Tak nějak multikulturní exekuce

Dnešní ranní Novinky vyplivly titulek "Exekuce na dům Natálky bude zastavena. Vznikla kvůli třem tisícovkám." Poté následoval popis problému spočívající v tom, že rodiče nebohého děvčátka si vyrobili problém v podobě neuhrazené pohledávky za mobilní telefon v hodnotě asi 2700 korun. Celková pohledávka se pak jak je u našich exekutorů zvykem vyšplhala až někam ke 30 tisícovkám. Ponechme stranou novodobý gangsterský systém, který si právnická  exekutorská lobby vybojovala v parlamentu. To je jiný příběh. Zůstaňme u nestandardního příběhu exekuce na rodinu Sivákových. Během dopoledne totiž Novinky tento článek změnily ještě dvakrát.

Ranní NovinkyAleš Honus, Právo

Napřed prý exekuci zastavil sám klient - telekomunikační společnost, podruhé prý celý dluh Natálčiny matky Anny Sivákové zaplatil dárce, který si nepřeje zveřejnit své jméno.

Nemohu si pomoci, ale rychlost, s jakou byla běžně provozovaná exekuční praxe změněna v akt milosrdenství se mi ani trochu nelíbí. Jednak nevím, proč článek o exekuci na mediálně známou rodinu Sivákových doprovázel srdceryvný snímek trvale znetvořené Natálky. Druhak nevím, proč zrovna v tomto případě opouští jinak nekompromisní postup sám exekutor. Bude tomu tak i v případě, že nepůjde o pozitivně diskriminované etnikum?

Samozřejmě, že tato zvláštnost neunikla pozornosti fejsbúkové komunity, která situaci komentovala po svém. Za nejpřesnější koment považuji tento:

Celý případ Natálky je doslova jak exemplární extrakt příběhu z naší společnosti:
----
1. Najdou se otrlí blbci, kteří hodí zápalnou láhev do místnosti, kde spí dítě, jen proto, že tam bydlí cigáni...
2. Na rozdíl od jiných případů v obráceném garde (viz Patrik) následuje proces ostře sledovaný až ovlivněný médii...
3. Objeví se dluh rodiny Natálky, řeší to exekutor a dluh díky tomu naroste takřka... desetinásobně...
4. Poté se jim dluh odpustí, protože jsou to cigáni, navíc oběti rasistického útoku mediálně velmi známého...
----

Myslím, že každá z těchto vět tohoto příběhu výstižně charakterizuje nezdravý stav naší společnosti. Výsledkem této bohulibé akce může pak být situace jak ji popsal jiný aktér diskuze: Rozhodli jsme se se ženou adoptovat romskou holčičku. Pro případ exekuce.

A tak pokládám básnickou otázku. Myslí si někdo, že nebýt exekuovaným příslušník etnika jehož jméno se v multikulturně vyspělé společnosti málem nesmí vyslovit aby člověk nedostal nálepku rasisty, že by exekutor vyměkl jako v daném případě, či že by se našel tak rychle neznámý dobrodinec.?

Já si to rozhodně nemyslím.

Psáno pro blog.iDnes.cz
Mé blogy přejímají i servery Virtually, Česká Media, E-portál a Fragmenty.

A obvyklá porce uvolňováků :

Když se řekne - Jaro je za rohem :
http://www.paulczynski.cz/kdyz-se-rekne-jaro-uz-je-za-rohem.html

Foto dne - lízat, lízat a lízat:
http://www.paulczynski.cz/foto-dne--jarni-lizani.html

Fórek dne - daně 2012 očima VTG :
http://www.paulczynski.cz/dane4.html

Autor: Petr Paulczynski | čtvrtek 15.3.2012 16:16 | karma článku: 40,50 | přečteno: 7974x