I tak se píší diplomky...

...aneb, když jde o citace. Nechci zevšeobecňovat, nechci poukazovat na plagyáty. Chci jen poukázat na jeden příklad psaní a hodnocení diplomové práce na VŠ. Mám pocit, že nebude jediný.  

Mě Váš osobní názor nezajímá. Kde a kolik máte citací?

Před pár lety můj kolega z práce dokončoval VŠ. Jako téma na diplomovou práci si vybral to, co dělal 19 let u policie. Vycházel ze svých každodenních poznatků a letitých zkušeností kriminalisty, které chtěl společně s vlastním kriminologickým průzkumem v diplomové práci zúročit. 

Osobně jsem ji recenzoval, protože v určitých částech citoval průzkum z mé diplomové práce. Kriminologický průzkum měl osobně zjištěn, osobně zkoumán, roky ověřován, protože se na diplomku léta připravoval. Kolega si byl jist kladným hodnocením vedoucího práce.

Mýlil se.

Vedoucí práce, akademik s mnoha tituly, nařídil přepsání celé diplomové práce s tím, teď cituji: “ Mě vůbec nezajímají Vaše osobní názory, Vaše průzkumy, které nemáte ničím podložené. Je to jen Váš názor, a máte málo citací z odborných zdrojů.

Marně kolega argumentoval, že jsou to jeho letité osobní průzkumy, jejichž zjištění je ojedinělé, tudíž nemohou vycházet z nějakých citací. Každá problematika má svá specifika. A specifika jsou přece ojedinělá.

Marný, marný, marný. 

Když mně výsledek jednání kolega sdělil, nevěřil jsem vlastním uším. Moje diplomová práce vycházela rovněž z osobních zkušeností a průzkumů. Vedením katedry, ale jiné VŠ, jsem byl dokonce požádán o možnost zveřejnění. Jiná škola, jiný mrav. Jiný vedoucí práce, jiný názor. Respektuji. Lehce chápu, ale nerozumím, proč osobní iniciativa, průzkum, osobní pracovní zkušenosti jsou potlačovány na úkor akademických, mnohdy teoretických citací.

Parafráze. 

Čím víc citací máš, tím více jsi vzdělaným člověkem, tím kvalitnější diplomová práce jest. Alespoň vedoucí diplomové práce vidí, že jsi ležel v odborné literatuře kterou sám vydal. Ach jo.

Takže můj kolega hodil průzkumy do šuplíku, opsal diplomku z různých “vědeckých odborných” knih, vypsal řádně desítky citací a hle.

Diplomka byla v pořádku. Tento způsob hodnocení diplomových prací zdá se mi poněkud nešťastný, cituji klasika. Vede jen k tupému opisování citací, potlačuje vlastní odborný názor, tvůrčí potenciál, vlastní průzkumy. Přesto může užívat titul Mgr. Student může jen citovat a průzkumy může dělat jen odborný vědecký pracovník?

Mám vtíravý pocit, že je někde chyba. Jaké jsou Vaše zkušenosti? 

Z myšlenek a recenze diplomové práce sepsal: Chalupský Pavel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Chalupský | pondělí 16.1.2023 7:28 | karma článku: 17,10 | přečteno: 407x
  • Další články autora

Pavel Chalupský

Jsou lidé, jsou věty...

18.3.2024 v 7:24 | Karma: 8,88

Pavel Chalupský

Nestěžujme si.

14.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,65

Pavel Chalupský

I tohle je radost.

12.3.2024 v 7:20 | Karma: 8,97

Pavel Chalupský

Ach, ta naše očekávání.

11.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,61