Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kudy z toho ven

Splečnost se nachází v krizi a to nejenom ekonomické. Ta totiž pramení z krize morální.

Povýšit soutěživé chování nad spoluprácí je v naší společnosti jeden ze základních projevů sklonu k sebeprosazování. Z toho se odvozuje i propagování asertivity. To tkví v mylném názoru na přírodu, zastávaném sociálními darwinisty 19. století, kteří věřili, že život ve společnosti je pouze boj o existenci, kde platí pravidlo „přežije nejsilnější“. Ve shodě s tím se soutěživost stala hnací silou hospodářství a „agresivní přístup“ ideálem světa byznysu. Zároveň se to odráží i v přístupu k přírodě – vyčerpáváním přírodních zdrojů a devastací toho co se nedá zpeněžit.  

Krajní sebeprosazování se projevuje jako moc, kontrola a ovládání jiných jako síla. Tyto vzorce v naší společnosti převládají. Dominantní společenská třída (levá nebo pravá) disponuje politickou mocí a zachovává společenskou hierarchii, rasismus a sexismus, i když se oficiálně může tvářit jinak. Znásilňování se stalo ústřední metaforou naší kultury ať se jedná o znásilňování posluchačů rádia či televize reklamou, znásilňování žen, menšinových skupin, obyvatelstva vládou či Země samotné. Naše myšlení, věda a technika se zakládají na víře ze 17. století, že pochopení přírody znamená převahu nad přírodou. Ve spojení s mechanistickým modelem vesmíru z téže doby a s přehnaným důrazem na analytické myšlení, vedl tento postoj k vývoji techniky, jež je nezdravá a člověka nedůstojná. Tato technika nahradila přirozené prostředí složitých lidských bytostí prostředím uměle vyrobeným podle přání vycházejících z lenosti (touze po pohodlí) a chamtivosti (abych to dobře zpeněžil). Většina přemýšlivých lidí již ví, nebo alespoň tuší, že neomezený růst je nemožný, avšak skupina těch, kteří by to mohli, díky svému postavení, pozitivně ovlivnit o to ze sobeckých důvodů nejeví zájem. Některým brání změnit názor ješitnost, některým strach ze zesměšnění, některým lenost myslet, většině pak pocit, že se má lépe než ti druzí a tak to má být, atd.

 Přesvědčení, že newtonovská věda, Baconovo vědecké experimentování a Descartesův systém matematizace vědy a přijetí pouze těch závěrů, které je možno hmatatelně a opakovaně dokázat, postupně změnilo postoj lidstva a z pokory před přírodou a velikým a tajemným vesmírem, se stala pýcha a prestiž tuto přírodu a vesmír pokořit. Vede to i k takovým absurdním projevům pýchy a ješitnosti jako je Klub skeptiků Sysifos, jako je kácení deštných pralesů, jako je prodej zbraní africké chudině, japonský lov velryb pro „vědecké“ účely, atd.  Karteziánský systém vědy je postaven na tom, že platí zákon superpozice. Podle něho můžeme rozložením systému na nejmenší částice a dokonalým poznáním všech vlastností těchto částic posléze dokonale poznat chování celku z těchto částic složených. Bohužel toto platí jen v určitém omezeném měřítku, ne však v širších souvislostech a v systému jako celku. Platí to také jen v lineárních systémech. Ty se však v přírodě a ani ve vesmíru prakticky nevyskytují (nejvýše jako zanedbatelná část široké nelineární oblasti). Proto také závěry této vědy platí jen v určitých omezených podmínkách a jsou výrazem zvláštnosti, avšak nemohou být pravidlem. Je velikým hříchem všech škol, včetně těch nejvyšších, že nás učí vnímat svět a řešit jeho problémy pouze lineárně. Zřejmě to, mimo jiné, souvisí s tím, že většina nelineárních matematických úloh je neřešitelná a linearizace problému v blízkosti bodu zájmu je tak snadná.  Karel Marx pracoval se zákonem změny kvantity v kvalitu, Pierre Theilard de Chardin zase rozvoj života a vývoj druhů vyjádřil pojmem navíjení a změny kvality. Nestačí dát mnoho biologických buněk dohromady. Musí v určitém okamžiku přijít Boží jiskra – informace, která v této hromadě buněk zapálí nový život. Kvantová fyzika je hmatatelným důkazem toho, že newtonovská fyzika a karteziánský přístup neplatí všude a i Einsteinovy poznatky zde mají omezenou platnost. Nové chápání fyziky v její celistvosti vede k potřebě chápat podobně i přírodu a vesmír. Je třeba přestat bazírovat jen na vlastnostech částí a myslet si, že řešením problému části řeším problém celku. Je třeba vnímat systém, vnímat celek (včetně všech částí a vazeb). A ukazuje se (snad jediný pozitivní důsledek globalizace), že nejmenší systém, který bychom měli vnímat, je planeta Země. Ale na druhou stranu i to může být málo, což vám vysvětlí každý astrolog. 

