Jak jsou někdy věci zakuklené. Důchodová reforma se již rýsuje

V internetových "Novinky.cz" vyšel článek "Bydlení poblíž rušné komunikace zvyšuje riziko mrtvice".

Cituji z článku "Novinek" "Bydlení poblíž rušné komunikace zvyšuje riziko mrtvice": " ... Vědci se rozhodli podrobněji prozkoumat, jak přesně nadměrný hluk ohrožuje občany. Zjistili, že pokud hladina hluku překročí 60 dB, je riziko mozkové mrtvice znatelně vyšší. S každými 10 decibely nad únosnou míru se pak riziko zvyšuje o 14 procent. U jedinců starších 65 let je to již 27 procent. Zvyšuje se u nich také rapidně hladina stresového hormonu a krevní tlak. ..." A to se článek nezmiňuje o zvýšení rizika infarktu myokardu o 5,4 - 6 %, o zvýšení stresu a depresí, zvýšení konzumace sedativ, snížení koncentrace dětí i dospělých při učení se, atd. (viz Night Noise Guidelines for Europe 2009 - dokument EU).

Současně vláda připravuje prostřednictvím Ministerstva zdravotnictví úpravu vyhlášky o hlukových limitech.

Návrh na úpravu hlukových limitů z pera hlavního hy(gi)enika MUDr. Víta spočívá ve zvýšení hranice povolených limitů hluku ve dne o 5 dB tj. na 65 dB a v noci o 5 až 10 dB, tj. na 55 až 60 dB.  Zdůvodnění je prosté, cituji:  " ... Důvodem je nutnost naplnit zmocnění k vydání tohoto nařízení vlády podle zákona č. 309/2006 Sb. Tím se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích. Jde o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy (zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci) na úseku ochrany zdraví při práci. ..."

Na jednu stranu to vypadá jako aprílový žert, ale bohužel je to realita. Dalším důvodem je, že se prý zvýšením limitů ušetří miliony korun, jelikož se již nebudou muset stavět žádné protihlukové stěny a tento krok rovněž umožní dostavět snadno, rychle a hlavně levně tolik potřebné okruhy a obchvaty – samozřejmě též bez jakýchkoli protihlukových opatření. To zase jásá ministr dopravy. Pro vaší představu + 5 dB je přírůstek např. z 15 000 aut/den na 47 400 aut/den pouze v hluku, u 10 dB je to již zvýšení počtu aut na 150 000 aut/den!!! A to se tady nemluví smradu! Takové kvantum aut se nemůže vejít na žádnou běžnou komunikaci v ČR, takže je vlastně vystaráno! Protihlukové bariéry se nebudou muset stavět, protrože hluk nebude překračovat limity. Neuvažuje se ani o přidělování špuntů do uší zdarma.

Nyní se také dokončuje důchodová reforma.

Zdá se, že zvýšení hlukových limitů je utajenou součástí řešení problému důchodů. Pokud 27% důchodců kolem silnic dostane mozkovou mrtvici (viz závěry lékařů), tak se zase ušetří, tentokrát na důchodech. Zlí jazykové tvrdí, že součástí důchodové reformy bude i opatření, že důchodci budou smět přecházet na červenou a konzumovat jedovaté houby!

Další skrytá výhoda zvýšených hlukových limitů , tentokrát pro farmaceutický průmysl (díky doktore Víte!) je, že vzroste počet osob užívajících sedativa a to nejméně o 6 %!

Zdá se, že nám neviditelná ruka trhu leze nejen do kapes, ale i na nervy, o zdraví ani nemluvě. Ale kdo by chtěl zastavit rozvoj státu je ekoterorista, levičák či jinak postižený jedinec.

Naštěstí je podmazaných úředníků víc a tak zastavení slibného rozvoje nic nehrozí!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Beneš | čtvrtek 10.2.2011 13:15 | karma článku: 15,30 | přečteno: 1340x
  • Další články autora

Pavel Beneš

Vynořilo se z dávné minulosti

14.2.2015 v 11:52 | Karma: 15,66

Pavel Beneš

Duchovní úloha Tibetu

25.4.2014 v 16:28 | Karma: 25,28

Pavel Beneš

Ukrajina a co my na to – NATO?

12.3.2014 v 17:13 | Karma: 21,19