O teorii lidské stupidity

Permanentní diskuzní vstupy některých notorických diskutérů pod blogy (a to nemyslím jenom moje blogy) mne přivedly ke zkoumání principů lidské blbosti.Na začátku vyjděme z oblíbené citace Jana Wericha : "Nejhorší srážka v životě, je srážka s blbcem. Blbce nikdy neusvědčíte z blbství. Z takové srážky vyjdete vždy jako nevětší blbec pod sluncem" říkal Jan Werich. Problém je, že žádnou kloudnou definici blbce nenajdete. Najdete spoustu citátů, ale žádnou definici.

Až jsem na to narazil. Italský historik ekonomie Carlo Mario Cipolla (1922-2000), zformuloval teorii lidské stupidity v knize Základní zákony lidské blbosti, která je postavena na pěti základních zákonech:

1. Každý, vždy a nevyhnutelně, podceňuje množství  stupidních jedinců v oběhu.

Z hlediska diskutérů lidé, kteří moohou být jinak racionální a inteligentní, se pod blogem ukážou být nestydatě stupidní, s nikdy nepřestávající monotónností, obtěžující ať napíšete cokoliv.

2. Pravděpodobnost, že určitá osoba je stupidní, je nezávislá na kterékoliv jiné charakteristice dotyčné osoby.

Stupidita se týká všech skupin lidí a je uniformně distribuovaná podle konstantních proporcí, nezávisle na velikosti skupiny, individuelním IQ, vzdělání a akademickými tituly; stejně mezi dělníky, studenty, vysokoškolskými profesory a laureáty Nobelovy ceny, mezi ženami a muži, vyvinutými a nevyvinutými společnostmi atd.

Cipolla se také domníval, že stupidita je determinovaná geneticky a ne kulturně.

3. Stupidní člověk je ten, který způsobí ztráty jinému člověku, nebo skupině osob, aniž z toho má jakýkoliv užitek; dokonce může i sám utrpět ztrátu.

Toto je klíčový aspekt teorie stupidity, i když všichni předpokládáme, že lidé v podstatě jednají rozumně. Praxe každodenního života nás ale utvrzuje o pravém opaku. Denně ztrácíme energii, zdraví, náladu a peníze (někdy i život) kvůli kreaturám, které nám toto vše způsobují bez jakéhokoliv rozumného důvodu, jen proto, že jsou jednoduše stupidní.

4. Lidé, kteří nejsou blbí, vždycky podcení škodlivou moc stupidních individuí. Zejména opakovaně zapomínají, že všude a na všech místech a za jakýchkoliv okolností, jednat nebo se družit se stupidními lidmi, se vždycky ukáže být chybou, za kterou jeden těžce zaplatí.

Blbům jsme vydáni napospas, protože neumíme odhadnout jak myslí a jednají.Blby nesmíme nikdy podceňovat.

5. Stupidní člověk je nejnebezpečnější typ člověka.

A co z toho tedy vyplývá?

Pro mne jediné. Ponechat tuto skupinu blbů svému osudu a nadále na ně nereagovat. Diskuze s nimi totiž vede k jejich větší aktivitě čímž se dle Cipolla zvyšuje znepokojující síla stupidity.

Autor: Petr Paulczynski | neděle 25.7.2010 19:14 | karma článku: 34,50 | přečteno: 3718x