Tento nový pohled, nový způsob chápání světa je značně náročný na znalosti, otevřený přístup a nezaujatost. Proto bychom měli klást zvýšený důraz na vzdělávání a to celoživotní. Měli bychom klást důraz na nové sepětí s přírodou. Neměli bychom být pyšní na to co máme, ale na to co víme, co umíme a jak rozumíme souvislostem. Jak umíme být empatičtí nejen jeden k druhému, ale i k přírodě.

 Lidstvo by si mělo uvědomit, že štěstí je stav mysli a ne konta. Měli bychom v tomto směru výrazně zvýšit nároky na náš vzdělávací systém. Měl by skončit tanec kolem zlatého telete. Naše hmota – tělo je v podstatě již pěknou řádku let na konci svého vývoje, zatím co naše mysl je stále nevědomá. Je načase přeskočit na novou, vyšší oběžnou dráhu lidské existence. Přechod na vyšší oběžnou dráhu však vyžaduje dostatek energie. Jde o energii Duševní a na tom je třeba pracovat, protože ta se nedá koupit. Tu může vytvářet pouze jedinec a dá se násobit synergickým efektem. Jiná cesta není, leda do pekel. 

Velmi bych zde ale chtěl varovat. Církve mohou být ošidným lapákem pohodlných lidí. Dnes nestačí jen věřit. Dnes je třeba vědět. Pak mi učení církve nebude pastí, ale alegorickým doprovodem mé práce na sobě. Věřit se dá od animistického bůžka přes Lenina, Stalina či Hitlera čemukoli. Tím, že pochopíme podstatu a budeme tvrdě a denně pracovat na tom, abychom se podle toho do důsledku změnili položíme základ změně, která může zachránit Zemi od katastrofy na které člověk systematicky a tvrdošíjně pracuje.

 

Autor: Pavel Beneš | pondělí 20.7.2009 20:45 | karma článku: 11,04 | přečteno: 897x
  • Další články autora

Pavel Beneš

Vynořilo se z dávné minulosti

Televize i tisk nám připomínají, že před 70 lety byly vybombardovány Drážďany a druhý den na to zažila bombardování i Praha. Byl jsem tenkrát u toho. 

14.2.2015 v 11:52 | Karma: 15,66 | Přečteno: 562x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Nemají to lehké – ani voliči, ani volení

Tak už máme zase před volbami. Sdělovacím prostředkům všeho druhu se teď zjednoduší život, protože si témata nemusí vymýšlet. Samy se jim hrnou a ještě za to často dostanou i tučně zaplaceno. Tedy od těch co na to mají, někdy i od těch co na to nemají a pak na to trapně dojedou.

5.10.2014 v 14:03 | Karma: 10,86 | Přečteno: 281x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Právo a (ne)spravedlnost (Sci-fi úvaha)

Právě probíhající soudní proces a verdikt v případu pana Janouška mě přiměl k zamyšlení na téma uvozené nadpisem.

3.5.2014 v 20:46 | Karma: 22,22 | Přečteno: 666x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Duchovní úloha Tibetu

Zcela šokován přístupem naší vlády a především ministerského předsedy Sobotky z přístupu k čínsko tibetskému problému jsem se rozhodl vyjádřit můj totální nesouhlas s jejich postoji. Jsem přímo zhnusen slabostí charakteru lidí, kteří nám chtějí vládnout. Za vidinu lepšího žvance prodáme svůj charakter a čest, které nám, bohužel zatím jako jediný, začal obnovovat pan prezident Havel.

25.4.2014 v 16:28 | Karma: 25,28 | Přečteno: 849x | Diskuse| Ostatní

Pavel Beneš

Ukrajina a co my na to – NATO?

Situace na Ukrajině je vážnější, než si většina lidí myslí. II. světová válka začínala z podobných podnětů nenažranosti a mocichtivosti, ale dneska máme k disposici ještě děsivější zbraně a techniky, takže účinek by mohl být totální

12.3.2014 v 17:13 | Karma: 21,19 | Přečteno: 876x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57,  aktualizováno  19:44

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

  • Počet článků 56
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1241x
Profesí jsem kybernetik, což znamená, že se mimo jiné zajímám o procesy řízení (čehokoli). Teoretický aparát s tím spojený mi umožňuje vidět souvislosti mnohdy pro jiné neviditelné. Zajímám se o teorii informace, především jejími dopady do medicíny a fyziky. Jsem důchodce.

Seznam rubrik