restituce v parlamentu odhlasované. A nevěřím, že si to církev takto nepomohly zařídit. Přesně zde platilo, že účel světil prostředky. Heslo, které mě celou totalitu štvalo, protože ve jménu lepších zítřků (Boha atd.) se děly v historii hrozné věci. A s vírou to nemělo nic společného. Reset by byl potřeba jako sůl pro nás všechny. To, co se odehrává ve společenstvích, platí i pro jednotlivce. Nikdo není bez viny. Vidíte, jak víra probublává v úvahách o životě i u ateisty. Víra, to není totéž, co církev. Zdravím pane Chalupský.

0 0
možnosti
PC

Zdravím a děkuji za názor. Ch. Plně sdílím celý Váš příspěvek paní Šumová. Reset a zpátky ke kořenům.

0 0
možnosti
Foto

V roce 2007 byla tehdejší sněmovní komisí zadána studie Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické k porovnání státních výdajů na církve a výnosů, o které církve přišly. Podle této studie výdaje vynaložené v letech 1948 – 2007 na církve ze státního rozpočtu činily 60,6 mld. Kč. Nerealizované výnosy církví z jejich původního majetku a z patronátů, které přešly na stát, pak činily ve stejném období 229,2 mld. Kč. Z toho roční výnos ze zabraného církevního majetku je cca 3 mld. Kč ročně. Celkem činí saldo ve prospěch státu 168,6 mld. Kč.

3 0
možnosti
PC

Zdravím a děkuji za názor. Ano, to jsou technikálie, restitucí. Mám na mysli i tu restituci duchovní. Tam vidím propad ještě mnooooohem hlubší:. Ch.

0 0
možnosti
Foto

Církví byl vrácen majetek, který jim byl ukraden.s k otázce církevního vlastnictví vyjádřila komunistický stát dne 20. 5. 1954 (Č.T. 208/54-ZO-33) takto: "Majetek církví a náboženských společností není socialistickým vlastnictvím ani vlastnictvím osobním. Církevní majetek nebyl zestátněn. Vlastnictví církví, popřípadě církevních institutů trvá a stát na majetek toliko dozírá. Nemůže proto jít o žádnou z forem socialistického vlastnictví. Osobním vlastnictvím nemůže být rovněž, poněvadž je to povahou tohoto druhu vlastnictví vyloučeno. Jde tedy o vlastnictví soukromé. Toto vlastnictví se však vyznačuje některými zvláštnostmi, které je odlišují od jiného soukromého vlastnictví zejména tím, že církevní majetek je nejen pod dozorem, ale i pod zvláštní ochranou státu, který svým dozorem jej chrání před odnětím kultovým účelům.".

1 0
možnosti
RP

Máte pravdu v mnoha věcech a tak jak píšete na konci článku: potřebujeme čisté ryzí pokání (reset) každý z nás. Otočit se k Bohu v pokoře a začít dělat to, co nechal zapsat do Bible prostřednictvím Svých proroků a apoštolů.

Změna ale musí začít v každém z nás, jak u duchovních otylých hodnostářů tak u obyčejných lidí.

Ono to totiž nepůjde do nekonečna i s tou zkorumpovanou církví, na kterou se musíte dívat, jak bere od obyčejných lidí to, co ji nikdy nepatřilo a nepatří. Lidem se totiž líbí žít ve lži, pokud se mají dobře a jen tak ten reset nezapnou. To by se museli dostat opravdu do velice závažné životní situace, ve které půjde o jejich kůži na 1. místě.

Žijeme v systému, který je namířen proti Bohu a ještě navíc jsme svědky morálního rozkladu celé společnosti včetně zesvětštělé církve, kde vládne mammon a všeliká neřest.

Přesto, kdokoliv se odváží k tomuto kroku, zjistí, že je lepší žít s čistou košilí než s ušpiněným svědomím. Bůh stejně v poslední den jednomu každému podle jeho skutků v těle tady na Zemi mu dá spravedlivou odplatu.

1 1
možnosti
PC

Zdravím a děkuji za názor. Plně souhlasím. Nemám co dodat. Ch.

0 0
možnosti
PK

Je dobojováno, restituce podepsány a v realizaci, zdanění nebude, tak nyní bych to viděl spíše na diskusi jak s majetkem nakládat a na oddělení církve od státu z hlediska financování. Bohužel kritika využívání církevního majetku se tahne dlouho a asi je i v mnoha případech oprávněná. Tedy že církevní majetek má být určen ke krytí duchovních potřeb a sociálních, vzdělávacích a charitativních iniciativ, nikoli k tomu, aby církev třeba obchodovala na burze.8-o

1 2
možnosti
MB

Typický nesmysl uvažování ! Stále převažují chutě vlastníkovi určovat - jak má se svým majetkem nakládat ! Církev je v podstatě firma, která logicky za 2.000 let cosi nashromáždila. (Nemusí se to líbit, prostě histo vývoj). Druhá, nejbohatší firma v ČR je KSČ + m. Nemovitosti, konta, stálé příjmy a kupodivu i zdravé účetnictví. To bylo nashromážděno za rekordních 41 let ! Jak, to dnes slouží zájmům dělníků - rolníků a pracující inteligence - to pravda nevím ! Přitom jsme se na to seskládali všichni ! ... :-)

3 0
možnosti
MB

Skutečně nechápu, k čemu jsou podobné úvahy dobré. Zřejmě pořád o tom, že On má - já nemám. Základem rozumného hospodaření - Je konkrétně vyrýsovaný vlastník ! Všelidovost k ničermu nevede. Je sice hezké, že např. já osobně jsem vlastník asi 1 cm3 zdiva na různých hradech a zámcích - přesto mne více zajímá stav chodníku před vlastním RD. Kdo nic nemá - má starosti. A ten - kdo má - má ještě větší ! ... Vlastnit má vlastník, probíjet se útrpností správy. Stát z toho má mít svůj užitek - Daně. Mj., i kdyby tyto nepobíral - pořád je to výhodnější - Nemá výdaj ! To už vůbec nemluvím o tom, jak si stát lebedil, když dříve inkasoval své miliardy Kč - Kde jsou ? Jo, jo Reálný socialismus ... :-)

0 0
možnosti
PC

Zdraví pánové. Nezapomínejte při svých úvahách o platech duchovních a dalších finančních požitcích z majetku plynoucí, na hlavní myšlenku. Odklon církve od duchovní úlohy a věnování své duchovní - či spíše hmotné energie majetku.. Proto ten reset:). Ch.

0 0
možnosti