Kdo hlasuje pro...

  ...kdo je proti a kdo se zdržel hlasování? Ne, nebojte se. Nemám v úmyslu zakládat novou politickou stranu, či hnutí, chtěl bych jen navrhnout aby adventní období trvalo po celý rok.                                                                   PROČ?

Ne, nejsem zastánce konzumního způsobu naší západní civilizace, kterému naše společnost podlehla jak se říká zápasnickým žargonem – na lopatky. Položila se lehce a možná i ráda. Vždyť jsme toho všichni svědky. Už 2 měsíce nás obchodníci přesvědčují, že se blíží Vánoce a tudíž je nutno co nejvíce toho nakoupit a utratit a samozřejmě u nich.

 

Pro tohle ale nehlasuji. Chrámy konzumu bych ignoroval. Možná jste si také v tom nákupním shonu všimli, zaregistrovali, alespoň já ano, že se mnozí z nás v tomhle období chováme navzájem k sobě tak nějak jináč. Víc se usmíváme jeden na druhého. Jsme více k druhým ohleduplnější, asertivnější, empatičtější, přátelštější. Jsme najednou schopni více vnímat druhé.Více odpouštět, tolerovat, poprosit, poděkovat. Vzpomeneme si i na ty, na které jsme si celý rok nevzpomněli. Jsme si prostě lidsky blíž.

 

Možná to tak nevnímáte,nestihli jste to v tom shonu. Já to ale registruji. Měl jsem jedinečnou možnost postavit se na jeden den na druhou stranu. Z kupujícího se ze mne na den stal prodávající. Se synem jsem prodával ve stánku jeho vlastnoruční výrobky. Tolik úsměvů, poděkování, projevené vděčnosti, omluvy, přání všeho nej..., to se přiznám, jsem neslyšel snad za celý rok.

 

Tyhle projevy sounáležitosti nebyly směřovány jen k nám samotným, ale mezi sebou navzájem, když na přeplněném náměstí do sebe lidi nechtěně strčili, navzájem se omlouvali a dokonce s úsměvem. To se tak často nevidí a neslyší.

 

Proto jsem se rozhodl hlasovat pro adventní období mé Duše po celý rok. Ovšem bez nákupních stresů a shonu, které nám berou tu pravou Vánoční pohodu.

 

A jak to vidíte Vy? Jste pro, proti, nebo se zdržíte hlasování?

Z myšlenek a adventního prožitku sepsal: Chalupský Pavel

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Chalupský | pondělí 18.12.2017 6:26 | karma článku: 6,36 | přečteno: 153x
  • Další články autora

Pavel Chalupský

Jsou lidé, jsou věty...

18.3.2024 v 7:24 | Karma: 8,88

Pavel Chalupský

Nestěžujme si.

14.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,65

Pavel Chalupský

I tohle je radost.

12.3.2024 v 7:20 | Karma: 8,97

Pavel Chalupský

Ach, ta naše očekávání.

11.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,61