Příroda v kraji razovitem

Ostravsko má pověst kraje protkaného průmyslovými podniky a šachtami a kdo není z tohoto kraje často si myslí, že nejbližší příroda jsou Beskydy. Já Vám dnes ukážu, že to není pravda.

Když totiž víte, kam se máte vydat, najdete krásné zákoutí a krajinu, kde žijí chráněná zvířata. Při tom se o tento kus krajiny starají dobří lidé se srdcem na pravém místě, není tedy pravda, že kam člověk vstoupí sto let tráva neroste. Najdou se lidé, kteří to mají přesně naopak, krajinu a své okolí zvelebují, o přírodu pečují a váží si jí. Projevují se u nich stejné charakteristiky jako u podnikatelů, tedy těch skutečných. Budují, zvelebují a zlepšují, a to vše s péčí řádného hospodáře. Věřím, že právě takové lidi je třeba podporovat v jejich úsilí, konec konců je to jeden z důvodů, proč jsem se při své naivitě, rozhodl vstoupit do obecní politiky.

Ten kousek krajiny, o kterém se bavím se nalézá v obci Stonava. Je možná paradoxem, že právě tam, protože je to právě tato obec, která asi nejintenzivněji pociťuje vlivy důlní činnosti. Ale je nutno říci, že lidé zde pro svou obec žijí. Sportem počínaje, kulturou či přírodou konče.

Abychom se dostali k tomu kousku přírody samotnému. Jde o Stonavský rybník a jeho okolí, kde žijí chráněné druhy zvířat, zejména ptactva jako je ledňáček či káně, ale také zde žije bobr evropský. Rybník má také svou aquakulturu v podobě sádkových ryb. K tomuto rybníku se jezdí děti učit o ochraně přírody, o rybníkářství či rybaření. Někdy si říkám, že bych se chtěl vrátit do dětských let, no posuďte sami:

 

Rybník Stonava

(Některé druhy uvedené v článku nejsou na fotografiích buď z důvodu nedostupnosti jejich fotografií či jejich nekvality.)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Beránek | pondělí 13.5.2019 18:21 | karma článku: 17,44 | přečteno: 356x
  • Další články autora

Pavel Beránek

Rozdíl mezi inflací a daněmi?

17.4.2021 v 14:04 | Karma: 12,64

Pavel Beránek

Pár slov...

6.2.2021 v 15:45 | Karma: 9,15

Pavel Beránek

Jak učitelé přicházejí o iluze

1.11.2020 v 20:17 | Karma: 20,49

Pavel Beránek

Zvyšují se ceny všude stejně?

11.10.2020 v 18:44 | Karma: 12,67