Demokracie a Facebook.

V jedné odborné diskusi jsem zaslechl názor, že v určitém směru může být Facebook hrozbou i samotné demokracii. Zkusme se zamyslet.  

Oznamuji předem, že nejsem uživatelem FB. Jsem "jen" uživatelem demokracie. Lépe řečeno uživatelem společenské hry, které se říká demokracie. To je přesnější vyjádření.

 

Demokracii zná svět přes 2 tisíce let. Facebook 15 let. Pokud se zeptáme dnešní mladé generace co je demokracie, budou asi mnozí tápat. To je nějaká demo hra? To je, že si můžu dělat co chci? Pokud se zeptáme mladé generace co je Facebook, všichni budou vědět. Absolutní většina jich na "fejsu" je. Žijí Facebookem od rána do večera a do rána. Je jich tam 2.3 miliardy. Tolik lidiček ani v demokracii nežije.

 

Demokracii nevnímají. Je to pro ně něco nehmatatelného, neuchopitelného. Proč? Není sociální sítí. Nemají tam stovky a tisíce "přátel". Ve skutečnosti mají sotva jednoho, či dva. A to je pro ně málo. V reálném životě až až. Už jste viděli někoho léčit se ze závislosti na demokracii?

 

Pokud má být Facebook pro demokracii nebezpečím, tak to svědčí o tom, že v demokracii nežijeme, že si na ni jen hrajeme. Má taková demokracie právo na přežití? Má Facebook právo na přežití, když jeho uživatelé jsou vedeni jeho algoritmy a ne realitou? Je to svět, který nám předkládá Facebook. Bude s námi, s většími či menšími přestávkami, také 2 tisíce let jako demokracie?

 

Necháme se překvapit.

 

Pokud tvrdíme, že v demokracii žijeme, tak je Facebook test. Zkouška síly a skutečnosti naší demokracie.

 

Mám ale takový pocit, že si na demokracii jen hrajeme. Formální znaky jakž takž splňujeme, ale její pravý obsah nám jako voda protéká mezi prsty a stává se jen planým řečněním.

 

Připomenu slova T.G.M. Demokracii máme, teď jen najít demokraty. Pár jich vidím. Uživatelů FB vidím víc. Ti žijí Facebookokracií.

 

Z myšlenek o demokracii a FB sepsal: Chalupský Pavel

 

 

 

 

Autor: Pavel Chalupský | středa 6.2.2019 5:40 | karma článku: 7,72 | přečteno: 192x
  • Další články autora

Pavel Chalupský

Jsou lidé, jsou věty...

18.3.2024 v 7:24 | Karma: 8,88

Pavel Chalupský

Nestěžujme si.

14.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,65

Pavel Chalupský

I tohle je radost.

12.3.2024 v 7:20 | Karma: 8,97

Pavel Chalupský

Ach, ta naše očekávání.

11.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,60