Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

I takové otázky zazněly v hospodě U Kalicha.

No věděj pánové, každej nemůže bejt študovanej v humanistickejch vědách na universitě Karlově, či ve Vídni, to dá rozum. Prostej lid si musí vystačit obecnou školou a tím selským rozumem.   

A co je podle nich vlastně ta pravda, pane Švejk, optal se hostinský Palivec,

neb jeho hospoda zela prázdnotou, jako mnohé myšlenky parlamentu c.k. mocnářství. Jen pravidelní štamgasti nechyběli. To jest velice záludná, dovolil bych si přímo říci, skoro kacířská otázka, zamyslel se Švejk. A proč kacířská, optal se nejvrchnější soudní rada Dr. Rajchotski, bývalý to polský zchudlý šlechtic, pravdu chtěj znát přeci všici. 

To jest jednoduchý pane doktor, odvětil Švejk a pokračoval. Vzpomenou si na M.J.H, zakódoval Švejk svoji odpověď, neb v dobách c.k. byla jakákoliv zmínka, či jen pouhá myšlenka o osvicených buditelích národa českého přísně zakázána a hned v zárodku se trestala zrychleným pochodem nočním na Libavou a následnou přednáškou, či maršbatalionem na frontu, aby jich ty záškodnické, sabotážnické či desolátské myšlenky přešly. Jó za pravdu se mnohdá, a opět jinotajně vyndal Švejk z kapsy kabátu sirky Solo Sušice, zachrastil s nimi a... škrtl.

Každej pravověrnej Čech pochopil. Jen jistej Rakušan sedící vedle u stolu v nóbl obleku, pobrukujíc si dokola Kolínečku Kolíne... a maje přitom nastražený uši jak výmarskej ohař, přísným hlasem oznámil, že zde jest nekuřácká hospoda a pokud chtěj pánové kouřit svoje cigárko ať jdou laskavě ven, čímž byl hned českými vlastenci demaskován jako prorakouskej brouk.

Jó pánové, pravda jest někdy bolestivá a pálí, konstatoval suše Švejk, protože čekal své 5 smíchovské pivo a pokračoval. Jen vzpomenou kolik facek po českých hospodách padlo kvůli tý jejich pravdě? To by nespočítal ani c.k. cifr majstr financí a to že jest člověk matematicky vzdělanej, žádnej hogo fogo. Však čtou jak vzdělaně, moudře, zasvěceně hovoří o financích, jakoby tomu rozuměl, jak se prostej lid uskrovniti musí, že i naše posluhovačka pochopila že erár nemá peníze, když je ta válka, a tak si lid musí od té své huby utrhnout. Od jejich samozřejmě nee.

Vždyť to s námi ale přece myslej dobře, myslej jen na naše dobro, nesouhlasně zavrtěl hlavou slabomyslný setník Pávek, který byl již po 23 dnech války penzionován z důvodu trudomyslnosti, neb stále při zteči na bodák křičel vpřed a utíkal vzad, což zdůvodňoval u generálního stábu, že tím mátl nepřátelské vojsko a útěk vzad považoval za úhybný taktický manévr, kterým chtěl vzbudit u nepřítele klamnou euforii z hladkého vítězství. Přesto nebyl pochopen.

Švejk si vyslechl Pávkovo scestné úvahy a pokračoval. Když to zjednoduším úplně pánové, tak pravdou může být to, co jest měřitelné, viditelné a objektivně prokazatelné a jest to diskursivní povahy, tedy že určitá podmnožina společnosti vytváří společenský diskurs, tedy se jako společnost na tom shodne, což může býti i jen pár lidí, třebas jako naše společnost tady u stolu v hospodě, nebo nadmnožina společnosti, tudíž většina a pak může vzniknout pánové jistý konflikt, třebas i válka, neboť srbskej student řekne, a otočil se na Rakušana sedícího u vedlejšího stolu, že náš Císař pán je vůl a hned je kvůli té pravdě válka.

Na tato slova hbitě odpověděl Rakušan, který vše hbitě odposlouchával a hbitě zapisoval na manžetu své nóbl košile a hned hbitě zaprotestoval, že ten srbskej student byl anarchista a neřek, že Císař pán je vůl, ale řek sedm kulí jako v Sarajevu a hned vystřelil  z revolveru na následníka trůnu, čímž ho na místě zbavil nejen života, ale c.k. mocnářství následníka trůnu.

