Je Bůh Láska?

Tak nějak cítím, že pode mnou pomaloučku praská tenoučký led, i když se po něm pohybuji rychlostí stonožky. Ale co, přišlo mi tohle téma do cesty, tak jdeme na to i když si uvědomuji, že o Bohu a vlastně i Lásce toho moc nevím.

O Bohu a Lásce se napsalo mnoho knih a vědeckých prací. Ani jednu z nich jsem nečetl, takže veškeré myšlenky, které mi při psaní přichází jsou zcela autentické.

                                                     Je tedy Bůh Láska?

Boha nikdo z nás nikdy hmotně neviděl a přesto v jeho existenci mnoho lidí věří. Lásku taky nikdo z nás nikdy hmotně neviděl, a přesto v její existenci mnoho lidí věří. Budeme se tedy pohybovat v rovině nehmotných představ, prožitků. I sny jsou nehmotné a věříme, že je máme.

 

Představuji si, že v každém lidském jedinci je alespoň střípeček Lásky. V každém. Jde jen o to ji rozvinout a pečovat o ni. Má totiž mnoho podob a jiný lidský jedinec ji  nemusí jako Lásku chápat a vnímat.

 

Představuji si, že v každém lidském jedinci je alespoň střípeček Boha. V každém. Jde jen o to jej rozvinout a pečovat o něj. Má totiž mnoho podob a jiný lidský jedinec ho nemusí jako Boha chápat a vnímat.

Tyto dvě entity se nevylučují, naopak jedna bez druhé nemůže být. Proč?

 

                                       Obojí je  totožné, jenom jinak řečeno.

 

Proč? Možná proto, abychom byli lehce zmateni, abychom byli nuceni nad tím vším zapřemýšlet a ne jen slepě opakovat naučené fráze po stovky a tisíce let.

 

Jak ale může býti Bůh Láska a naopak, když je svět plný projevů Nelásky? Pak přeci nemůže ani Bůh existovat, když je život založen na dualitě.

 

Má odpověď je následující. I když je svět plný každodenních projevů Nelásky, přesto Láska existuje a projevuje se. Lásce zřejmě nevadí projevy opaku. Naopak si lidstvo více uvědomí co to Láska vlastně je. Bez Nelásky bychom přece Lásku nikdy nepoznali. A vlastně ani Boha.

 

Když někomu dávám svoji niterní Lásku, dávám mu i svého niterního Boha. Bůh a Láska si neřeknou tomu dám kousek sebe a tomu nic. Dávají všem stejně. Je jen na nás, jak s tímto darem naložíme.

 

Proto mám jasno. Bůh je pro mě synonymum Lásky.

Z myšlenek sepsal: Chalupský Pavel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Pavel Chalupský | pondělí 14.8.2017 8:37 | karma článku: 13,80 | přečteno: 286x
  • Další články autora

Pavel Chalupský

Jsou lidé, jsou věty...

18.3.2024 v 7:24 | Karma: 8,88

Pavel Chalupský

Nestěžujme si.

14.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,65

Pavel Chalupský

I tohle je radost.

12.3.2024 v 7:20 | Karma: 8,97

Pavel Chalupský

Ach, ta naše očekávání.

11.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,59