Co dokázal Assange?

Julien Assange pro mně bude vždy člověkem, který se nebál zveřejnit pravdu. Pravdu, která nabourala pohodlnost politiků, servilitu jejich nohsledů a neinformovanost a pohodlnost nás ostatních.  

Pro ty co považují jeho počínání za ohrožení bezpečnosti. Bezpečností se mnohdy ohánějí lidé, kteří ji zneužívají pro zavedení totalitních režimů. Tyto lidi lze rozeznat snadno, zeptejte se jich na aspekty demokracie versus totality, aniž byste zmiňovali tato dvě slova, a zjistíte co jsou zač.

 

Příkladů z poslední doby můžeme vidět hned několik, např. EU a její cenzura internetu či svobody slova. Nazývat, ospravedlňovat a ohýbat to lze všelijak, ale v jádru to zůstane tímtéž. Chcete-li dnes zpoplatnit nějaký obsah můžete to udělat, takže tento argument je absolutně směšný.

 

Ale lze na to jít také z druhé strany. Můžete lidem slibovat svobodu a přitom ji zmenšovat, záleží na tom jak lidem věci podáváte, to ví každý marketér. A opět jsme u toho jak lidé jednají. Slova nejsou důležitá důležité jsou činy. Věci je třeba sledovat jak globálně tak lokálně a následně sledovat věci v kontextu doby.

 

Ano, můžete říci, že Assange svým jednáním nahrál Rusku nebo Číně. Ale to co řešíte je jen mediální smog, nic víc. Ve skutečnosti to na ničem nic nezměnilo jen jste se dozvěděli o pár informací navíc a mohli jste zjistit, že nikdo není žádný svatoušek a ve skutečnosti každý jen sleduje své zájmy. Jediné co to nabouralo byla slepá důvěra, neinformovanost a pohodlnost.

 

Bohužel nevěřím, že se v dohledné době najde někdo, kdo bude "mít koule", stejně jako jako je měl Assange. Je silně nepravděpodobné dostat se přes posudky a kádrové profily do pozic odkud se něco dozvíte, ale jak ukázal Assange nikoliv nemožné.

 

Lidé, kteří zveřejňovali pravdu byli vždy nepohodlní. A přitom se stačí dívat správným směrem, že?

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Beránek | sobota 13.4.2019 4:00 | karma článku: 32,83 | přečteno: 794x
  • Další články autora

Pavel Beránek

Rozdíl mezi inflací a daněmi?

17.4.2021 v 14:04 | Karma: 12,64

Pavel Beránek

Pár slov...

6.2.2021 v 15:45 | Karma: 9,15

Pavel Beránek

Jak učitelé přicházejí o iluze

1.11.2020 v 20:17 | Karma: 20,49

Pavel Beránek

Zvyšují se ceny všude stejně?

11.10.2020 v 18:44 | Karma: 12,67