Švejk, vědom si své morální, intelektové a intelektuální převahy, na plky Rakušana nedbal a pokračoval. Věděj pánové že Země je placatá? Nevěděj že? A věděj, že tomu kdysi naši předkové věřili? A proč? Protože v té době společenskej konsensus byl tak nastavenej. Dneska je nastavenej že rakouskej Císař pán je i náš českej císař pán a taky tomu všichni věřej. A Švejk se podíval na Rakušana, zda si něco zapisuje, nebo signalizuje do KRITu. 

Nezapsal, nesignalizoval, neboť Švejkovo jinotaje byly a jsou Rakušanovo uším zakódovány tak, že jich ta jejich hlava pochopiti nemůže.

Pravda je totiž to, na čem se pánové shodneme. Když se shodneme, že Císař pán je vůl,  stejně jako válka je vůl, tak jest to pro nás pravda. Pro vedle sedícího pana Rakušana ne, neb to vnímá jako desinformaci.

A nezapomínaj pánové nikdy co říkal M.J.H. Hledej pravdu, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, drž se pravdy, braň pravdu až do smrti. I vedle sedící Rakušan horlivě přitakal, mysle si, že jsou to slova Císaře pána.

A věřím pánové, že jednou přijde doba, kdy tahle slova budou velkým písmem napsána na presidentský standardě, která bude hrdě vztyčena s českou vlajkou na českým hradě pražským a českým museem národním na českým náměstí Václavským.

Tak si to pamatujou pánové než nás za tu naši pravdu zase zavřou.

Ze Švejkovo jinotajů sepsal: Chalupský Pavel

Autor: Pavel Chalupský | čtvrtek 13.4.2023 7:25 | karma článku: 17,42 | přečteno: 353x
  • Další články autora

Pavel Chalupský

Jsou lidé, jsou věty...

které si pamatujeme celý život. A mohou to být náhodní lidé, náhodné věty. Tak to v životě chodí. Nic není náhoda, je to jen zatím nepoznaná zákonitost. Proto se nám v určitý okamžik...

18.3.2024 v 7:24 | Karma: 8,88 | Přečteno: 118x | Diskuse| Společnost

Pavel Chalupský

Nestěžujme si.

Opravdu. Zkusme si nestěžovat. Je asi otázkou na co, či koho. Je otázkou v jakém směru, ale zkusíme se dnes zamyslet nad stěžováním, kterým jsme si prošli asi všichni z nás.

14.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,65 | Přečteno: 197x | Diskuse| Společnost

Pavel Chalupský

I tohle je radost.

I tohle je kousek štěstí. Radosti a prožitků štěstí není nikdy dost. Každý z nás si umíme radost sami udělat, kousek štěstí prožít a když nám k tomu pomůže někdo druhý, tím lépe. Vše jsem potkal...

12.3.2024 v 7:20 | Karma: 8,97 | Přečteno: 144x | Diskuse| Společnost

Pavel Chalupský

Ach, ta naše očekávání.

A ještě jednou, Ach, ta naše očekávání. Tušíte, jak nám ovlivňují život? Ovlivňují, to si pište. Jen se nad nimi zkusme zamyslet, vždyť nás atakují každý den. Každý den něco očekáváme a pak...

11.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,60 | Přečteno: 125x | Diskuse| Společnost

Pavel Chalupský

Podobnost nikoliv však náhodná.

Je 22. únor. Venku jak na jaře a ne uprostřed kalendářní zimy. Co se dá dělat. Milovníci zimních sportů si radovánek neužívají, silničáři si lebedí a řidiči jsou taky spokojení. Procházím městským parkem a...

26.2.2024 v 7:43 | Karma: 14,18 | Přečteno: 189x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 706
  • Celková karma 10,53
  • Průměrná čtenost 369x
Zápisník vnitřního zpravodaje.

Pracoval jsem 31 let jako policista. Tuto práci jsem vnímal jako službu pro občany. Po odchodu od policie jsem se začal hlouběji zamýšlet nad podstatou lidského bytí a života na Zemi, vztahu k přírodě, vztahům mezilidským a partnerským. Nechci kohokoliv poučovat, jenom nabízím jiný, trochu neotřelý pohled na daná témata.

Seznam rubrik