Jsem občan.

Jsem oficiálně občanem České republiky. Mám to napsané v rodném listu. Mám český občanský průkaz i cestovní pas. Kde se narodíš, toho státu jsi občanem. Jenže antičtí filozofové tvrdili...,  

jsi občan Vesmíru a jeho část.

 

Uf. Dokážete si vážení představit mít tohle napsáno v občanském průkazu? Tyhle myšlenky hlásali antičtí filozofové před více jak 2000 lety. Oni věděli, že nejsou jen pouhými občany Řecka. Jaké v té době měli ponětí o celé naší planetě Zemi? Jaké měli ponětí o Vesmíru? Bez internetu, družic a Hubbleova dalekohledu?

 

Technologicky jsme v poznávání Vesmíru rozhodně dál. Ale myšlenkově? Kdo by dnes tuhle větu z našich novodobých filozofů dokázal oficiálně hlásat a obhajovat? Byl by nejméně jasným favoritem na ocenění Bludným kamenem od Českého klubu skeptiků.

 

A přesto to tvrdili. A neodvolali. Nikdo to po nich nechtěl. Církev ještě nebyla. Měli myšlenkovou svobodu. Máme ji dnes? Stačí jen vyslovit myšlenku na euroobčana. Ty chceš zánik České republiky? Ty chceš pohřbít naši národní hrdost, naše tradice?

 

Všichni jsme přece občany planety Země. Ta je zase součástí Vesmíru. Měli a mají pravdu. Zanikla by národní nesnášenlivost, šovinismus.....

 

Antičtí filozofové šli dál. Byla to v té době odvaha? Nevím. Je pravda, že ve středověku by je církev za tyto myšlenky možná upálila. Možná ne.

Chybí soudobým filozofům, kteří zajisté antickou filozofii studovali, odvaha vyslovovat myšlenky jdoucí nad rámec státního občanství?

 

Filozofové mají za úkol přinášet do společnosti nová témata, přinášet vize, ukazovat cesty, být myšlenkovou Duší národa.

 

Tak čekám. Čekám, kdo z našich filozofů oživí myšlenku antických kolegů. Je mi blízká. Vám?

 

Myšlenky antických filozofů rozvinul: Chalupský Pavel

 

 

 

 

 

Autor: Pavel Chalupský | pondělí 18.2.2019 5:23 | karma článku: 7,87 | přečteno: 223x
  • Další články autora

Pavel Chalupský

Jsou lidé, jsou věty...

18.3.2024 v 7:24 | Karma: 8,88

Pavel Chalupský

Nestěžujme si.

14.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,65

Pavel Chalupský

I tohle je radost.

12.3.2024 v 7:20 | Karma: 8,97

Pavel Chalupský

Ach, ta naše očekávání.

11.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,59