Jednoduché, ale nesnadné pravidlo.

Když jsem si jej v jedné knize kdysi přečetl, tak jsem si řekl. To je přesně to, co se mám v životě naučit. Od té doby se ho učím s větším, či menším úspěchem. Přiznám, že to není snadné. Jde to sice pomalu, ale vytrvám. .

Na každém vidím jeho klady a nevšímám si jeho záporných stránek.

 

Zkusme se nad tím zamyslet. Vidět na KAŽDÉM jeho KLADY a nevšímat si jeho ZÁPORNÝCH stránek. Uf Uf a ještě jednou Uf.

To by byl úplně jiný svět, úplně jiné mezilidské vztahy, to by byl úplně jiný život. Báječný život. Zkusíme ho žít? Zkusme to vydržet alespoň den.

 

Je zapotřebí si uvědomit, že každý z nás, každý lidský jedinec je obdařen jak kladnými, tak negativními vlastnostmi. Někdy se nám zdá, že ten druhý má spíš jen samé negativní. To je naše domněnka. Já jsem se zatím nesetkal s člověkem, který by měl jen negativní vlastnosti, a to jsem vyšetřoval zločince od vrahů až po drobné zlodějíčky.

 

Uznám ale, že jsou jedinci, u kterých negativní vlastnosti mohou převažovat. Co s tím? Zkusme se zaměřit, podporovat a pomáhat rozvíjet právě jejich kladné vlastnosti. Na co se totiž zaměříme, to zesilujeme.

 

Takže žádné potírání negativa, potírání zla, ale podpora pozitiva, podpora dobra. Žádný Boj proti Zlu, proti čemukoliv, ale podpora Dobra. To je ta cesta.

 

V tomhle si myslím že všichni, celá naše společnost děláme chybu, když neustále akcentujeme, zveřejňujeme samá negativa, místo abychom vyzdvihovali, podporovali, zveřejňovali ukázky pozitiva. Jinak lidé snadno podlehnou dojmu že ZLO je všude kolem nás a na hrubý pytel platí přece hrubá záplata. Oko za oko zub za zub. Člověk člověku vlkem.

 

Co když to vše zkusíme otočit. Vždyť tisíce let se tímhle člověk řídil a kam to vedlo?

 

Otočka: Člověk Člověku Člověkem.

 

Z myšlenek a praxe sepsal: Chalupský Pavel

 

 

 

Autor: Pavel Chalupský | pondělí 6.2.2017 5:17 | karma článku: 12,15 | přečteno: 295x
  • Další články autora

Pavel Chalupský

Jsou lidé, jsou věty...

18.3.2024 v 7:24 | Karma: 8,88

Pavel Chalupský

Nestěžujme si.

14.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,65

Pavel Chalupský

I tohle je radost.

12.3.2024 v 7:20 | Karma: 8,97

Pavel Chalupský

Ach, ta naše očekávání.

11.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,60