Sekání mačetou do hlav očima advokátky

Aź do dnešního dne jsem považoval doktorku Kláru Veselou Samkovou za sice svéráznou, nicméně erudovanou právničku, které nominace do ústavního soudu utekla jen o fous. Proč ode dneška moje hodnocení dostalo trhlinu? Paní doktorka se totiž rozhodla vzít obhajobu romských mačetových útočníků  z Nového Boru. Doktorka Klára Veselá Samková je právnička s osobní negativní zkušeností s romským etnikem a autorka knihy Romská otázka. V ní se pokusila hledat kořeny problémů soužití s Romy. Tvrdí v ní, že Romové nemají kriminalitu vrozenou v krvi. (K jiným závěrům přišel doktor Petr Bakalář, který tvrdí, že Romové jsou kriminální národ a že to mají takřka vrozené). Jeho práce samozřejmě byla odmítnuta jako nahrávající rasismu a neseriozní.

Oběti nebo násilníci?TV Nova + kecy.roumen.cz

Přesto paní doktorka dospěla k závěru, že chování Romů je v mnoha směrech patologické. V jednom z rozhovorů dokonce doslova říká: „Prostě když někdo vezme mačetu a jde někoho seknout do nějakého baru, tak to není normální jednání konstatovala rozhodně pro PL."

O to nepochopitelnější je proto čerstvé rozhodnutí paní doktorky převzít obhajobu novoborských mačetářů. Vzhledem k ochotě paní doktorky mediálně se zviditelňovat (nic proti tomu) soudím, že se rozhodla na sebe upoutat pozornost. Jak moc tím pomůže romskému etniku si nejsem jist. Ať už u soudu vyhraje či prohraje, vidím to tak, že pomůže především sobě na tématu, které bude dlouho plnit stránky medií.

Milá paní doktorko. Myslím, že ač máte k Romům poměrně blízko, asi neznáte jejich moudro, které by pomohlo obžalovaným Romům víc jako Vaše obhajoba.

Aver tut šaj del godži, aver tut šaj del drom, no manušes tutar šaj keres ča tu korkoro !
Jiný ti může poradit, pomoci, člověka však ze sebe musíš udělat jen ty sám!

Chlapi sekající mačetou jsou u mne stejní darebáci jako ti, co vrhají zápalné lahve do obydlených domů. A tvrdit, že policie a justice pracuje na společenskou objednávku a že překvalifikace tohoto mačerového brutálního útoku z ublížení na zdraví na pokus o vraždu je účelová mediální objednávka, tak to mi hlava nebere a to ani když to řekne obhájce.

Takže suma sumárum Vaše rozhodnutí, paní doktorko, převzít obhajobu zločinců a udělat z nich oběť systému, Romům jako celku u většinové společnosti ani trošku nepomůže. Vám určitě ano, ale to si budete muset srovnat sama se sebou.

Jenom doufejme, že soud s mačetáři nedopadne jako v této anekdotě:

Psáno pro blog.iDnes.czMé blogy přejímají i servery Virtually, Česká Media, E-portál a Fragmenty.

A obvyklá porce uvolňováků:

Když se řekne - rasista na dobré cestě:
http://www.paulczynski.cz/kdyz-se-rekne-kure-rasista.htmlFoto dne - kdepak pohřeb:
http://www.paulczynski.cz/foto-dne--kdepak-pohreb-je-pro-co-zit.html

Fórek dne - o dyskriminaci vesele:
http://www.paulczynski.cz/jeden-o-diskriminaci.html

Autor: Petr Paulczynski | úterý 24.1.2012 19:30 | karma článku: 37,35 | přečteno: 3200x