Koho se naše demokracie bojí?

Povím Vám životní příběh jednoho policisty. Psal se rok 1980 a po ukončení nástupní policejní školy byl společně s dalšími 150 kolegy na rok ROZKAZEM  převelen k ochraně státních, vládních budov. Zdůrazňuji ROZKAZEM.

V té době ochrana těchto budov patřila pod 5.správu Stb., což nikdo z nich nevěděl a netušil. Upřesňuji, že všichni sloužili v uniformě a fyzicky hlídali tyto budovy. Nic víc, nic miň. Stejná ochrana probíhá i dnes a ve větším rozsahu, ale díky času již ne pod kuratelou Stb.

 

Po roce začal sloužit jako řadový policista na obvodním oddělení a vyšetřoval klasickou kriminalitu. V roce 1990 byl povolán ke službě u kriminální policie, a během výkonu své 21 leté služby byl několikrát vyznamenán a oceněn jako nejlepší kriminalista. Rovněž obdržel tzv. bezpečnostní prověrku pro styk s utajovanými skutečnostmi na stupni DUVĚRNÉ"od Národního bezpečnostního úřadu.

 

Laicky řečeno. Při prověřování jste obrazně rentgenován, prověřuje se váš majetek, zda jste spolehlivý a osobnostně zralý pracovat s utajovanými informacemi, což je u kriminální policie časté. Po určitém čase i tento policista ukončil svoji službu u policie.

 

V nedávné době byla tomuto, již bývalému policistovi nabídnuta pozice přísedícího u krajského soudu. Dříve se tomu říkalo soudce z lidu, dnes přísedící. Tuto pozici může zastávat každý občan ČR, pokud splní určité podmínky. Nebudu zde všechny vyjmenovávat. Uvedu zde jen jednu z nich. Tu, která je podstatou našeho příběhu.Žadatel musí předložit tzv. lustrační osvědčení (podrobnosti na internetu). Opět laicky řečeno, že je osobou ideologicky čistou, prostě si nijak nezadal s politickým systémem před rokem 1989.

 

Jaké bylo překvapení, když tento člověk obdržel tzv.pozitivní lustrační osvědčení , což znamená, že je ideologicky  nespolehlivý a tím pádem nemůže  vykonávat funkci přísedícího soudu. V odůvodnění lustrace bylo uvedeno, že žadatel je evidován jako příslušník Sboru národní bezpečnosti zařazeným ve složce Státní bezpečnosti. Tečka, konec.

 

Pointou celého příběhu je to, že tento lustrační zákon neplatí od roku 2014 pro ministry vlády a náměstky. Tečka konec. Úředníci od určitých funkcí a mimo jiné i laičtí přísedící u soudů  MUSÍ mít negativní lustrační osvědčení a naši ministři a náměstci NE. Úsudek nechám na každém z Vás.

 

Bojí se naše demokracie jednoho bývalého policisty s bezpečnostní prověrkou Důvěrné kterou mají třeba soudci, velvyslanci i hradní kancléř? Ohrožuje naši demokracii? NE. 

Více ji ohrožují různí kmotři a politicko-klientelistické vazby.

 

Naše demokracie se bojí a má strach, jinak by tento zákon zrušila, nebo změnila. I tohle je příběh k zamyšlení nad stavem naší demokracie po 27 letech.

 

Z vlastní zkušenosti sepsal: Chalupský Pavel kpt. v.v.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Pavel Chalupský | pátek 20.10.2017 9:27 | karma článku: 30,89 | přečteno: 1052x
  • Další články autora

Pavel Chalupský

Jsou lidé, jsou věty...

18.3.2024 v 7:24 | Karma: 8,88

Pavel Chalupský

Nestěžujme si.

14.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,65

Pavel Chalupský

I tohle je radost.

12.3.2024 v 7:20 | Karma: 8,97

Pavel Chalupský

Ach, ta naše očekávání.

11.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,59