O strhavačích řetízků

Otevřu ráno noviny. Léto v rozpuku. V brněnských šalinách řádí mladiství strhávači řetízků. Zastavárníci si mnou ruce. Policie kontroluje lékárničky. A tak my tu žijeme. Vlastně je to celé akorát tak na jeden status na Facebook. Pokud se nad tím nezamyslíte.

Nestrhnutelný řetízek

Nevím, zda fenomén strhávání zlatých řetízků (řečí policejních statistik "ze žlutého kovu") je typicky brněnskou záležitostí, či zda je fenoménem všeobecnějším. Vím však, že jakmile teplo děvčatům všech věkových kategorií zavelí odhalit výstřihy a ramena, kde se vzali, tu se vzali, jsou tu. Strhavači řetízků. Povětšinou mladiství výrostci. Jejich nejobvyklejším trikem je, že těsně před uzavřením dveří šaliny ( pro neznalé hantecu tramvaje), přiskočí k vyhlédnuté oběti, škub, a zavírajícími se dveřmi frnk. A hledejte jehlu v kupce sena.

A i kdyby "pašíka" jak říkají policisté pachatelům chytili, stejně by to nebylo k ničemu. Je mladistvý a řetízek samozřejmě už u sebe nemá. Co je zajímavé, že v regionu, kde se povětšinou tyto excesy odehrávají je docela zajímavá koncentrace zastaváren. A řetízek mnohdy v ceně pěkných pár tisícovek takový zastavárník rád za pár stovek vykoupí. I za cenu toho, že ho nechá spravit.

Podle mých znalostí, mají zastavárny povinnost ověřovat totožnost prodávajícího. Jak ji plní nevím. Ale jestli ano, myslím, že by neměl být velký problém vytvořit seznam dodavatelů zboží do zastaváren. Nově nastoupivší ředitel městské policie ve výběrovém řízení deklaroval heslo - každá ulice bude mít svého strážníka. Tudíž by ho měla mít i každá zastavárna. A pak už by stačilo jenom porovnat databázi přepadení s databází dodavatelů.

Ale možná jsem naivní. Možná těch "pár" okradených ženských za takovou akci nestojí. Možná je lepší za bukem kontrolovat zda má řidič zapnutý pás, zda netelefonuje či jakou má lékárničku.

A proto co se řetízků týká milé dámy, raději poslechněte doporučení policejní mluvčí a řetízky raději nenoste. Lepší blbá rada jak drátem do oka.
Nebo si pořiďte řetízek jako na demosnímku.

Psáno pro blog.iDnes.cz
Mé blogy přejímají i servery Virtually, Parlamentní listy, Česká Media, E-portál a Fragmenty.

A obvyklá porce uvolňováků:

Když se řekne - velký koule:
http://www.paulczynski.cz/kdyz-se-rekne-opozicni-velke-koule.html

Foto dne - jak vysvětlit dětem rozmnožování:
http://www.paulczynski.cz/36482.html

Fórek dne - stávka v poezii? :
http://www.paulczynski.cz/stavka10.html

A jeden nakonec: Martin Komárek v  MF Dnes
Po tom, co víme o Bártových záměrech, o tajemných obálkách a sponzorských penězích v igelitkách, působí protikorupční patos "veverek", jako by teď Strauss - Kahn kázal v kostele o pohlavní zdrženlivosti.

Autor: Petr Paulczynski | úterý 28.6.2011 11:40 | karma článku: 33,31 | přečteno: 3420x