A teď tu o Karkulce...

řekl mi vnuk. Kolik našich generací vyrostlo na pohádkách a písničkách pro děti. Četly se doma, ve školkách i v televizním vysílání pro nejmenší. Dřív jsem určité texty pohádek i písniček nějak nevnímal. Až teď. Posuďme.  

Pohádka o Červené Karkulce a Komáři se ženili.

Všichni je známe, všichni jsme i na nich vyrostli, všichni jsme je četli a zpívali dětem, které je také znají a teď je třeba čteme a zpíváme vnoučatům.

teď jsem se nad texty zamyslel. Jsou nejen v knížkách, ale i na youtube s miliony shlédnutí. Co nám vlastně chtějí říci? Co vlastně chtějí říci dětem? Jaký příklad do života si mají vzít? Nechci dělat jazykový rozbor, ale posuďte sami.

Červená Karkulka. Existuje více verzí, ale všechny se shodují v tom, že Karkulka potká zlého vlka, který vyláká informaci kde bydlí její babička, předběhne ji, vloudí se do její chaloupky, sežere ji a potom i Karkulku. Přijde myslivec, nožem rozpáře vlkovi břicho, babička i Karkulka vyskočí živé a zdravé a vlk se potom utopí ve studni, protože má v břiše místo babičky a Karkulky kameny. 

Je tohle normální, smysluplný, do života vypovídající text pro nejmenší děti? I pětiletý vnuk se mi tázal co to znamená, že to tak přece nejde. Jak mu to mám vysvětlit?

Komáři se ženili. Kapky vína neměli, tak jim ho slavíček přinesl, opili se, nějakého komára na svatbě  zabili. Muška pláče v komoře, ale komáři říkají neplač, on ti ožije. Sádlo z něho vybrali za 5 zlatých prodali. A všichni se radovali. Ufff.

Je tohle normální, smysluplný, do života vypovídající text a to nejen pro malé děti? I vnuk se mi tázal co to znamená. Je normální se opít, někoho zabít a …?

A takových textů pohádek i písniček pro naše nejmenší je určitě víc. Jaký to svět našim nejmenším ukazujeme už po generace pořád dokola?

Z myšlenek sepsal: Chalupský Pavel

Autor: Pavel Chalupský | čtvrtek 10.6.2021 7:31 | karma článku: 13,37 | přečteno: 700x
  • Další články autora

Pavel Chalupský

Jsou lidé, jsou věty...

18.3.2024 v 7:24 | Karma: 8,88

Pavel Chalupský

Nestěžujme si.

14.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,65

Pavel Chalupský

I tohle je radost.

12.3.2024 v 7:20 | Karma: 8,97

Pavel Chalupský

Ach, ta naše očekávání.

11.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,61