Na pavouky si nepřijdete.

Moc mne pobavila zpráva ČTK - Houstone máme problém. Utekl nám pavouk. Pavouk, který měl tkát sítě ve stavu beztíže. Je fuč. Astronauti teď mohou jen spekulovat, kde se objeví. Doufají, že se prozradí tkaním sítí.

Gramostolla roseaPavouk

Držím mu palce. Pavouci,  nejsou tak blbá zvířata jak by se někdo domníval. Chovám pár sklípkanů, tak o nich něco vím. Když si čtu diskuzní příspěvky pod svými úvahami, nemohu se mnohdy ubránit pocitu, že diskutéři mají pocit že mne, Pavouka,  zašlápli. Nene chlapci, to byste Pavouka podceňovali jak ti borci z Houstonu. Pavouk pěkně v skrytu číhá a pozoruje okolí. A jak vidí něco jedlého, je tak bleskurychlý, že byste to neřekli. Zabodne chelicery a vypustí jed.

Protože nemám chelicery, musím vypouštět jedy písemně. Skuteční pavouci (sklípkani) mají technik více:

1/ Obranné postavení s kousnutím. Většina sklípkanů používá k obraně právě tuto metodu. Nejdříve zaujme obranné postavení - vzpřímí hlavohruď a roztáhne klepítka. Pokud toto nepřítele neodradí, bleskurychle se na něj vrhne a silně jej udeří. Pokud ani toto nezapůsobí, vrhne se na nepřítele po druhé a tentokrát již s jedovatým kousnutím. Pro člověka je kousnutí sice velmi bolestivé, ale ne smrtelně nebezpečné.

2/ Uvolnění žahavých chloupků. Tento způsob obrany mají většinou jen sklípkani z Ameriky. Pokud je pavouk v nebezpečí, nastaví proti útočníkovi zadeček a rychlými pohyby nohy vrhá chloupky proti nepříteli. Tyto chloupky způsobují svědění a pálení.

3/ Ostřikování výkaly. Při tomto druhu obrany pavouk nadzvedne zadeček a ostříkne útočníka proudem trusu. Tuto taktiku však používají jen zřídka.

Vzhledem k povaze některých diskuzních příspěvků pod mými články bych se rád naučil technice číslo 3. To by byla nejlepší odpověď.

A nakonec pár snímečků mých "pavoučků". Abyste viděli, že pavouk je docela pěkné zvířátko. Už vidím ty texty, že ale Pavouk je zvíře. Někteří pěkně papají své sarančátko. Tak bacha.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Paulczynski | pátek 21.11.2008 10:39 | karma článku: 12,91 | přečteno: 2303x