Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak mi napsalo letiště Praha

Dostal jsem do schránky propagační materiál letiště Praha Ruzyně, který se nazývá SPOLU (barevný, na super křídovém papíře! - kolik to asi stojí?). Protože patřím mezi technicky informované oceňuji míru mystifikace, kterou autoři všech těch rádoby krásných slov dali do kupy, aby oblbli méně technicky informované občany.

Hlavním cílem letiště je zvýšit zisky, které by šly do jejich kapsy. Zvyšováním cen to v konkurenčním prostředí nejde, tak je třeba převézt více pasažérů. To ale má také meze v „propustnosti“ současných startovacích a přistávacích drah, zatím zdaleka nevyčerpanou, ale co pak? Tak tedy hurá! Přistavíme další dráhu. Ale i kapacita turistického zájmu a „turistická tlačenka“, která je ještě pro Prahu únosná, má také své meze. To si sice nemyslí hoteliéři, ale zkuste se zeptat obyčejného Pražana, nebo třeba jen Čecha, který se chce projít po „svém“ Václaváku či Karlově mostě, jak moc je tou tlačenicí nadšen. Z daní, které z toho plynou, totiž stejně nic nemá, protože případné zisky se propadnou do děr, které se jmenují Open Card, Ředitelství silnic a dálnic (s nejdražšími stavbami v Evropě), atd. KOMU KU  PROSPĚCHU?  Když se tedy víc turistů do Prahy nevejde, nevadí, stačí, když je v Praze necháme přesednout na jiné letadlo (tranzit). To sice přinese republice méně, ale alespoň letištní poplatky a poplatky leteckých společností za užití letiště, které zůstanou majiteli letiště. Takže vlastně dobré, ne? Čím více lidí a letadel, tím lépe!

Vždy se musíme zeptat: Co zato? Bude více smradu a hlavně hluku široko daleko. Na to má letiště řešení: Vymezíme tzv. Ochranné hlukové pásmo (OHP) a je to vyřešeno. Jo, ale jen pokud nevíte co to OHP je. V OHP vám sice vymění okna za lepší, pokud již taková nemáte, aby se snížila hladinu hluku uvnitř obytných prostor alespoň na úroveň těsně pod zdraví škodlivou, ale ve vnějších prostorách (zahrada, ulice) může být hluk neomezený!!!  To že si např. s partnerem v bytě při přeletu letadla zrovna moc nerozumíte, nevadí, protože je to pod zdravotním limitem! To že vás v noci desetkrát a vícekrát vzbudí přelétávající letadlo, nevadí, protože splňujeme limity průměrného hluku! A to samozřejmě nemůžete větrat, protože měření se dělá při zavřených oknech. A to že máte zahrádku a že chcete dát dítě do kočárku aby se vyspalo na čerstvém vzduchu? No tam to neplatí, to je vaše riziko. A pokud nedokáží technicky zabezpečit úroveň vnitřního hluku pod zdravotní limit, máte smůlu. Mohou vás ze zákona vyvlastnit.

Budu citovat doslovně z jejich plátku: „Nárůst počtu pasažérů a případně počtu letů (jejich sen – moje pozn.) tak bude možný pouze v případě, že nepovede k většímu hluku, než je povoleno v rámci rozsahu OHP“. Konec citátu. A proto letiště Praha v současné době usiluje o vyhlášení OHP s mnohonásobně větším rámcem, než je aktuálně zapotřebí, protože bude moci v budoucnu létat jak se mu zlíbí.

V OHP se nesmí stavět školy a školky a každá přístavba o oprava podléhá vyšším normám a tak tedy bude mnohem dražší a to, že takovou nemovitost neprodáte a nebo za hanebnou cenu, je jisté. Je zcela nemravné vyhlašovat OHP nad již hustě zastavěným územím. To, že v plánovaném OHP je mnoho školek, základních škol, speciálních škol a Česká zemědělská univerzita s více než 20 000 studentů a zaměstnanců (a pracují i venku na polích - bez hlukové ochrany!) a 3 pracoviště Akademie věd, nikoho nezajímá. Dokonce ani ministerstvo zdravotnicví v čele s hlavním hygienikem ČR MUDr. Vítem! Ti všichni obyvatelé, žáci a studenti v OHP jsou odsouzení k ničení zdraví bez vlasního zavinění, pokud to, že se narodíte není vina. Dokonce by se dalo napsat, že je to státem organizované ničení zdraví vlastních "vybraných" obyvatel!!! V lepším připadě nečinné přihlížení státu k témuž.

Skupina skrytých gaunerů se zaštiťuje státními zájmy, které jim ponesou neskutečné zisky za cenu devastace zdraví a životního prostředí mnoha tisíců lidí. Argument, který se oblibou používá je, že se ale zase mnohým uleví. Jednak to je opět lež, jim to sice slibují, ale technicky to je mimo realitu, a i kdyby, u těch poškozených nebo u těch, na které se to chystá, neplatí lidská práva? Tady přece žádné počty lidí nelze klást  proti sobě na misky vah.

Jak je možné, že se nehorázné zisky těch skrytých gaunerů mají realizovat na úkor zdraví občanů, kteří jsou vydáni na milost a nemilost takovémuto „ekonomickému sešrotování“? Kolik z toho mají politici, kteří se proti tomu nestaví, v horším případě to podporují? Proč se případně nehledá jiná varianta řešení nárůstu leteckého provozu v ČR? Proč neexistuje strategický plán letecké dopravy v ČR, který by respektoval, že do tak malé a hustě osídlené země nelze nacpat libovolné množství letadel a pasažérů? Proč ze hry vypadla ostatní letiště v ČR? Proč neexistuje dlouhodobě orientované omezení růstu čehokoli, např.dopravního zatížení, nebo růstu hl. m. Prahy (neexistuje ani v zásadách územního plánu proPrahu!)? Teoreticky by se tak hranice Prahy mohla v budoucnu krýt s hranicí republiky. Blbý, co?

Doplněno 17.12. v 01:15: Prezident Klaus vetoval zákaz prodeje letiště. Cesta soukromému majiteli je tak opět otevřena. Že by dáreček Santa Klause Ruskému zájemci? Jak ten bude dodržovat limity a zákonná omezení provozu letiště???

Autor: Pavel Beneš | čtvrtek 17.12.2009 0:39 | karma článku: 24,89 | přečteno: 4520x
  • Další články autora

Pavel Beneš

Vynořilo se z dávné minulosti

Televize i tisk nám připomínají, že před 70 lety byly vybombardovány Drážďany a druhý den na to zažila bombardování i Praha. Byl jsem tenkrát u toho. 

14.2.2015 v 11:52 | Karma: 15,66 | Přečteno: 562x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Nemají to lehké – ani voliči, ani volení

Tak už máme zase před volbami. Sdělovacím prostředkům všeho druhu se teď zjednoduší život, protože si témata nemusí vymýšlet. Samy se jim hrnou a ještě za to často dostanou i tučně zaplaceno. Tedy od těch co na to mají, někdy i od těch co na to nemají a pak na to trapně dojedou.

5.10.2014 v 14:03 | Karma: 10,86 | Přečteno: 281x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Právo a (ne)spravedlnost (Sci-fi úvaha)

Právě probíhající soudní proces a verdikt v případu pana Janouška mě přiměl k zamyšlení na téma uvozené nadpisem.

3.5.2014 v 20:46 | Karma: 22,22 | Přečteno: 666x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Duchovní úloha Tibetu

Zcela šokován přístupem naší vlády a především ministerského předsedy Sobotky z přístupu k čínsko tibetskému problému jsem se rozhodl vyjádřit můj totální nesouhlas s jejich postoji. Jsem přímo zhnusen slabostí charakteru lidí, kteří nám chtějí vládnout. Za vidinu lepšího žvance prodáme svůj charakter a čest, které nám, bohužel zatím jako jediný, začal obnovovat pan prezident Havel.

25.4.2014 v 16:28 | Karma: 25,28 | Přečteno: 849x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Ukrajina a co my na to – NATO?

Situace na Ukrajině je vážnější, než si většina lidí myslí. II. světová válka začínala z podobných podnětů nenažranosti a mocichtivosti, ale dneska máme k disposici ještě děsivější zbraně a techniky, takže účinek by mohl být totální

12.3.2014 v 17:13 | Karma: 21,19 | Přečteno: 876x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Na dálnici D1 havarovala dvě osobní auta, zasahoval i vrtulník

30. června 2024  11:20,  aktualizováno  11:33

Na dálnici D1 na 66. kilometru ve směru na Říkovice havarovala krátce před půl desátou hodinou...

Patrioti pro Evropu. ANO založilo novou eurofrakci s orbánovci a Svobodnými

30. června 2024  10:27,  aktualizováno  11:10

Babišovo Hnutí ANO, maďarský Fidesz a Svobodná strana Rakouska zakládají novou politickou alianci...

První červencové týdny bude kolem 25 stupňů Celsia, pršet má průměrně

30. června 2024  10:35

Otázka, jaké bude počasí, trápí na začátku prázdnin nejenom ty, kteří mají naplánovanou dovolenou....

Maskovaní ozbrojenci stříleli na svatbě ve Francii. Jeden člověk zemřel

30. června 2024  10:25

Jeden člověk přišel o život a čtyři další utrpěli zranění při střelbě na svatbě ve městě Thionville...

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...

  • Počet článků 56
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1241x
Profesí jsem kybernetik, což znamená, že se mimo jiné zajímám o procesy řízení (čehokoli). Teoretický aparát s tím spojený mi umožňuje vidět souvislosti mnohdy pro jiné neviditelné. Zajímám se o teorii informace, především jejími dopady do medicíny a fyziky. Jsem důchodce.

Seznam rubrik